Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: robertdg
11-11-2016, 21:27
[EA2A/W 2.0] Awaria na autostradzie - brak napędu?
Autor Wiadomość
majko 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2016, 10:32   [EA2A/W 2.0] Awaria na autostradzie - brak napędu?

Od kilku, może kilkunastu dni podczas skrętu, czy ostrego skrętu kół (w ruchu) coś tyrkotało, grzechotało w lewym przednim kole. Miałem podjechać zobaczyć co to, ale że byłem na przeglądzie jakiś tydzień temu i wszystko niby było OK chciałem poczekać do poniedziałku.

Wczoraj podczas jazdy A4 na 5 biegu, nagle obrotomierz poszedł na maksa do góry i samochód stracił całkowicie napęd - reakcja na wciśnięcie gazu na biegu taka jak na biegu jałowym.

W momencie jak się to stało czułem jakby coś spadło i obniżyło trochę samochód ale nie wiem czy to było takie subiektywne odczucie czy co. Panowie czy ktoś przypuszcza co to może być?

Jako że było to kolo północy i zostawiłem samochód w innym mieście to nie miałem już możliwości sprawdzić - generalnie samochód odpala, silnik pracuje normalnie, ale nie ma napędu.

Przy okazji:
Jeżeli macie polisę w PZU i Assistance w wariancie Komfort, to uprzedzam, że holowanie za darmo jest tylko w przypadku kolizji 2 pojazdów, natomiast w przypadku awarii nic nie jest zapewniane - za holowanie trzeba zapłacić teoretycznie ryczałt 180 zł do 25 km i 5,90 zł za każdy następny kilometr. A w praktyce wygląda to tak, że PZU zatrudnia podwykonawców i później dzwoni do was taki i niewiele go interesuje co mówi PZU bo on jeszcze dolicza kilometry dojazdu, a jechał z Jasnogórskiej w Krakowie na autostradzie. Poza tym jak stałem na poboczu, podjechała inna laweta i okazuje się, że firmy współpracujące z PZU zdzierają 3x ponad cenę rynkową, bo facet zaproponował 2,00 zł za kilometr. Tak że polecam przejrzeć co oferuje wasze Assistance :) PS. Byłem pod samym krakowem a na pomoc czekałem 1:10 minut - dobrze że to nie jest zima.

lutekwwl 
Forumowicz
pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 11-11-2016, 10:46   

Kolego wnioskuję, że prawie na pewno jest to przegub. Objawy przy skręcie ( klekotanie ) potem zerwanie całkowicie napędu.

dmi 
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Wysłany: 11-11-2016, 10:50   

Tez obstawiam przegub, w hondzie kiedys zerwal sie i takie objawy.

majko 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 GLS
Wysłany: 11-11-2016, 18:01   

Dzięki za odpowiedzi. Też mi się wydawało, że będzie to przegub. Myślicie, że dodatkowo coś mogło się uszkodzić przy takiej usterce, na co trzeba by zwrócić uwagę?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-11-2016, 21:26   

Tematów o przegubie zewnętrznym było wiele, obraz uszkodzeń wyjdzie podczas kontroli na stacji/w warsztacie, czy naprawde aż tak bardzo nei ufasz ludziom - swoim mechanikom :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi