|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czy mitsumaniaki mają wyciskarki? |
Autor |
Wiadomość |
Andrzejek RPK
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 147 KM 2012
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-01-2017, 14:34 Czy mitsumaniaki mają wyciskarki?
|
|
|
Żona uparła się na wyciskarkę do owoców i warzyw bo wiecie to teraz jest takie trendy a że ma bzika na punkcie zdrowego żywienia (sic!) to popłynęła i ona. Wybór modelu oczywiście stanał przed panem domu no i tu ambaras bo się nie znam. Macie, używacie? |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
Andrzejek RPK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-02-2017, 15:16
|
|
|
Okeeeej, dzięki to już coś A nie kojarzysz kompletnie jaką ma siostra? Bo tak już przeglądałem pare sklepów internetowych i tego jest tak dużo, że się za głowę złapałem. A zdecydowanie nie chcę kupić takiej co się zepsuje zaraz, mam kasę na to a wyrzucić za pół roku to też głupota. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24281 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-02-2017, 15:47
|
|
|
Ja mam jakąś za 2000, SKG. 10 lat gwarancji, polecam. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 01-02-2017, 16:36
|
|
|
Ja akurat lubię soki (głównie z jabłek i marchwi), więc moda nas nie dotyczyła.
Mieliśmy kupować "wyciskarkę", ponieważ mniej mieli owoce/warzywa, jednak przy naszym niezbyt częstym używaniu pomysł upadł i kupiliśmy sokowirówkę.
Na cytrusy (żeby miąższ był w soku, a nie było białych włókien) mamy wyciskarkę "ręczną-elektryczną" za jakieś 50zł.
Na jagody i truskawki zwykły blender.
Warto spróbować "mielenie" na ulubionym soku na różnych sprzętach. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 02-02-2017, 09:08
|
|
|
Różnica w smaku i ilości soku między sokowirówka a wyciskarka to kosmos. U mnie wiosną wyciskarka chodzi codziennie, zimą ciut rzadziej. Latem mało bo są owoce w ogrodzie a jesienią to różnie.
Generalnie przeforsowanie by dziecko zjadło niesmaczne warzywa jest ciężkie a przemycenie tego w soku bardzo łatwe. |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
|
Wysłany: 02-02-2017, 11:22
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Różnica w smaku i ilości soku między sokowirówka a wyciskarka to kosmos. |
W smaku rzeczywiście jest różnica, ale ilość soku już zależy głównie od twardości warzyw i owoców, np. z marchewki więcej będzie soku w sokowirówce. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
|
Wysłany: 02-02-2017, 11:35
|
|
|
Ja mam prosty model Boscha MCP3500 - wyciskarka do cytrusów. Daje radę i mało skomplikowane urządzenie. Łatwe utrzymanie w czystości - wszystkie elementy poza blokiem z silnikiem nadają się do mycia w zmywarce. Cena ok. 65 zł i opinie też ma dobre na Ceneo. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 02-02-2017, 14:18
|
|
|
MichciuGT napisał/a: | np. z marchewki więcej będzie soku w sokowirówce | producent zaleca by marchew moczyć w zimnej wodzie przed wyciskaniem - wtedy relatywnie soku będzie wiecej |
|
|
|
 |
grzesiopol
Mitsumaniak prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
|
Wysłany: 03-02-2017, 06:01
|
|
|
MichciuGT napisał/a: | np. z marchewki więcej będzie soku w sokowirówce. | a skąd takie wiadomości. Wyciskarka daje więcej soku niż sokowirówka. Jeżeli używałeś jednego i drugiego to powinieneś to wiedzieć. Rożnica w ilości soku jest nawet pomiędzy samymi wyciskarkami.
Andrzejek RPK powiedz ile kasy mozesz przeznaczyć na wyciskarkę?
Róznica pomiedzy wyciskarkami za 600 zł a 2500 zł. jest jak jazda Lanosem a Mercedesem.
Taka za 500 zł. (mozna kupić i za mniej) troche ci pochodzi, jezeli jest produkowana w polsce i są częsci to można kupić ale jakość soków nie będzie zadowalajaca. Mam Berlingera Max 500 W i sok zawiera duzo musu, trzeba stosować sitko aby mieć klarowny sok, za każdym razem są kawałki tego co się wrzuca np, skórki, kawałki marchewki, mam z duzym otworem a i tak kroję na mniejsze kawałki, z tego co zauważyłem jest to wynikiem zapychania się otworu odprowadzającego.Przez tydzień stanęła mi tylko raz na buraku. Cena częsci w tym przypadku np za sitko trące 60 zł a za ślimaka 80 zł. Dodatkowo jest druga komora na lody i sorbety. Silniki Indukcyjny więc chyba wytrzymalszy. Gwarancja 3 lata. ale na co dokładnie nie sprawdzałem.
Taka za 900 zł. np. zelmer 1600 daje w miare klarowny sok ale części są droga komora soku kosztuje 180 zł. ale osobiście takiej nie używałem. Dodatkowego wyposażenia chyba nie ma. Gwarancja na 2 lata, ale uwaga nie na wszystko. Dodatkowo lubi pekać komora soku. To tylko opinie zasłyszane.
Miałem do czynienia z Kuvingsem za 2000 zł. Dużo dodatków, jakość soków super, rzadko się blokuje (no prawie nigdy), mozna wrzucać całe elementy a ona i tak miele. Brak musu i części wrzuconych produktów. Cena części dosyć duża ale gwarancja na 10 lat, czy na wszystko trzeba doczytać ale na silnik na pewno. Cena np. B6000 2000zł za C9500 2300zł. ale są dodatkowe sitko i komora soku. Raczej sie nie psują.
Jak widzisz dla każdego cos dobrego, ia miałem kupowac Kuvingsa ale cena troche za wysoka jak za zakup za gotówkę więc kupiłem Berlingera za 500zł. Jakbym robił więcej soków to pewnie bym załował a tak jak sie ne popsuje to z te 3 lata kupię nową.
Jak bedziesz kupował to patrz czy jest dużu otwór, ile jest gwarancji, jaka jest cena zakupu i cena częsci zamiennych i najwazniejsze jaki sok wychodzi. Cenę zostaw sobie na koniec. |
_________________ Pomogłem - wciśnij Pomógł , zanim zapytasz na PRIV zapytaj na forum lub dobrze poszukaj swojego tematu!!
Witam Gość przyłącz sie do MitsuManiaki Assistance
>>>>Moje Miśki<<<< Colt C51A GL - White Sleeper i moje nieMiśki 00223/KMM
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 03-02-2017, 06:27
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | MichciuGT napisał/a: | np. z marchewki więcej będzie soku w sokowirówce. | a skąd takie wiadomości. Wyciskarka daje więcej soku niż sokowirówka. Jeżeli używałeś jednego i drugiego to powinieneś to wiedzieć. Rożnica w ilości soku jest nawet pomiędzy samymi wyciskarkami. |
Z odrzutu sokowirówki już nic nie wyciśniesz - może faktycznie jest delikatne złudzenie (sam piszesz o ewentualnym przecedzeniu przez sito) w ilości soku "z miąższem" z wyciskarki.
Sokowirówka rozwala owoce na strzępy tak, że nie ma co cedzić - dlatego pisałem, że warto spróbować soki z poszczególnych maszyn.
Np. klarowny sok jabłkowy jest dla mnie super, ale spieniona klarowna pomarańcza już mi nie podchodzi
Podstawa przy zakupie tego typu sprzętu to łatwość montażu/demontażu i w miarę proste powierzchnie - musi się łatwo myć, bo mycie sprzętu to główny demotywator częstego stosowania... |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 03-02-2017, 08:29
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | Miałem do czynienia z Kuvingsem za 2000 zł. Dużo dodatków, jakość soków super, rzadko się blokuje (no prawie nigdy) | no właśnie to też jest atut, bo patrzyłem na moc i te tańsze mają silnik np. 150W, rzadko mocniejszy a moja ma 350W więc bardzo mocny, nigdy się nie zatrzymała, chociaż marchew wrzucam bez żadnego namaczania
mkm napisał/a: | Podstawa przy zakupie tego typu sprzętu to łatwość montażu/demontażu i w miarę proste powierzchnie | ja bym dodał kwestie typu użytego materiału - w tych drogich są certyfikaty, że żadne trujące ścierwo (a soki zawierają różne chemiczne składniki) nie będzie z nim reagować i w efekcie się nie dostanie do niego - tyle się mówi o tych bisfenolach albo jakoś tak (poprawcie mnie)
grzesiopol napisał/a: | na silnik na pewno | głównie na ten wał co rozcina i potem miażdży
grzesiopol napisał/a: | są dodatkowe sitko i komora soku | ja dostałem kilka sitek, szczotki do czyszczenia, kilka książek z przepisami (robimy soki z rzeczy, które się nie podejrzewa, że mogą je dać) a nawet taki odstojnik do robienia serów feta ze specjalną "pieluchą" |
|
|
|
 |
Andrzejek RPK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 03-02-2017, 11:36
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | MichciuGT napisał/a: | np. z marchewki więcej będzie soku w sokowirówce. | a skąd takie wiadomości. Wyciskarka daje więcej soku niż sokowirówka. Jeżeli używałeś jednego i drugiego to powinieneś to wiedzieć. Rożnica w ilości soku jest nawet pomiędzy samymi wyciskarkami.
Andrzejek RPK powiedz ile kasy mozesz przeznaczyć na wyciskarkę?
Róznica pomiedzy wyciskarkami za 600 zł a 2500 zł. jest jak jazda Lanosem a Mercedesem.
Taka za 500 zł. (mozna kupić i za mniej) troche ci pochodzi, jezeli jest produkowana w polsce i są częsci to można kupić ale jakość soków nie będzie zadowalajaca. Mam Berlingera Max 500 W i sok zawiera duzo musu, trzeba stosować sitko aby mieć klarowny sok, za każdym razem są kawałki tego co się wrzuca np, skórki, kawałki marchewki, mam z duzym otworem a i tak kroję na mniejsze kawałki, z tego co zauważyłem jest to wynikiem zapychania się otworu odprowadzającego.Przez tydzień stanęła mi tylko raz na buraku. Cena częsci w tym przypadku np za sitko trące 60 zł a za ślimaka 80 zł. Dodatkowo jest druga komora na lody i sorbety. Silniki Indukcyjny więc chyba wytrzymalszy. Gwarancja 3 lata. ale na co dokładnie nie sprawdzałem.
Taka za 900 zł. np. zelmer 1600 daje w miare klarowny sok ale części są droga komora soku kosztuje 180 zł. ale osobiście takiej nie używałem. Dodatkowego wyposażenia chyba nie ma. Gwarancja na 2 lata, ale uwaga nie na wszystko. Dodatkowo lubi pekać komora soku. To tylko opinie zasłyszane.
Miałem do czynienia z Kuvingsem za 2000 zł. Dużo dodatków, jakość soków super, rzadko się blokuje (no prawie nigdy), mozna wrzucać całe elementy a ona i tak miele. Brak musu i części wrzuconych produktów. Cena części dosyć duża ale gwarancja na 10 lat, czy na wszystko trzeba doczytać ale na silnik na pewno. Cena np. B6000 2000zł za C9500 2300zł. ale są dodatkowe sitko i komora soku. Raczej sie nie psują.
Jak widzisz dla każdego cos dobrego, ia miałem kupowac Kuvingsa ale cena troche za wysoka jak za zakup za gotówkę więc kupiłem Berlingera za 500zł. Jakbym robił więcej soków to pewnie bym załował a tak jak sie ne popsuje to z te 3 lata kupię nową.
Jak bedziesz kupował to patrz czy jest dużu otwór, ile jest gwarancji, jaka jest cena zakupu i cena częsci zamiennych i najwazniejsze jaki sok wychodzi. Cenę zostaw sobie na koniec. |
Powiem tak, przeznaczyłem sobie na ten cel max 3000 ale nie mam też napiny żeby wydać połowę bo wolę serio coś dobrego. Właśnie te kuvingsy oglądałem, dołączyłem się ostatnio do jednej grupy na fejsie o wyciskarkach żeby tak poobserwować co ludzie mają, chyba wyciskarki do owoców przepisy i porady. Dużo jest wyciskarek Hurom, słyszeliście coś o nich? |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|