Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB1 1.3] Nie wchodzi bieg 2,4 i wsteczny.
Autor Wiadomość
kszydlo 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2017, 14:43   [CB1 1.3] Nie wchodzi bieg 2,4 i wsteczny.

Witajcie. Mam okazję zakupić w mega okazyjnej cenie Lance z roku 95 ( chyba VI). Problem polega na tym, iż skrzynia biegów jest uszkodzona lub jakaś awaria łatwa do usunięcia. Nie jestem mechanikiem. Mianowicie, biegi 1,3,5 wchodzą omalże bez problemu, natomiast biegi 2,4 i R nie wchodzą w ogóle, ponad to położenie N jest omalże nie wyczuwalne. Zakładam z góry, że olej jest do wymiany, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Proszę Was o rady czy warto się w niego pakować z taką usterką czy szukać może innego Lancera lub Colta, bo nad nim też się zastanawiałem.
Dzięki i pozdrawiam.

EDIT: zapomniałem dodać, że przeglądałem forum, google ,nawet dzwoniłem do ASO gdzie mi powiedzieli żebym przyjechał nim to sprawdzą, w poszukiwaniu tego, lub podobnego problemu.

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 05-01-2017, 15:18   

Wykonujesz lewarkiem do przodu i wchodzą zaś do tyłu juz nie sprawdz przy skrzyni uchwyty lub przy samym lewarku moze byc problem ,można recznie przy samej skrzyni wrzucić odpowiedni bieg pociągając za dzwignię przy skrzyni , wątpię żeby skrzynia padła

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

kszydlo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2017, 22:54   

Na teraz trochę lipa coś robić, nie posiadam krytego kanału, na pewno to sprawdzę. Znalazłem temat z przeszło 10lat temu. pisane tam jest o tulejkach które łączą elementy od lewarka do skrzyni. Może one się u mnie wytarły, tak podejrzewam. Próbowałem szukać ale na allegro czy innych serwisach aukcyjnych czy nawet w sklepach motoryzacyjnych które odwiedziłem nie mają tego. Pytanie brzmi, czy te tulejki są jeszcze gdzie kolwiek dostępne? Jeśli tak proszę o linka lub numer katalogowy takiego zestawu. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-01-2017, 23:08   

W CB1 nie bylo tulejek tylko uchwyt linek, symbol OEM MD742416

Na zdjęciu pozycja 23901:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kszydlo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2017, 23:12   

Nie miałem okazji jeszcze wczołgać się po niego. Dzięki wielkie.
Sugestie naprawy mile widziane.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-01-2017, 23:17   

Do nieczego nie musisz sie wczołgiwac, wszystko dostepne jest po podniesieniu maski i wygrzebaniu odrobiny osprzetu
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kszydlo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-01-2017, 18:46   

Usterka znaleziona. Jest tak jak mówiłeś robertdg. Odkręciłem śrubki mocujące uchwyt do skrzyni/silnika i dalej stoję, nie mogę wyjąć zabezpieczeń od linek żeby je wyjąć. Popsikałem WD-40 i czekam do jutra. Zobaczymy jak to wyjdzie, jednak mam proźbę. Może posiada ktoś zdjęcie tego elementu. Chcę sam to naprawić przy pomocy 4 śrubek po obu stronach.

HADrianusopelli 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer V 1.6 16v 113km 92 cb4a
Wysłany: 05-02-2017, 21:18   

i jak?
------------------------------------

kszydlo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-02-2017, 13:04   

Prowizorycznie naprawione. Okazało się, że uchwyt linek jest uszkodzony. Część uchwytu trzymający linkę odpowiedzialną za ruch góra dół jest wyrwany od korpusu i pognieciony. Odkręciłem go, wyprostowałem część ile mogłem, przewierciłem wiertłem fi5, poskręcałem i założyłem z powrotem na miejsce. W momencie zakładania linek i zabezpieczeń okazało się, że nie wyprostowałem go do końca bo się nie da po prostu idealnie tego zrobić, więc spiołem linkę na 3 trytki, jedną w okół linki i dwie po prawej i lewej stronie. Na chwile obecną prowizorka trzyma, jednak szukam nowego po szrotach.

P.S. Zapomniałem zrobić update apropo swojego miśka. Nie jest to rocznik 95 generacja VI tylko 96 generacja V ostatni wypust. Za pomyłkę przepraszam.

Odpowiedz do tematu