Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
System AS&G - Auto Stop & Go
Autor Wiadomość
miś16a 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer sportsback 1.6 B
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-08-2016, 10:28   System AS&G - Auto Stop & Go

Witam, wszystkich.
Wersja Sportsback 1.6 benzyna. (import :biggrin: )

Jest tam system start&go. Można go wyłączyć przyciskiem.
Ale po ponownym uruchomieniu auta włącza się na nowo.

Czy można to usrojstwo wyłączyć na stałe?
W instrukcji ściągniętej z neta 0 informacji na ten temat.
A i na tym forum nie znalazłem.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez tyku 06-08-2016, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 06-08-2016, 12:55   

Ja odkryłem jeden sposób, poprzez odpowiednie ustawienie nawiewu.
Bazuje on na fakcie, że w trybie osuszania szyb as&g jest dezaktywowany:
1) Pokrętło z kierunkiem nawiewu (ostatnie po prawej) obracasz do końca w prawo (zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara),
2) na środkowym do pozycji off i następnie na jeden ząbek manuala (obrót w prawo o 1 ząbek)
3) wciskasz środkowe pokrętło, żeby wyłączyć klimę jeśli nie ma potrzeby jej używać

Pozostawienie nawiewu w tej konfiguracji sprawi, że nawet jak zgasisz silnik i odpalisz go jutro, to as&g nie będzie się uruchamiał.

Natomias będzie on cały czas aktywny, więc widząc duży korek, gasisz silnik obrotem pokrętła kierunku nawiewu o 1 ząbek w lewo, silnik (rozgrzany) natychmiast gaśnie. ponowna dezaktywacja asg, to przekręcenie pokrętła z powrotem w tryb osuszania (to też spowoduje uruchomienie silnika)

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 06-08-2016, 14:35   

tokyo napisał/a:
Jezeli chcecie to wylaczyc do wyciagnijcie wtyczke z czujnika sprzegla i po klopocie.
Sa dwie, trzeba wyciagnac ta blizej sciany grodziowej odpowiada ona za pelne wcisniecie sprzegla do konca.
Serwis nie pytajcie o takie rzeczy, nie maja takiej mozliwosci.
Mozna to usunac poprzez wyprogramowanie i usuniecie skladnikow as&g - troche pracy i paprania sie. Sprzeglo wystarczy
:wink:

W dziale ASXa jest wątek o AS&G : http://forum.mitsumaniaki...ght=asg&start=0

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 06-08-2016, 19:11   

O, muszę sprawdzić czy w Lancerze MY 2015 też działa ten myk z ASX:
Cytat:
W wersji na 2015 jest przycisk. Przytrzymanie powyżej 3 sek powoduje, że masz pulsującą kontrolkę z napisem AS&G (kolor czerwony), krótkie potwierdzenie przyciskiem powoduje stałe wyłączenie układu (napis AS&G w kolorze czerwonym nie pulsuje). Powtórne wykonanie czynności uruchamia układ ponownie (kolor zielony).

http://forum.mitsumaniaki...1376038#1376038

Lukaaszz 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 SB '13
Wysłany: 04-06-2018, 22:54   

Witam wszystkich,

Chwilowo testuje Lancera 1.8 DID rocznik 13r i zauważyłem że nie działa system AS&G mimo, że po odpaleniu silnika kontrolka AS&G zapala się na zielono. Od razu mówię że wentylacja nie jest ustawiona na podszybie, auto na światłach na luzie itd. Co może być problemem? Wiem, że liczni tego nie potrzebują ale skoro auto to ma to musi działać :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-06-2018, 23:03   

Może poprzedni właściciel to jakoś dezaktywował dzięki czemu rozrusznik i silnik dłużej pożyją :)

Lukaaszz 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 SB '13
Wysłany: 04-06-2018, 23:52   

Nie sądzę. Auto ściągnięte od sąsiadów zza Odry więc nie sądzę żeby tam ktoś bawił się w takie sztuczki :-) wracając do problemu to raz system działał i tyle , stąd się tym zainteresowałem. Mam Mazde z systemem i-eloop czyli z odzyskiwaniem energii i przekazywaniem prądu do kondensatora to np dzięki temu systemowi funkcja i-stop - wyłączanie silnika na światłach jest możliwa częściej i na dluzej. Czy w misiakach muszą być jakieś spełnione warunki żeby to działało?

Odpowiedz do tematu