Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Zerwany gwint w mocowaniu wahacza (banana)
Autor Wiadomość
muka997 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2016, 23:49   

loctite szukaj w sklepach z łożyskami albo uszczelnieniami technicznymi, zwykle mają albo w sklepach "żelaźniakach" takich ze śrubkami itp

Ewcia80 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 v6 kombi
Wysłany: 22-08-2016, 12:46   

Hejka.Jutro jade do mechanika sprobować wkrecić srube na ten klej loctite.Mam do Was pytanie:z jaka siła Nm powinno się dokręcić tę srubę m12 35 mm w mocowaniu banana do sanek aluminiwoych?Jak podaje manual?

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 22-08-2016, 15:16   

Manual podaje 81 Nm stal ale siła powinna byc taka sama
Ewcia80 napisał/a:
Jutro jade do mechanika sprobować wkrecić srube na ten klej loctite

Masz juz ten klej :?:

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Ewcia80 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2016, 15:57   

Tak.Kupiłam niebieski.tak mi doradzili,że w razie czego jak sie niebedzie trzymać to latwiej da sie odrócić proces klejenia

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2016, 16:05   

Niebieski stosowany jest do rozrzadu średnie klejenie

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Ewcia80 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2016, 16:05   

Moge jeszcze ewentualnie wymienić tego niebieskiego 243 na czerwony 262 bo tak się umówiłam.ten czerwony jest najmocniejszy.boje się ze jak ten czerwony nie zda egzaminu to będzie problem z późniejsza naprawa.sprobuje średni miebieski

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2016, 19:41   

Czerwonym niejednokrotnie odkręcałem śruby i ponownie zakręcałem i nie było potem zadnego problemu oprócz dużego oporu przy odkręcaniu

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Ewcia80 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2016, 20:35   

Milo a Ty robiles tym czerwonym w sankach aluminiowych?masz 2001 wiec sanki sa juz jak u mnie ,tak?Przekonałes mnie do zastosdowania czerwonego skoro mozna odkrecic srube pozniej.Czy ktoś moze powiedzieć że do sanek alumionwych jest ta sama sila dokrecania srub banana czyli 81NM?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-08-2016, 21:11   

Ja czegoś nie rozumiem - masz normalną śrubę mocującą wahacz do sanek aluminiowych i chcesz ją dać na klej? - w jakim celu? - przy 80 Nm ona trzyma się idealnie bez żadnych dodatków, sprawdzone.
Jeśli masz ukręconą śrubę i chcesz dorobić to na zasadzie szpilki wkręconej na stałe w sanki i potem mocującej wahacz na nakrętkę a nie śrubą to użyj kleju permanentnego - inaczej jest taka możliwość, że i tak się odkręci cała szpilka i dalej zniszczy aluminium i znów rozwiercanie i dawanie większej szpilki (dorabianej bo od góry inny gwint a na dole innej średnicy...). To jest dół auta, zawieszenie, współczesne nakrętki mogą się z czasem "zespawać" z tym gwintem i prędzej puści klej niż ona...
Sam miałem okazję parokrotnie wyciągać takie szpilki np. mocujące poduszkę przy rozrządzie bo klej - nawet ten fabryczny - puścił. Bardzo często w Sigmach mi się to zdarzało...

Ewcia80 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2016, 21:20   

Krzyzak kieruje sie poradami z forum.U mnie jest sytuacja,że sruba ta m12 35 mm sie ladnie wkreca,ale przy koncu nie daje takiego oporu jak powinna.Gwint jes tylko delikatnie ruszony.okolo 20 maja wymienialam banana i mimo,że mechanik wspominial,że wlasnie ta sruba nie wkreca sie tip top to i tak poluzowala sie nieznacznie dopiero po 2 miesiacach.Także idąc z radą z Forum i tego tematu sprobuje poprawić koncowa faze wkrecania sruby poprzez dodanie kleju.Czyli na forum zle mi poradzili?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 22-08-2016, 21:30   

milo, ma diesla, więc ma metalowy wózek zawieszenia. Jak czerwony okaże się za mocny to śruba "wyjedzie" z gwintem przy odkręcaniu i klapa, rozwiercanie na większy wymiar.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-08-2016, 21:39   

Ewcia80 napisał/a:
.Także idąc z radą z Forum i tego tematu sprobuje poprawić koncowa faze wkrecania sruby poprzez dodanie kleju.Czyli na forum zle mi poradzili?
Chyba nie czytałaś uważnie tematu ani tego co CI użytkownicy pisali, skoro
Ewcia80 napisał/a:
sruba ta m12 35 mm sie ladnie wkreca,ale przy koncu nie daje takiego oporu jak powinna.
na wyciagnięty gwint żaden glut nie pomoże, tylko naprawa gwintu, udaj sie do rzetelnego mechanika, ślusarza co CI to zrobi do rzeczy a nie babrać sie w półśrodkach
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Ewcia80 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2016, 21:53   

Czyli co mam zrobić?A to już lepiej ten zestaw do naprawy gwintów z allegro co Hugo linkował kupić i zastosować?

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-08-2016, 22:05   

Hugo napisał/a:
Jak czerwony okaże się za mocny to śruba "wyjedzie" z gwintem przy odkręcaniu i klapa,

Nie raz juz robiłem w aluminium i były słabe gwinty i jakos po zastosowaniu kleju gwint nie wyszedł z śrubą
Ewcia80 napisał/a:
Czyli co mam zrobić?

Zobacz z jaka siła dokręcisz srubę jesli z wymaganą jak w manualu to jest ok aby nie przękrecic po to sa momenty dokrecania a nie na siłe

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Ewcia80 
Forumowicz

Wysłany: 23-08-2016, 20:07   

Hejka.Jestem już naprawie śruby mocującej banana.Faktycznie okazało sie ze klej sie nie nada,ale i tak sie w koncu przydał.Otóż oprócz podanych przez Was sposobów naprawy dodam jeszce jeden.Otóż nie wiem czy w każdych sankach aluminiowych tak jest,ale u mnie po wykęceniu śruby został sprawdzony otwór kamerka endoskopową i okazało się,że jest jeszce spory zapas(około 9mm) ponad ten gwint ktory był do sruby m12 35mm.Wystrczyło znaleźć śrubę dłuzszą ale o tych samych m12 i gwicie 1,25 dopasować na długość.Zanim śruba została wkrecona to została nakrecona na nia nakretka.Sruba wkrecała sie ładnie na klucz na 81NM i było klikniecie klucza.Nastepnie wykrecona i dla pewnosci zastosowany klej niebieski loctite.Nastepnie ponowne wkrecenie sruby do zadanego momentu 81 Nm i klikniecie a wiec polacznie pewne.Na koncu dokrecenie nakretki.Już nic nie pyka przy ruszaniu.

Odpowiedz do tematu