Otwarty przez: tyku 10-08-2015, 16:26 |
Klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie - problemy z nawiewem. |
Autor |
Wiadomość |
cypo
Mitsumaniak
Auto: Lancer X SB INVITE
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-12-2016, 11:45 [CY3A 1.8] Nawiew - nieprawidłowa praca w trybie "auto&
|
|
|
Witam,
Do tej pory system nawiewu działał jak powinien, tzn: przy pokrętłach ustawionych na auto i ustawionej jakiejś tam temperaturze (powiedzmy 25st) nawiew zaczynał dmuchać powietrzem dopiero wtedy, kiedy silnik był na tyle rozgrzany, żeby móc podać odpowiednio ciepłe powietrze (aby uzyskać te 25st). Ostatnio coś się zmieniło, bo jak tylko odpalam silnik, a system jest ustawiony na "auto" dmuchawy po kilku sekundach zaczynają wiać lodowatym powietrzem (system nie czeka, aż powietrze będzie odpowiednio ciepłe). Zauważyłem też, że chyba ogólnie wolniej ten cały układ się nagrzewa (chociaż może mi się tylko wydawać).
Stało się to mniej więcej po wizycie w warsztacie odnośnie instalacji gazowej - czyszczenie parownika, zmiana parametrów w sterowniku od gazu. Byłem u Panów z powrotem, ale oni zapewniają, że nie dotykali się do tego układu.
Czego to może być przyczyna ? Słyszałem, że mógł jakiś sterownik się zresetować (pan w ASO wstępnie powiedział, że jest to niewykluczone). Z 2 tygodnie po zaistnieniu tej usterki zaczął mi się pojawiać komunikat, że wymagana rutynowa kontrola w serwisie (może to mieć jakiś związek ze sprawą?). Jednak zanim oddam auto do ASO, żeby zapłacić 250zl za samą ekspertyzę, chciałbym się najpierw poradzić prawdziwych ekspertów tutaj
Dzięki z góry! |
|
|
|
 |
qbak [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2016, 23:46
|
|
|
A czy czasem gazownik nie rozłączył Ci akumulatora i przez to zresetował automatyczną funkcję nawiewu? Jeżeli tak to pierwsze pokrętło od lewej wciśnij i przytrzymaj do 10s. Piknie i dalej już powinno być ok, jeżeli w tym był problem. Warto spróbować |
Ostatnio zmieniony przez 30-12-2016, 23:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cypo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-12-2016, 19:22
|
|
|
No niestety nie pomogło. A mógłbyś powiedzieć co daje takie długie wciśnięcie tej gałki oprócz piknięcia? |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 31-12-2016, 10:20
|
|
|
cypo, automatycznie się przestawia obieg zamknięty na otwarty i w drugą stronę. |
_________________  |
|
|
|
 |
Mariusz12011974
Nowy Forumowicz
Auto: c4 Aircross
|
Wysłany: 05-01-2017, 17:15
|
|
|
Witam wszystkich a ja mam takie pytanie mnie odłączono akumulator i nie działa mi ogrzewanie
Miał ktoś cos podobnego i ogarnął problem |
|
|
|
 |
cypo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-01-2017, 20:06
|
|
|
Ja do mojego problemu dorzucę jeszcze jedną informację, a właściwie dwie:
- jak silnik się rozgrzeje wystarczająco aby podawać ciepłe powietrze i na obrotach jałowych ustawię mocne dmuchanie powietrzem - to w kilka sekund powietrze się ochładza i z powrotem zaczyna lecieć zimne (trzeba wtedy wrzucić silnik na obroty, żeby odzyskał trochę ciepła)
- zauważyłem, że nawiew działa głośniej
Jakakolwiek wskazówka tutaj będzie pomocna, bo ja kompletnie nie mam pomysłu na to. |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 297 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 17-01-2017, 01:22
|
|
|
cypo napisał/a: | ...na obrotach jałowych ustawię mocne dmuchanie powietrzem - to w kilka sekund powietrze się ochładza i z powrotem zaczyna lecieć zimne (trzeba wtedy wrzucić silnik na obroty, żeby odzyskał trochę ciepła) |
Może termostat się nie domyka?
cypo napisał/a: | ...nawiew działa głośniej |
Jeżeli obroty dmuchawy masz ustawione w pozycji AUTO, a układ nie nadąża z ogrzewaniem (bo np. ciepło ucieka przez niedomknięty termostat albo silnik niedostatecznie nagrzany), to podnosi obroty dmuchawy aby zwiększyć wydajność układu - stąd może być głośniej nieco. |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 98 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 76 kkm |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 17-01-2017, 16:53
|
|
|
cypo napisał/a: | czyszczenie parownika | A po czyszczeniu nie zwiększył się przepływ przez parownik? On potrafi sporo ciepła z płynu odebrać na podgrzanie gazu, jak stoisz na benzynie też się wychładza? |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 17-01-2017, 23:04
|
|
|
1. otworzyc schowek i po lewej gorenej stronie jest slimak - sprawdzic czy jak kreci sie pokretlami obraca sie w jedna i druga strone do konca oraz sprawdzic pozostale silniki
2. jw kolega lichy zauwazyl termostat.
3. klapa regulacji mieszalnika cieplo/zimno nie dziala prawidlowo - w lancerkach mialem 2 takie przypadki
4. wysypal sie tzw makaron z nagrzewnicy
5. nie dziala prawidlowo klimatronik
6. czujnik temp powietrza zasyssanego (kratka po lewej stronie kierownicy na wysokosci stacyjki) jest brudny lub uszkodzony |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
cypo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-01-2017, 21:58
|
|
|
Super Panowie, dzięki za podpowiedzi, będę kombinował.
piomic napisał/a: | jak stoisz na benzynie też się wychładza? |
Tego nie sprawdzałem, jutro przetestuje |
|
|
|
 |
KamilEP
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII
|
Wysłany: 13-02-2017, 21:51 [2.0 DiD] Przy włączeniu nawiewu rosną obroty
|
|
|
Witam
problem jak w temacie. Na Auto lub jakiejkolwiek prędkości nawiewu obroty silnika są około 1000, przy Off na pokrętle, jakieś 850. Jak jadę i się zatrzymuję, wrzucam luz to obroty same dobijają do 1000 (oczywiście nawiew włączony) miał ktoś podobny problem? |
|
|
|
 |
Haek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan 1.5
|
Wysłany: 29-03-2017, 11:14 [CY2A 1.5] Odpływ klimatyzacji
|
|
|
Heja,
wie ktoś może gdzie w naszych Lancerach jest odpływ wody z klimy? Czy jest on połączony z odpływem wody z podszybia?
Ew. gdzie nalać wody, żeby sprawdzić czy odpływ klimy jest drożny? |
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
krossa2
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 did
|
Wysłany: 09-03-2017, 06:55 [CX9A 1.8 DID] - ciągła praca wentylatorów chłodnicy
|
|
|
Cześć,
Kilka dni temu zauważyłem, że wentylatory chłodnicy włączyły się zaraz po uruchomieniu silnika. Wcześniej na pewno nie włączały się tak szybko. Dziś przy -3 stopniach również od razu wystartowały.
Wiem, że w przypadku włączenia klimatyzacji wentylatory również się włączają, jednak tutaj klimatyzacja jest wyłączona.
Czytałem na forum temat dotyczący starszego lancera, w którym pisano o podwójnym styku w termostacie (dający sygnał do ECU).
Spotkał się może ktoś z Was z podobną sytuacją i mógłby doradzić od czego zacząć poszukiwania usterki?
[ Dodano: 29-03-2017, 18:12 ]
[PROBLEM ROZWIĄZANY]
Gdyby ktokolwiek z Was miał podobny problem, polecam sprawdzić/wymienić czujnik ciśnienia klimatyzacji (42CP15-2). Okazało się, że to on jest sprawcą wyżej wymienionej usterki - po wymianie, problem jak ręką odjął, wszystko działa jak należy
 |
|
|
|
 |
Haek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan 1.5
|
Wysłany: 29-03-2017, 19:17
|
|
|
Chodzi mi bardziej o drugi koniec odpływu.
W zeszłym roku robiłem w warsztacie antykorozje podwozia i trochę zacząłem się teraz zastanawiać czy nie zabitexowali mi przypadkiem tego odpływu... |
|
 |
|