1.8 GDI Problem z grzaniem (wymiana nagrzewnicy ?) |
Autor |
Wiadomość |
kartovel
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 125km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2016, 19:32 1.8 GDI Problem z grzaniem (wymiana nagrzewnicy ?)
|
|
|
Witam. Ostatnio w mojej carismie zdiagnozowałem problem, mianowicie samochód nie grzał nie mógł w ogóle złapać temperatury. Dokonałem wymiany płynu chłodniczego jak i termostatu. Mimo wszystko problem nie ustał. Dopiero po zatkaniu kartonem samochód zaczął jako tako łapać temperaturę. U mechanika powiedziano mi że problem prawdopodobnie leży u nagrzewnicy. Jak dobrze wiemy żeby dostać się do nagrzewnicy to trzeba rozpierdzielić całą deskę rozdzielczą żeby się do tego dostać. Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z was miał podobny problem. Wymiany nagrzewnicy chce dokonać w ostateczności. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-11-2016, 19:44
|
|
|
Skoro temperatura nie rośnie to problem jest w termostacie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 14-11-2016, 20:08
|
|
|
Skoro zasłonięcie chłodnicy coś dało, to chyba nie nagrzewnica. Jeśli nie łapie temperatury, lub jej nie trzyma, to wina czegoś innego jak nagrzewnica. Zobacz jeszcze czy po odpaleniu zimnego auta rozgrzewa się dosyć szybko chłodnica, bo ona powinna się grzać puźniej...dopiero jak termostat się otworzy i woda będzie szła w duży obieg. Zobacz też, czy po dłuższej, ostrej jeździe, takiej kiedy masz gorący silnik i chłodnicę, z nawiewów leci gorące powietrze.
Nie napisałeś, czy masz klimatronik, bo jak tak, to wina może być w samym sterowaniu. Kilmatronika nie ogarnę, bo nie miałem, ale jak masz manuala, to możesz jeszcze zobaczyć, czy gdzieś linka nie spadła. |
Ostatnio zmieniony przez remi 15-11-2016, 08:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hyzz [Usunięty]
|
Wysłany: 14-11-2016, 20:28
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 20:58, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 14-11-2016, 20:32
|
|
|
remi napisał/a: | Skoro zasłonięcie chłodnicy coś dało, to chyba nie termostat. Jeśli nie łapie temperatury, lub jej nie trzyma, to wina czegoś innego jak nagrzewnica | Nie wiesz co piszesz, nagrzewnica jest na malym obiegu, i nie ma nic do grzania dużego obiegu, skoro temperatura nie rosnie to w pierwszej kolejnosci wina termostatu, a ża był wymieniony i wciaz daje ten sam obiaw, nalezy go zweryfikowac w garnku z woda i termometrem - nigdy nie zdarzylo Ci się kupić wadliwej częsci |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 14-11-2016, 21:03
|
|
|
Sprawdz przewody dochodzace do nagrzewnicy czy sa gorące
kartovel napisał/a: | Ostatnio w mojej carismie zdiagnozowałem problem, mianowicie samochód nie grzał nie mógł w ogóle złapać temperatury. |
Jak jest na wskazniku temperatury
Objaw jak bez termostatu obieg otwarty i długie grzanie |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 15-11-2016, 08:27
|
|
|
robertdg, masz rację, pomyliłem się, miałem na myśli nagrzewnicę a nie termostat. Już poprawione. |
|
|
|
 |
kartovel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2016, 17:37
|
|
|
Przewody do nagrzewnicy gorące. Jedyny wąż który jest zimny to właśnie ten od termostatu. Termostat zamawiał mi mój mechanik. Na pudełku nie ma żadnych informacji. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2016, 18:23
|
|
|
kartovel, Napisz na jakim poziomie masz wskażnik temperatury podczas jazdy i sprecyzuj czy problem z grzaniem dotyczy nagrzewania sie silnika czy ogrzewania kabiny |
 |
|
|
|
 |
kartovel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2016, 18:33
|
|
|
Około 40-50 stopni. Grzanie dotyczy całości, ani silnik nie może złapać temperatury ani w kabinie nie wieje ciepłem. Mam klime automatyczną. Przejeździłem w sumie w ostatnim czasie prawie 500km i nic się nie zmieniało z temperaturą. Ciągle wskazówka w miejscu. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-11-2016, 18:50
|
|
|
Jeśli wraz z rozgrzewaniem się silnika nagrzewa się też chłodnica to termostat się nie domyka czyli uszkodzony. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-11-2016, 18:54
|
|
|
kartovel napisał/a: | Około 40-50 stopni. Grzanie dotyczy całości, ani silnik nie może złapać temperatury ani w kabinie nie wieje ciepłem. Mam klime automatyczną. Przejeździłem w sumie w ostatnim czasie prawie 500km i nic się nie zmieniało z temperaturą. Ciągle wskazówka w miejscu. | Termostat do sprawdzenia, słoik, termometr, grzałka i zrób test, nie jest problemem kupić kiepski zamiennik |
 |
|
|
|
 |
Hyzz [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2016, 19:08
|
|
|
Twój termostat zawiesza się w pozycji otwartej.Wymień go na lepszy i zamontuj poprawnie.
Jaki płyn chłodniczy wlałeś ? sprawdź na korku i w zbiorniczku czy jest go wystarczająco tego płynu.Może też tak być ,że twój mechanik wlał sam koncentrat i stąd sporo czasu mija zanim się nagrzeje. |
|
|
|
 |
kartovel
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-11-2016, 19:26
|
|
|
Na dniach właśnie planuję wziąć stary oraz nowy termostat i oba sprawdzić bo mi też od samego początku nie wyglądało to na problem z nagrzewnicą bo ani szyby nie parują ani nie czuć w środku żadnych płynów. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-11-2016, 21:58
|
|
|
Sprawdź jak pisałem wyżej, jeśli chłodnica rozgrzewa się wraz z silnikiem to termostat przepuszcza zbyt szybko, wystarczy dotknąć chłodnicę ręką jak wskazówka temperatury zauważalnie zmieni położenie. |
|
|
|
 |
|