[Cari 1.8] carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra |
Autor |
Wiadomość |
riat
Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GLS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-11-2016, 06:28 [Cari 1.8] carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra
|
|
|
Witam
Coś się dzieje niedobrego z moją Cari.
Jadę i nagle wysiadają cylindry 1 i 4. Wyłączam na moment zapłon, włączam ponownie i jest O'K, auto normalnie jedzie. Myślałem, że to cewka na tych cylindrach. Zmieniłem na inną, sprawną na 100% i to samo. Czyli to nie cewka. Sprawdziłem, po prostu nagle "ni z gruchy ni z pietruchy" na cylindrze 1 i 4 nie ma iskry.Zaczęło się ze 2 miesiące temu. Na początku działo się tak raz na ok 300 km, potem częściej. Teraz zdarza się ze 2 razy na dzień, a czasami przez tydzień mam spokój. Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Sprawdziłem kable czy gdzieś któryś "nie dynda" ale nic nie zauważyłem. Mam czarne myśli, że to może być komputer. Wtedy to koniec i moja Cari idzie pod prase.
Jeszcze jedno, mam lpg i dzieje się tak zarówno na gazie jak i na benzynie.
Szanowni Forumowicze, jest to dla mnie ważna sprawy bo dużo jeżdżę i daleko od domu a w aucie mam zawsze pełno "gratów". Boję się, że jak mi to się stanie "tak na amen" gdzieś w Polsce to "kicha". Szkoda mi tego auta. Jeżdżę "za grosze" (8 - 9 litrów lpg/ na 100 km!). Może ktoś miał już taki problem? Pan mechanik stwierdził, że nie wie co jest i aby to rozwiązać to musi zajrzeć do auta jak się to stanie. Jest to logiczne, tylko jak to zrobić? Przecież nigdy nie wiadomo kiedy się to stanie i gdzie. Jak w tym porzekadle, "myjcie się dziewczyny....."
To tyle, pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na Wasze zdanie na ten temat
r |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-11-2016, 06:45
|
|
|
Jak sprawdziłeś, że to wina zapłonu, że zanika iskra? Jeśli tak jest, to trzeba dokładnie sprawdzić ciągłość przewodów po między sterownikiem silnika a cewką oraz czy na zasilającym nie zanika napięcie zasilania. Na forum kilka osób pisało o pękających przewodach zasilających cewkę zapłonową niedaleko od wtyczki cewki.
Może też być wina braku sygnału wtryskiwaczy benzynowych i tu może być winny sterownik LPG lub jego wiązki bo przy LPG sterownik jest wpięty w przeciętą wiązkę wtryskiwaczy benzynowych i sygnał do wtryskiwaczy benzynowych idzie przez sterownik LPG. |
|
|
|
 |
riat
Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2016, 06:54 carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra
|
|
|
Zrobiłem tak, jak mi wysiadły cylindry 1 i 4 silnik pracował tylko wiadomo na dwa cylindry. Stanąłem i nie gasząc silnika wypiąłem wtyk od cewki na te cylindry i nie było żadnej reakcji. Wpiąłem z powrotem i wypiąłem na cylindrach 2 i 3 które pracowały i silnik natychmiast zgasł. Pospinałem z powrotem, zapaliłem silnik i wszystko było O'K. I spokój do następnej "zabawy".
r |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-11-2016, 06:58
|
|
|
Więc w sumie nie wiesz czy iskra była czy nie, a sprawdzałeś błędy silnika? Tu masz opisane jak to zrobić za pomocą kawałka drucika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Sprawdzenie błędów może podpowiedzieć jaka jest przyczyna tego problemu. |
|
|
|
 |
riat
Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2016, 07:13 carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra
|
|
|
Nie no wiem. Jadę i nagle wysiadają 2 gary co natychmiast zauważam. Silnik traci moc i pracuje jak to na 2 garach. Wysiadam odłączam cewkę od cylindrów 1 i 4 i nie ma efektu. Czyli te gary nie dostają iskry. A dlaczego wybrałem te cylindry? po prostu "na czuja"
Mogłem wypiąć po drugiej stronie silnika. Teraz wiem, że silnik by natychmiast zgasł.
Czyli moim zdaniem na 100% nagle przestały pracować gary 1 i 4 bo zanikła na nich iskra. A iskra zanikła nie z powodu "padnięcia" cewki, bo jak zmieniłem na cewkę sprawną na 100% to było to samo. Mój wniosek jest taki, z jakichś powodów cewka dla garów 1 i 4 nagle nie dostaje prądu i nie generuje iskry
To tyle
A może to problem z czujnikiem położenia wału lub wałka rozrządu?
Tak czy owak zabiorę się za dokładne przejrzenie kabli o których mówisz i będę kombinował z tym odczytem błędów w/g Twoich wskazówek, za które dzięki
r
r |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-11-2016, 07:48
|
|
|
A świece w ogóle sprawdzałeś
Najlepiej najpierw sprawdź błędy jak napisał plecho1. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-11-2016, 08:01
|
|
|
Czujnik połozenia wałka jakby był uszkodzony to z reguły auto całkowicie gasnie, czujnik wału tez niezbyt pasuje, dla pewnosci mozna by te dwie rzeczy sprawdzić/podmienić, ale skoro pomaga zgaszenie i ponowne odpalenie to cięzko sie dopatrywac problemow w kablach, bo gdyby kable szwankowały to raczej reset w postaci wylaczenia i wlaczenia zapłonu by nie pomógł. Czujniki wału i wałka sprawdź, ale nie posiłkuj sie zamiennikami tylko oryginały |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-11-2016, 08:36
|
|
|
Odcięcie zasilania wtryskiwaczy benzynowych też może dać taki efekt a przy LPG taka usterka jest całkiem możliwa. Instalacja lpg to sekwencja czy coś starszego?
Tak jak napisali koledzy powyżej, czujnik ten nie może spowodować, że silnik będzie pracował tylko na jednej cewce. |
|
|
|
 |
riat
Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2016, 16:32 carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra
|
|
|
Witam
Będę w nocy grzebał w tej mojej rakiecie bo za dnia to kiepsko z czasem
Moje lpg to sekwencja i jak dotychczas z nią nie miałem żadnych sensaci.
r |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-11-2016, 17:27
|
|
|
Najpierw sprawdź błędy, to 5 min roboty tylko po między dobre piny (1 i 4) wepnij zworkę. Mruganie kontrolki najlepiej nagraj telefonem. |
|
|
|
 |
riat
Forumowicz
|
Wysłany: 10-11-2016, 04:33 carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra
|
|
|
Witam
Właśnie dłubię przy tym ale mam problem z pewnym ustaleniem który pin jest który.
Nie widzę numerków przy pinach i nawet nie widzę czy są. U mnie ta wtyczka jest na strasznie krótkich przewodach. Ale nie zrażam się i będę kombinował. Może zrobię zdjęcie tego interfejsu i powiększę to może ustalę który pin jest który.
r |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-11-2016, 06:33
|
|
|
W google masz wszystko
Wystarczy jeden koniec drucika wcisnąć w pin 1 a drugi koniec w pin 2, złącza nie musisz demontować do tej operacji, dobrze do tego celu nadaje się spinacz biurowy. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 10-11-2016, 07:41
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Wystarczy jeden koniec drucika wcisnąć w pin 1 a drugi koniec w pin 2 |
A czasem nie w 1 i 4 . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-11-2016, 08:04
|
|
|
Przepraszam , oczywiście pomyłka z prędkości. |
|
|
|
 |
riat
Forumowicz
|
Wysłany: 10-11-2016, 09:24 carisma 1,8 GLS 16v 1997 znika iskra
|
|
|
Witam ponownie
Nagrałem ten chack engine ale nic z tego nie rozumiem.
Raz wydaje mi się, że to jest błąd 13, raz że 23 a potem, że 24.
No nie wiem
To link do youtube z video https://youtu.be/UEh-N2Xpk2Y
r |
|
|
|
 |
|