Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
1.8 GDI Problem z grzaniem (wymiana nagrzewnicy ?)
Autor Wiadomość
kartovel 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 125km
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2016, 19:32   1.8 GDI Problem z grzaniem (wymiana nagrzewnicy ?)

Witam. Ostatnio w mojej carismie zdiagnozowałem problem, mianowicie samochód nie grzał nie mógł w ogóle złapać temperatury. Dokonałem wymiany płynu chłodniczego jak i termostatu. Mimo wszystko problem nie ustał. Dopiero po zatkaniu kartonem samochód zaczął jako tako łapać temperaturę. U mechanika powiedziano mi że problem prawdopodobnie leży u nagrzewnicy. Jak dobrze wiemy żeby dostać się do nagrzewnicy to trzeba rozpierdzielić całą deskę rozdzielczą żeby się do tego dostać. Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z was miał podobny problem. Wymiany nagrzewnicy chce dokonać w ostateczności.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-11-2016, 19:44   

Skoro temperatura nie rośnie to problem jest w termostacie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 14-11-2016, 20:08   

Skoro zasłonięcie chłodnicy coś dało, to chyba nie nagrzewnica. Jeśli nie łapie temperatury, lub jej nie trzyma, to wina czegoś innego jak nagrzewnica. Zobacz jeszcze czy po odpaleniu zimnego auta rozgrzewa się dosyć szybko chłodnica, bo ona powinna się grzać puźniej...dopiero jak termostat się otworzy i woda będzie szła w duży obieg. Zobacz też, czy po dłuższej, ostrej jeździe, takiej kiedy masz gorący silnik i chłodnicę, z nawiewów leci gorące powietrze.
Nie napisałeś, czy masz klimatronik, bo jak tak, to wina może być w samym sterowaniu. Kilmatronika nie ogarnę, bo nie miałem, ale jak masz manuala, to możesz jeszcze zobaczyć, czy gdzieś linka nie spadła.
Ostatnio zmieniony przez remi 15-11-2016, 08:28, w całości zmieniany 1 raz  

Hyzz
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2016, 20:28   

Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 20:58, w całości zmieniany 4 razy  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 14-11-2016, 20:32   

remi napisał/a:
Skoro zasłonięcie chłodnicy coś dało, to chyba nie termostat. Jeśli nie łapie temperatury, lub jej nie trzyma, to wina czegoś innego jak nagrzewnica
Nie wiesz co piszesz, nagrzewnica jest na malym obiegu, i nie ma nic do grzania dużego obiegu, skoro temperatura nie rosnie to w pierwszej kolejnosci wina termostatu, a ża był wymieniony i wciaz daje ten sam obiaw, nalezy go zweryfikowac w garnku z woda i termometrem - nigdy nie zdarzylo Ci się kupić wadliwej częsci :?:

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 14-11-2016, 21:03   

Sprawdz przewody dochodzace do nagrzewnicy czy sa gorące
kartovel napisał/a:
Ostatnio w mojej carismie zdiagnozowałem problem, mianowicie samochód nie grzał nie mógł w ogóle złapać temperatury.

Jak jest na wskazniku temperatury :?:
Objaw jak bez termostatu obieg otwarty i długie grzanie

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 15-11-2016, 08:27   

robertdg, masz rację, pomyliłem się, miałem na myśli nagrzewnicę a nie termostat. Już poprawione.

kartovel 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2016, 17:37   

Przewody do nagrzewnicy gorące. Jedyny wąż który jest zimny to właśnie ten od termostatu. Termostat zamawiał mi mój mechanik. Na pudełku nie ma żadnych informacji.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 15-11-2016, 18:23   

kartovel, Napisz na jakim poziomie masz wskażnik temperatury podczas jazdy i sprecyzuj czy problem z grzaniem dotyczy nagrzewania sie silnika czy ogrzewania kabiny

kartovel 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2016, 18:33   

Około 40-50 stopni. Grzanie dotyczy całości, ani silnik nie może złapać temperatury ani w kabinie nie wieje ciepłem. Mam klime automatyczną. Przejeździłem w sumie w ostatnim czasie prawie 500km i nic się nie zmieniało z temperaturą. Ciągle wskazówka w miejscu.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-11-2016, 18:50   

Jeśli wraz z rozgrzewaniem się silnika nagrzewa się też chłodnica to termostat się nie domyka czyli uszkodzony.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 15-11-2016, 18:54   

kartovel napisał/a:
Około 40-50 stopni. Grzanie dotyczy całości, ani silnik nie może złapać temperatury ani w kabinie nie wieje ciepłem. Mam klime automatyczną. Przejeździłem w sumie w ostatnim czasie prawie 500km i nic się nie zmieniało z temperaturą. Ciągle wskazówka w miejscu.
Termostat do sprawdzenia, słoik, termometr, grzałka i zrób test, nie jest problemem kupić kiepski zamiennik

Hyzz
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2016, 19:08   

Twój termostat zawiesza się w pozycji otwartej.Wymień go na lepszy i zamontuj poprawnie.
Jaki płyn chłodniczy wlałeś ? sprawdź na korku i w zbiorniczku czy jest go wystarczająco tego płynu.Może też tak być ,że twój mechanik wlał sam koncentrat i stąd sporo czasu mija zanim się nagrzeje.

kartovel 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2016, 19:26   

Na dniach właśnie planuję wziąć stary oraz nowy termostat i oba sprawdzić bo mi też od samego początku nie wyglądało to na problem z nagrzewnicą bo ani szyby nie parują ani nie czuć w środku żadnych płynów.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-11-2016, 21:58   

Sprawdź jak pisałem wyżej, jeśli chłodnica rozgrzewa się wraz z silnikiem to termostat przepuszcza zbyt szybko, wystarczy dotknąć chłodnicę ręką jak wskazówka temperatury zauważalnie zmieni położenie.

Odpowiedz do tematu