Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda Jazz
Autor Wiadomość
lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-12-2016, 16:31   Honda Jazz

Jakoś tak jak zwykle, spontanicznie zmieniłem auto. Jako drugie było Clio III 1,2 i bardzo byłem z niego zadowolony. Problem w tym, że większość przebiegów w okolicy komina robimy właśnie drugim autem, a coś dzieci mi za szybko rosną i robiło się ciasno.
Mój znajomy zajmuje się sprowadzaniem aut, jest Hondziarzem, więc o Jazza u niego nietrudno. Znalazł się 1,4 z 2009 r., 79000 km. Auto z Włoch, ale o dziwo zadbane, z pełną historią i wszystkimi akcjami serwisowymi jakie były. Z tyłu chyba nikt nie jeździł, auto czyste, zadbane. Mechanicznie bez zarzutu, poza drobnymi śladami przepychanek na parkingach nic mu nie dolega. Wszystko robione na bieżąco, w chwili obecnej kupiłem zimówki Nokian WRD3 i jazda. Po Nowym Roku wymiana płynu hamulcowego i świec, na wiosnę konserwacja podwozia i jakaś polerka.
Honda w fajnej wersji - 6 poduszek, klimatyzacja automatyczna, vsa, abs, radio (kabel usb już do mnie idzie), bagażnik z podwójną, a nawet potrójną podłogą, niech się Skody schowają z funkcjonalnością :P
No i na dokładkę silnik - L13Z2, 100 km. W lekkim aucie jedzie jak oszalały, to praktycznie "małe Ufo". Lancera objeżdza, no ale cóż.
Najlepsze jest to, że moje wypieszczone Clio w ciągu 5 minut kupił zaprzyjaźniony blacharz. No i komuna wróciła - sprzedałem je 500 zł drożej, niż za nie zapłaciłem 2 lata temu :mrgreen:

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 17-12-2016, 17:54   

Gratulację!!! te hondy to wdzięczne samochody,
Sam chciałem kupić taka żonie ale jakos jej sie nie podoba.
Patent z tylna kanapą jest mega praktyczny.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 18-12-2016, 00:15   

No właśnie dzisiaj go wykorzystałem, bo pomagałem koledze w przeprowadzce. Mnóstwo rzeczy wlazło do środka.
O ile z przodu nie ma szałowej ilości miejsca, to z tyłu jest go tyle co w Lancerze.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 07-02-2017, 22:32   

Jazz jeździ i jeździ. Wczoraj poszedł do zaprzyjaźnionego mechanika na planowy przegląd - świece, płyny i parę drobiazgów. Nawet 20 stopniowe mrozy nie robią na nim wrażenia, bo mimo że akumulator wielkości power banka, pali od razu i kręci z ochotą.
Spalanie z cyklu mieszanego ok. 7 l, co jak na mrozy i krótkie odcinki jazdy jest ok, Clio paliło litr więcej. Korzystając z kilku dni powyżej zera został wyglinkowany, wyprana tapicerka i ogólnie dopieszczony w garażu.
Denerwują mnie 2 rzeczy - mały rozstaw pedałów i średnio wydajny układ przewietrzania (zobaczymy ile czynnika trzeba będzie dobić), ogrzewanie też nie jest syberyjskie, ale ogólnie świetny samochód. Chyba lepiej mi się nim jeździ niż większym bratem Lancerem.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 27-04-2017, 11:28   

No i pierwsza awaria. Prawdopodobnie rozszczelnił się skraplacz klimatyzacji (zdaje się, że już kiedyś był wymieniany), w piątek się dowiem. Niestety - w przeciwieństwie do Lancera, to grill od dołu nie jest osłonięty, więc skraplacz narażony jest na uszkodzenia mechaniczne i pewnie tak się stało. Na szczęście nie jest zintegrowany z chłodnicą wody, więc kosztuje ok. 300 zł. W piątek dokładna diagnoza.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 02-05-2017, 09:46   

No i jednak skraplacz. Nowy 560 zł.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 12-05-2017, 10:00   

Jazz zrobiony. Dodatkowo wymieniony olej w skrzyni biegów i malowanie zacisków hamulcowych. Skraplacz miał 1 dużą dziurę od kamienia i był w kilku miejscach mocno zmęczony.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 12-05-2017, 16:36   

lobuzek napisał/a:
Chyba lepiej mi się nim jeździ niż większym bratem Lancerem
Wcale się nie dziwię, Najfajniejszy samochód w swojej klasie, gratulacje. A przyjemność z jazdy duża.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 18-05-2017, 21:03   

Hehe, dzięki :D
Technicznie to auto jest lepiej zrobione niż Lancer, układ napędowy znakomity.
Doszło do tego, że...............
Zaufany i osobisty mechanik-Hondziarz szuka dla mnie w Niemczech Accorda Tourer 2007 2,0 lub 2,4 benzyna.
Po prostu kryzys wieku średniego :roll:
No i Lancer pewnie zmieni właściciela jak tylko przyjedzie Accord.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 29-05-2017, 09:47   

Dzisiaj zaprzyjaźnieni lakiernicy (nie tynkarze i nie malarze :lol: ) podstawili Honde po zrobieniu konserwacji podwozia i profili zamkniętych. Przy okazji udało się wypchnąć małe wgniecenie na klapie bagażnika. Wygląda na to, że Jazz będzie jeździł wieki. Z niecierpliwością czeka na większego brata Accorda.

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 06-07-2017, 10:48   

Accord dołączył 3 tygodnie temu. Powiem tyle - rewelacja :lol:

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Wysłany: 15-08-2017, 16:44   

Od końca lipca Accord stał się hybrydą, bo dostał gaz. BRC Sequent 32 i śmiga aż miło.

Odpowiedz do tematu