|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dwa Space Runnery i dużo radości :-D |
Autor |
Wiadomość |
rekrutacja
Mitsumaniak

Auto: Space Runner 1.8 GLXi '98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-10-2016, 18:44 Dwa Space Runnery i dużo radości :-D
|
|
|
Będzie długie, osobiste, o miłości i samochodach.
Pierwszego Miśka kupiliśmy przez telefon. Pan Adam, były wojskowy, samochody sprowadza z Niemiec zawodowo i polecali go znajomi. Żadne z nas nie miało wtedy pojęcia o samochodach, więc zamówienie brzmiało tak: ma być w miarę duży, niezawodny i do 10 tysięcy. Złotych. Tydzień później pan Adam zadzwonił i powiedział, że coś znalazł. Spytaliśmy kiedy odebrać. Zapadło niezręczne milczenie.
- Nie chce pan wiedzieć jaki samochód? - zapytał pan Adam.
- No i tak z tego niewiele zrozumiem. Sprawny? - powiedziałem
- Nooo, sprawny.
- No to niech pan przywozi.
- Nawet koloru nie chce pan znać?
- Kolor nie jest ważny, ważne czy sprawny. Jak sprawny to niech pan przywozi.
- A jak przywiozę i się panu nie spodoba?
- Dlaczego ma mi się nie spodobać? Mówi pan że sprawny, i ja panu wierzę.
Tak weszliśmy w posiadanie Miśka. Rok był 2008.
Misiek od 1997 roku zdążył mieć już kilku właścicieli. Sądząc po stanie wnętrza wszyscy jak jeden mąż brutalnie wykorzystywali jego potulną naturę. Licznik wskazywał 165 tysięcy przebiegu. Ciągle zresztą wskazuje 165 tysięcy przebiegu, bo prędkościomierz padł po dwóch dniach, zapewne od intensywnego przedsprzedażowego kręcenia. Ile miał wtedy naprawdę nie mam pojęcia, pewnie nie mniej jak 250 tysięcy, bo jakby miał mniej - no to po co kręcić. Ale to wiem dopiero teraz, wtedy wydawało się że do planowej wymiany rozrządu przy 240 tysiącach mamy mnóstwo czasu, i dlatego następny padł rozrząd. A wraz z nim pół silnika.
Tego lata po raz pierwszy padły sakramentalne słowa:
- Misiek jest już w kiepskim stanie, w przyszłym roku trzeba będzie kupić nowy samochód.
Dwa lata później Misiek ciągle jeździł, więc kupiliśmy mu w prezencie nowy prędkościomierz. Do dziś leży w piwnicy. Po co komu prędkościomierz? Należy jeździć tak żeby nie przekraczać prędkości, wtedy prędkościomierz nie jest potrzebny.
Mijały lata, i co roku okazywało się, że Misiek jeszcze pojeździ. Mógłbym wam opisywać jego zalety, podkreślać fakt że po wyrzuceniu tylnych foteli robi się z niego camper do spania, opisać trzy kolejne przeprowadzki podczas których udowodnił że nie ma takiej szafy która się nie zmieści, puszczać nagrania z epickich startów spod świateł na których na śniadanie zjada teoretycznie sportowe fury, i tak dalej. Ale miłość nie potrzebuje racjonalnych uzasadnień. Zapewne są samochody lepsze, oszczędniejsze oraz takie, w których tłoczki hamulców się nie zapiekają. Ale Misiek jest Misiek.
Jakoś na początku tego roku dotarło do mnie że jestem śmiertelny, i w związku z tym muszę odwiedzić Odessę. Misiek powędrował do warsztatu na przegląd.
- Panie Jarku, no jest parę rzeczy do zrobienia. Przewody hamulców tylnych korodują, trzeba by wymienić.
- Ile?
- Osiemset.
- A tak jak jest nie dojadę do Odessy?
- Nie no, do Odessy to pan dojedzie. Ale przed badaniem technicznym już trzeba będzie zrobić. Gorsza rzecz że z baku cieknie.
- Bardzo cieknie?
- Tak po kropelce. Poci się. I to będzie 700 złotych.
- A tak jak jest to...
- Nie no, na upartego można pojechać. Ale po powrocie... Tak. I układ wydechowy jest skorodowany.
- Trzeba pospawać?
- Tego się już nie pospawa, tam nie ma czego pospawać, to jest sama rdza. To trzeba wymienić w całości.
- Ile?
- Tysiąc.
Zapadło kłopotliwe milczenie.
- A jak nie zrobię?
- To panu najwyżej odpadnie po drodze. Ale to Pan dorobi w każdej dziurze nawet na Ukrainie.
Odetchnąłem z ulgą.
- No i zawieszenie trzeba zrobić. Końcówki wahaczy i amortyzatory.
- Ale...
- Nie. Panie Jarku, nie. Końcówki wahaczy to pan musi zrobić.
Zrobiliśmy końcówki wahaczy. Za 300. Układ wydechowy odpadł pod Umaniem.
Misiek oczywiście dał radę i do Odessy, i z powrotem, ale wiedziałem że ta podróż przez pół Ukrainy to jest nasze pożegnanie. Że nie ma szansy przejść przeglądu technicznego bez tych wszystkich napraw, a inwestowanie tysięcy złotych w samochód który ma pół miliona kilometrów z górką mija się z celem. Potrzebny był plan B.
Alert na AutoScout ustawiłem rok temu. Marzyła mi się wersja Miśka z napędem na 4 koła, ale te najwyraźniej kupowali tylko Włosi i na sprzedaż były jakieś totalnie zajeżdżone egzemplarze. Ładny egzemplarz miał jakiś facet pod Monachium, ślicznie utrzymany, ale z ceną wywoławczą 4600 euro. Bez sensu.
Ogłoszenie pana Johanna pojawiło się o godzinie 18. O 19 byłem już po rozmowie odbytej w języku rosyjskim. Jakiś staruszek z Górnego Palatynatu kupił go w 1999 i przez 17 lat trzymał w garażu, wyjeżdżał tylko do serwisu zmienić olej i na przegląd techniczny. Teraz zabrano mu prawo jazdy i samochód z bólem serca sprzedaje. 71k przebiegu, przy 50k zrobiony rozrząd, nigdy nie miał nawet stłuczki, ani śladu korozji. Okazja niebywała, tylko trzeba wpłacić 200 euro zaliczki. Po rosyjsku brzmiało to niezwykle przekonująco.
Wpłaciłem, rzecz oczywista, tego samego wieczora.
Tydzień później siedziliśmy z bratem w jego beemce i pędziliśmy przez pół Europy zobaczyć czy jednorożce istnieją. Dojechaliśmy nocą. Jednorożec stał na parkingu. Nigdy w życiu nie widziałem Miśka z zaczepami do rolet. Urywają się po roku używania najpóźniej. Ten miał zaczepy jakby właśnie wyjechał z fabryki. Rozbiliśmy namiot i poszliśmy spać.
Sprzedawca okazał się być nadwołżańskim Niemcem wychowanym - rzecz jasna - w Kazachstanie. Wypełniając dokumenty przestrzegał przed emigracją i opowiadał o tęsknocie za stepem.
Wiecie co? Czuję, że drugi Misiek ten step zobaczy, a ta opowieść... ta opowieść będzie miała ciąg dalszy.
Misiek Pierwszy: Mitsubishi Space Runner, 1997, 2wd, silnik 1834cm3, 122KM, przebieg nieznany (500k+), wersja Cool, ciemna zieleń
Misiek Drugi: : Mitsubishi Space Runner, 1998, 2wd, silnik 1834cm3, 122KM, przebieg 71k, wersja Cool, morski niebieski |
Ostatnio zmieniony przez rekrutacja 09-11-2016, 00:36, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 03-10-2016, 22:44
|
|
|
Haha, fajnie opowiedziana historia Więcej fotek proszę, poka te zaczepy do roletek Gratuluję ładnej gabloty |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-10-2016, 23:32
|
|
|
kamilek napisał/a: | Haha, fajnie opowiedziana historia Więcej fotek proszę, poka te zaczepy do roletek Gratuluję ładnej gabloty |
Jutro zrobię sesje |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 28-10-2016, 12:01
|
|
|
Napisal że zrobi...pewnie i zrobił. Nic nie pisał że nam pokaże |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2016, 02:34
|
|
|
Zrobiłem Światło słabe, więc kolor ciut przekłamany - ten niebieski jest na żywo dość żwawy. Na ostatnim zdjęciu obiecane zaczepy do rolet. Oryginalne, takie to tylko u mnie zobaczycie
picture upload sites |
Ostatnio zmieniony przez rekrutacja 07-11-2016, 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-11-2016, 13:36
|
|
|
No ładnie to gdzie pierwsza wyprawa? |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2016, 14:29
|
|
|
Wygląda na to że Rumunia i Mołdawia |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-11-2016, 16:17
|
|
|
Misiek dostał nowe radyjka. CB na górze, odtwarzacz na dole. W ten sposób kabel od mikrofonu nie będzie przeszkadzał w piciu kawy.
Działają świetnie, ale niestety zakład montujący CB:
* połamał mocowanie do rolety (na szczęście w starym miśku było całe, więc od razu przełożyłem)
* krzywo przykręcił fabryczne osłony głośników tylnych
Serio. Nie kumam jak można zabierać się za taką robotę nie wymierzywszy najpierw wszystkiego. Oni wywiercili dziury pod głośniki (nowy misiek nie miał ich z tyłu w ogóle) a dopiero potem odkryli że w złym miejscu, więc obydwie osłony są odsunięte od boków o ok. 1 cm. Została dziura. Dosunąć się nie da, bo dziury na głośniki wywiercone są źle.
Kropka nad i to zaśmiecony okrawkami plastiku cały bagażnik. Nic wielkiego, ale serio? Nie mają odkurzacza żeby klientowi oddać czysty samochód po robocie???
Więc zdenerwowałem się i moje szczęście jest tylko połowiczne. Zwłaszcza że cała operacja - montaż obydwu radyjek i montaż głośników z tyłu - kosztowała mnie 280 PLN nie licząc kosztów samego sprzętu. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-11-2016, 17:11
|
|
|
Niestety typowa robota polaka. Poza tym stary samochód, więc mają go gdzieś. Co innego gdyby to był 10-15 letni synonim luksusu w tym kraju, czyli vw, audi czy bmw. Wtedy mieliby do Ciebie i Twojego auta respekt. Sorry, nie mogłem się powstrzymać. |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5359 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 08-11-2016, 18:56
|
|
|
Bez kitu tyle za montaż? Masakra jakaś u nas za 100 by zrobił taki Einstein jeszcze z pocałowaniem rączki. Pewnie chłopaki "specjalizują" się w pracach elektronicznych. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-11-2016, 19:26
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: | Bez kitu tyle za montaż? Masakra jakaś u nas za 100 by zrobił taki Einstein jeszcze z pocałowaniem rączki. Pewnie chłopaki "specjalizują" się w pracach elektronicznych. |
No, tam jeszcze był montaż anteny na dachu, pociągnięcie kabli antenowych i do glosnikow. Plus fakt ze mieszkam w Warszawie, tu wszystko jest drozsze :-/ Cena mniej mnie zszokowała w każdym razie od tej partaniny. |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-11-2016, 00:32 pomóżcie mi wybrać kolor felg
|
|
|
Samochód na zimówkach, więc czas odnowić felgi. I zastanawiam się na jaki kolor:
Osobiście skłaniam się do pomarańczowych, oczywiście metalic. Czy może w ogóle coś innego? |
_________________ Przeczytaj historię mojego Space Runnera a potem zostaw jakieś miłe słowo
 |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-11-2016, 08:37
|
|
|
Może srebrne
Jak chcesz by lepiej wyglądał zmień felgi na ładniejsze |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 14-11-2016, 11:48
|
|
|
Zdecydowanie srebrne, ewentualnie czarne.
Takie tęczowe kolory nie pasują wg mnie do tego typu auta, a już na pewno do takich felg. |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
|
|