AYC dziala czy nie? |
Autor |
Wiadomość |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

Auto: Legnum vr4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-11-2016, 01:03 AYC dziala czy nie?
|
|
|
Witam na forum jestem nowy nie bardzo potrafie sie w nim poruszac wiec jezeli cos namotalem tworzac nowy temat to sory.
Mam problem z AYC chyba poniewaz jak widze jakies filmiki z vr4 to po przekreceniu stacyjki zapalaja sie trzy zielone kreski ayc a u mnie nie...
Pznacza to ze nie dziala nie wyskakuja zadne bledy wiec sam nie wiem co moze byc nie tak moze ktos ma jakis pomysl a moze skoro nie ma zadnego bledu na desce to wszystko gra.
Aaaa wydaje mi sie ze przed przekladka dzialal ale nie pamietam na 100procent wiec komplikuje to bardziej sprawe |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 601 Skąd: OSIEK NAD NOTECIĄ
|
Wysłany: 17-11-2016, 16:42
|
|
|
gregoora, Masz rację przy przekręceniu kluczyka w stacyjce powinny się kontrolnie
zapalić te 3 kreseczki od AYC.Jeżeli się nie palą to możliwe,że padł zawór w pompie i nie generuje ona odpowiedniego ciśnienia.Druga opcja to niedokładny montaż bo przy przekładce
wiązka pod deską może zostać z VR-4, tylko niektóre kable wymagają przedłużenia.Sprawdź wtyczkę do kompa AYC,która po przekładce powinna być na ścianie po lewej stronie może nie została odpowiednio podpięta.Możesz jeszcze wchodząc ostro w łuk drogi bez hamowania
sprawdzić czy przynajmniej jedna kreseczka się nie zapali. |
|
 |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

|
Wysłany: 17-11-2016, 17:11
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | gregoora, Masz rację przy przekręceniu kluczyka w stacyjce powinny się kontrolnie
zapalić te 3 kreseczki od AYC.Jeżeli się nie palą to możliwe,że padł zawór w pompie i nie generuje ona odpowiedniego ciśnienia.Druga opcja to niedokładny montaż bo przy przekładce
wiązka pod deską może zostać z VR-4, tylko niektóre kable wymagają przedłużenia.Sprawdź wtyczkę do kompa AYC,która po przekładce powinna być na ścianie po lewej stronie może nie została odpowiednio podpięta.Możesz jeszcze wchodząc ostro w łuk drogi bez hamowania
sprawdzić czy przynajmniej jedna kreseczka się nie zapali. |
dawalem ognia na zakrencie lece bokiem a nic sie nie zalacza ani jedna
instalacja jest tylko przedluzona nic nie bylo dotykane z ayc nawet wiazka do kompa ayc dyla rozplatana i starczyla nie byla cieta tylko byly przedluzane kable co ida na tyl do pompy ale tam gra na 100procent |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 17-11-2016, 17:35
|
|
|
gregoora"tylko byly przedluzane kable co ida na tyl do pompy ale tam gra na 100procent"
tylko czy na pewno bo ja te kable łączyłem w ten sposób,że przecinałem jeden przeciągałem tylnym podszybiem i dopiero łączyłem,Tam są ze trzy podobne czarne kabelki.
Przychodzi mi też na myśl bardziej błaha sprawa jaką jest nie dokładne i za słabo dokręcone
zegary bo na pewno nie przepaliły się 3 kontrolki na raz.
Jak latałeś bokiem i wpadałeś w poślizg to AYC nie działa.Ten system koryguje tor jazdy
i nie pozwala kołom wpadać w poślizg. |
|
 |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

|
Wysłany: 17-11-2016, 18:12
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | gregoora"tylko byly przedluzane kable co ida na tyl do pompy ale tam gra na 100procent"
tylko czy na pewno bo ja te kable łączyłem w ten sposób,że przecinałem jeden przeciągałem tylnym podszybiem i dopiero łączyłem,Tam są ze trzy podobne czarne kabelki.
Przychodzi mi też na myśl bardziej błaha sprawa jaką jest nie dokładne i za słabo dokręcone
zegary bo na pewno nie przepaliły się 3 kontrolki na raz.
Jak latałeś bokiem i wpadałeś w poślizg to AYC nie działa.Ten system koryguje tor jazdy
i nie pozwala kołom wpadać w poślizg. |
Jezeli to nie dziala w jaki sposob to diagnozowac lunch pokaze?
dziwi mnie brak jakiegos bledu na desce |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 17-11-2016, 18:41
|
|
|
Przed przekręceniem stacyjki.Połącz spinaczem pin 1 i 4 w gnieździe OBD II i będziesz wiedział czy kontrolka AYC wymruguje jakieś błędy,chyba że ta też się nie zapala.
tu masz temat jak to zrobić:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29561 |
|
 |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

|
Wysłany: 17-11-2016, 21:48
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | Przed przekręceniem stacyjki.Połącz spinaczem pin 1 i 4 w gnieździe OBD II i będziesz wiedział czy kontrolka AYC wymruguje jakieś błędy,chyba że ta też się nie zapala.
tu masz temat jak to zrobić:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=29561 |
Jutro sprawdze jak bedzie chwila bo cale zycie w pracy ostatnio spedzam
Jeszcze jedna rzecz znalazlem
https://www.google.pl/sea...GrN1jQ_zYhkM%3A
i przeszla mi mysl przez glowe ze tam jest masa a ja mam cala grodz puaskowana i malowana i moze tam jej nie ma... |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
|
|
|
 |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

|
Wysłany: 18-11-2016, 01:03
|
|
|
widzialem juz to wczesniej po za tym od niego mam tego galanta i to ten z filmiku wlasnie
wydaje mi sie ze to bedzie ta kostka z tego filmiku ktory dodalem do poprzedniej odpowiedzi bo teraz sobie przypominam ze jak montowalem tabliczke znamionowa na swoje miejsce po lakierowaniu grodzi zdjalem to z zaczepu i zapomnialem na bank tam odwiesic wiec tylko jak bede przy aucie sprawdze moze wogole juz tej kostki nie ma tylko spadla albo na dziurze jakiejs skuknela o grodz i sie zjebczyla bo widze ze jest oslonieta pewno przeciw drgania. |
|
|
|
 |
danino88
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5V6TT & Lancer 1.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sty 2007 Posty: 1315 Skąd: Częstochowa/Wrocław
|
Wysłany: 18-11-2016, 02:25
|
|
|
Na moje oko nie ma zasilania komp od ayc. Nawet przy braku tylu (pompy, czujnikow) i tak by sie powinny zaswiecic 3 kreseczki oraz napis AYC |
_________________ Jest :
Evo 8 - 500KM/600NM
Evo X - czerwone, niebieskie,białe
a do jazdy na codzień Outlander I Turbo 288/365
Był :
Galant EA5A VR4 2001r 2,5V6TT 2011- http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=67562 |
|
|
|
 |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

|
Wysłany: 18-11-2016, 12:15
|
|
|
danino88 napisał/a: | Na moje oko nie ma zasilania komp od ayc. Nawet przy braku tylu (pompy, czujnikow) i tak by sie powinny zaswiecic 3 kreseczki oraz napis AYC |
no i racja nie ma zasilania w sobote chyba zrzuce kokpit i przyjrze sie jeszcze raz sprawie...
[ Dodano: 27-11-2016, 12:19 ]
Dzis mialem chwile i okazalo sie ze byly nie podpiete 2 kostki od elektryki ayc juz chodzi!
[ Dodano: 27-11-2016, 12:24 ]
jeszcze jedno zapytanie mam tcl da sie je wylaczyc? jest guzik tcl off ale nic sie nie dzieje jak sie go nacisnie lub trzyma lub odpala trzymajac go... |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 27-11-2016, 21:16
|
|
|
"jeszcze jedno zapytanie mam tcl da sie je wylaczyc? jest guzik tcl off ale nic sie nie dzieje jak sie go nacisnie lub trzyma lub odpala trzymajac go..."
W galancie 2.5V6 Avance na Szwajcarie jest taki włącznik TCL.Naciśnięcie go powoduje wyłączenie tego systemu i na odwrót.Sygnalizowane to jest kontrolką w zegarach TCL OFF.
Jeżeli masz zegary z przedlifta to ta kontrolka ASC jest tam gdzie jest ikona auta w poślizgu.
Tak jak tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=fApKVwcqUzU
W legnum jak widzę to są 2 ikony obok auta w poślizgu jest też czerwony napis TCL OFF.
Tak jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=wHOXQTVF9_0
Jeżeli te 2 ikony nie zapalają się w procedurze startu to pewnie też coś jest niepodłączone. |
|
 |
gregoora
Nowy Forumowicz GreGoora

|
Wysłany: 27-11-2016, 22:23
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | "jeszcze jedno zapytanie mam tcl da sie je wylaczyc? jest guzik tcl off ale nic sie nie dzieje jak sie go nacisnie lub trzyma lub odpala trzymajac go..."
W galancie 2.5V6 Avance na Szwajcarie jest taki włącznik TCL.Naciśnięcie go powoduje wyłączenie tego systemu i na odwrót.Sygnalizowane to jest kontrolką w zegarach TCL OFF.
Jeżeli masz zegary z przedlifta to ta kontrolka ASC jest tam gdzie jest ikona auta w poślizgu.
Tak jak tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=fApKVwcqUzU
W legnum jak widzę to są 2 ikony obok auta w poślizgu jest też czerwony napis TCL OFF.
Tak jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=wHOXQTVF9_0
Jeżeli te 2 ikony nie zapalają się w procedurze startu to pewnie też coś jest niepodłączone. |
mam poliftowe zegary ale na guzik nie reaguje... juz mam zapiete wszystko na 100% i wlacznik tez mam podpiety moze poprostu u mnie sie nie da wylaczyc kumpel ma 4 legnumy i jak w jednym siedzialem to tez nie dalo sie wylaczyc a w galancie zwyklym mialem kiedys tego winter edition to chodzilo ale to napewno nie bylo takie samo tcl tylko wlacznik byl jednakowy |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 28-11-2016, 13:48
|
|
|
gregoora napisał/a: | mam poliftowe zegary ale na guzik nie reaguje... |
W takim razie to po co ten przycisk?
[ Dodano: 13-07-2018, 12:28 ]
Co to za błąd pompy AYC i jak go zdiagnozować?
31 Steer sensor (ST-1, ST-2, ST-N) system (open-circuit) 27-10
Tłumaczenie:Układ sterujący (ST-1, ST-2, ST-N) (obwód otwarty) 27-10 |
|
 |
|