Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 19:56
Relingi/rozstaw i średnica-BELKI AGURI
Autor Wiadomość
Świeży 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2016, 16:15   Relingi/rozstaw i średnica-BELKI AGURI

jak w temacie, czy ktoś mógłby mi pomóc i podać rozstaw i średnice relingów. Nie mogę znaleźć nigdzie w internecie, a sam będę mógł zmierzyć dopiero w następnym tygodniu.

Ew. ktoś mi potwierdzi Z PRAKTYKI że na owe relingi (grube) będą pasowały belki z mocowaniami ,,AGURI'' takie jak na zdjęciu:

http://www.gotravels.pl/i..._prestige_1.jpg

Dziękuję :)

nytsug 
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Wysłany: 30-06-2016, 07:08   

Też myślałem o tych co Ty jednak w końcu wziąłem THULE 775. Są dużo solidniejsze i obejmują cały reling.

Świeży 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-06-2016, 08:22   

Czyli pasują?? Właśnie między tymi dwoma modelami wybieram, myślałem że znajdę jakąś alternatywę dla Thule ale chyba nie będę kombinował. Dzięki za podpowiedź

heer75 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0+Vialle LPi
Wysłany: 30-06-2016, 09:48   

Ja natomiast polecam bagaznik rowerwowy tej poskiej firmy Ag.
Bagaznik na hak. Przejechalem juz z nim ze 3tys km z zapietymi rowerami- nic sie nie dzieje.
Tani i dobry, banalny w montazu/demontazu.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 01-07-2016, 10:21   

Na moje oko te Aguri nie dadzą rady
http://www.gotravels.pl/i..._prestige_2.jpg

Musisz szukać dedykowany uchwytów belek do "grubych" relingów, wspomniane Thule mają taką zaletę że są osiągalne od ręki w wielu sklepach, niestety są dość drogie. Może coś z Mont Blanc da się dopasować, ale to marka w stylu Thule, więc cena nie musi być dużo niższa.

Świeży 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2016, 11:49   

czy ja wiem czy nie dadzą rady

http://img18.staticclassi...ling-otwock.jpg

w każdym razie zamówiłem jednak Thule Rapid 775 z belkami, co prawda używane no ale 800-900pln za nowe to dla mnie trochę fanaberia.
Dzięki Panowie za pomoc, teraz jeszcze tylko trzymamy kciuki żeby wszystko było z nimi w porządku ;)

nytsug 
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Wysłany: 01-07-2016, 14:07   

Te Aguri też by podeszły tylko ja się obawiałem, że porysują mi całe relingi bo tam jest cienka guma, a w tych 775 jest cały pasek gumowany i mocny. Ja swoje Thule 775 wyhaczyłem jakiś rok temu w super stanie za 200zł na allegro wraz z pasami i uchwytami mocującymi na belkach też firmy thule. Używam ich bardzo często - do rowerów, do boxa dachowego, do drabiny - są łatwe w montażu i wytrzymałe - poszedł 190km/h z boxem:)

Kochan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Wysłany: 09-07-2016, 20:56   

Panowie, przymierzam się do zakupu boxa i belek. Odnośnie belek to wiem, że muszą być te THule 775 natomiast pojawia się pytanie czy box pod te belki jakiś specjalny/dedykowany czy pełna dowolność? Nigdy nie miałem takiego zestawu więc chciałbym oszczędzić ewentualnych zdziwień, że coś nie pasuje :)

Pytanko 2. Thule 775 to są same stopy do których trzeba dokupić belki czy już gotowy zestaw do montażu na dachu?

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 10-07-2016, 15:13   

Kochan napisał/a:
Panowie, przymierzam się do zakupu boxa i belek. Odnośnie belek to wiem, że muszą być te THule 775 natomiast pojawia się pytanie czy box pod te belki jakiś specjalny/dedykowany czy pełna dowolność? Nigdy nie miałem takiego zestawu więc chciałbym oszczędzić ewentualnych zdziwień, że coś nie pasuje :)
Ja montowałem już kilka boxy pasują takie co mają "łapki" opinające belkę, jak i takie co mają kołki do belki. Problemem może być tylko jeśli weźmiesz szeroką belkę aluminiową i box z wąskimi łapkami.

Kochan napisał/a:
Pytanko 2. Thule 775 to są same stopy do których trzeba dokupić belki czy już gotowy zestaw do montażu na dachu?
Z tego co pamiętam to oddzielnie się kupuje stopy i belki. Belki mają 2-3 rodzaje i 2-3 długości. Najtańsze są belki kwadratowe stalowe, bardziej wypasione aluminiowe to większy koszt, a żekomo są też bardziej aerodynamiczne.

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 14-07-2018, 22:59   

Mały odkop tematu.

Proszę o podanie modeli pasujących pod nasze relingi dachowe belek. Zamierzam kupić box na dach z Thule lub inter pack i szukam sprawdzonych przez użytkowników belek pod takie boxy.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

flash 
Forumowicz

Auto: Out I 2.0 136KM 2WD 2007r.
Wysłany: 15-07-2018, 11:54   

Ja już ze 3 lata mam zwykłe belki tego typu:

https://www.google.pl/sea...5ZlNAPciDsRQfM:

Na nich jeździ trumna Thule (długość 2m, ładowność 75 kg). Zestawu nie ściągałem z dachu od wspomnianych trzech lat - używam trumny na co dzień bo dużo podróżuję. Trochę się obawiałem o ich trwałość, ale jest super. Przejechały już ze mną jakieś 80 tyś km, w tym koło jednej trzeciej po autostradzie. Trzymają twardo, uchwyt obejmuje większość obwodu relingu. Rozpędzałem Miśka max do 150 km/h, ale generalnie z trumną staram się nie przekraczać 140 km/h (Thule zaleca max 130km/h).
Rozstaw belek pasuje na styk do Miśka. Jedyny minus, że po trzech latach jazdy na samochodzie (365 dni w roku) śruby trochę pordzewiały i ciężko będzie je odkręcić, ale przy takiej cenie można te belki zwyczajnie odciąć i kiedyś założyć nowe :D
Cena dedykowanych belek Thule była pamiętam kosmiczna, więc zdecydowałem się na rozwiązanie budżetowe. Nie żałuję i polecam.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-07-2018, 14:00   

To ja tylko zaproponuję aby trumna miała możliwość otwarcia na obie strony 8) .

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 15-07-2018, 21:26   

flash napisał/a:
Cena dedykowanych belek Thule była pamiętam kosmiczna, więc zdecydowałem się na rozwiązanie budżetowe. Nie żałuję i polecam.
Belki Thule nie są problemem, tylko same uchwyty na takie szerokie relingi. Ja mam uchwyty "Thule Rapid System 775", kupiłem je razem z belkami aluminiowymi o starym przekroju (symetrycznym) bo stalowe kosztowały niewiele taniej. Uchwyty 775 wg mnie są rewelacyjne, obejmują belkę taśma dookoła i nie ma możliwości "ześlizgnięcia się" z relingów. Czuję osobisty strach przed mocowanie do relingów na zasadzie imadła które ściska reling z boku.

Bizi78 napisał/a:
To ja tylko zaproponuję aby trumna miała możliwość otwarcia na obie strony 8) .
To jest tylko bajer, żeby do trumny się dostawać najwygodniej najlepiej zamontować ją skrajnie po jednej stronie, wtedy opcja otwarcia na drugą stronę jest mało użyteczna.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-07-2018, 21:38   

elektryk napisał/a:
To jest tylko bajer, żeby do trumny się dostawać najwygodniej najlepiej zamontować ją skrajnie po jednej stronie, wtedy opcja otwarcia na drugą stronę jest mało użyteczna.

Brat bardzo narzeka, a montuje na foce mk1 na środku i sporo niższym od O1.
Wszystko zależy od upchanych toreb :wink: .

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 15-07-2018, 22:40   

Teraz większość nowych boxów otwiera się na dwie strony więc nie ma problemu. Outek jest wysoki na tyle że tak czy siak będę pakować graty z jakiegoś podestu więc box będzie chyba centralnie. Nawet same uchwyty thule 775 są mega drogie. Nie mam żadnego doświadczenia z tym i chyba udam się do sklepu który się specjalizuje w bagażnikach i coś dopasujemy.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Odpowiedz do tematu