Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Korozj nadkoli tylnych po otwarciu drzwi
Autor Wiadomość
robsongdansk 
Nowy Forumowicz

Auto: PAJERO III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2017, 12:24   [3.2 DID] Korozj nadkoli tylnych po otwarciu drzwi

Witam szanownych użytkowników jak w temacie,jestem nowym i szukam pomocy czy ktoś ma jakiś pomysł ? To wyglada jakby zewnętrzna cześć nadkola była skorodowana pod spodem jest jeszcze jakaś warstwa blachy ?
Jakie macie doświadczenia i spostrzeżenia wtyk temacie,ogólnie nadwozie jest wolne od śladów korozji poza punktem na tylnej klapie trochę to dziwne.
Pajero rok 2006

[ Dodano: 15-01-2017, 14:19 ]
robsongdansk napisał/a:
Witam szanownych użytkowników jak w temacie,jestem nowym i szukam pomocy czy ktoś ma jakiś pomysł ? To wyglada jakby zewnętrzna cześć nadkola była skorodowana pod spodem jest jeszcze jakaś warstwa blachy ?
Jakie macie doświadczenia i spostrzeżenia wtyk temacie,ogólnie nadwozie jest wolne od śladów korozji poza punktem na tylnej klapie trochę to dziwne.
Pajero rok 2006

[ Dodano: 15-01-2017, 17:34 ]
robsongdansk napisał/a:
Pajero rok 2006

[ Dodano: 15-01-2017, 14:19 ]
robsongdansk napisał/a:
Pajero rok 2006

Madiek 
Nowy Forumowicz

Auto: Montero 3.8 2004
Wysłany: 06-03-2017, 19:45   

To koroduje w prawie każdym pajero, od dołu, zajrzyj pod spód, jak korozja to blachasz / spawacz. W moim to samo, co roku to trzeba bardzo dokładnie zabezpieczać, polecam brunox na rdzę, na to nigrin albo podobny środek do zabezpieczenia podwozia....

piotras78 
Forumowicz

Auto: Kilka, ale nie Mitsu
Wysłany: 06-03-2017, 22:27   

Madiek napisał/a:
W moim to samo, co roku to trzeba bardzo dokładnie zabezpieczać

Znaczy się masz coś nie tak. Dobrze zabezpieczona blacha to kilka lat spokoju.

Mike87 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DiD 2003
Wysłany: 07-03-2017, 17:38   

W moim Pajero nadkola są tak mocno zjedzone że pomoże tylko odcięcie elementów i dospawanie nowych. Póki co nie ruszam tego, w tym roku zabezpieczę chociaż podwozie bo zaczyna się dość mocno łuszczyć farba antykorozyjna fabryczna. Jak na razie mam wydatki na inne części w tym aucie.

Born 
Forumowicz

Auto: Pajero III
Wysłany: 09-03-2017, 11:53   

U mnie w zeszłym roku zabezpieczałem odrdzewiaczem, potem podkładem antykorozyjnym i lakierem, ale teraz znowu wylazło, na wiosnę chyba replay, może poszukam lepszych podkładów. Może jakąś folię ochronną potem na to, żeby nie łapało wilgoci od tej gumy na drzwiach...

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 09-03-2017, 20:33   

Born napisał/a:
U mnie w zeszłym roku zabezpieczałem odrdzewiaczem, potem podkładem antykorozyjnym i lakierem, ale teraz znowu wylazło [...]

Warunkiem powodzenia naprawy jest rzetelne usunięcie i zneutralizowanie resztek żrącego odrdzewiacza. 8)

piotras78 
Forumowicz

Auto: Kilka, ale nie Mitsu
Wysłany: 09-03-2017, 20:44   

Jak pisze Georg- słabo usuwałeś rdzę, wobec czego szybko wyszła.

Mike87 
Forumowicz

Wysłany: 27-03-2017, 18:50   

W ostatnim czasie sporządziłem dokładne oględziny miejsc które wymagają natychmiastowej ingerencji ze strony lakiernika.

Korozja nadkoli po otwarciu drzwi:
nadkola wyglądają najgorzej, jaki macie pomysł na ich naprawę? blacha jest dość mocno skorodowana, odpadają płaty blachy, z obu stron zagięta blacha jest pofałdowana i pewnie nadaje się część elementu do cięcia. Jak wygląda sprawa ze znalezieniem nadkoli? i dospawaniem elementów Czy jest możliwość u blacharza dorobienie i wyprofilowanie nowych elementów?

W serwisie powiedziano mi że te nadkola nie powinny być w tym roczniku aż tak mocno skorodowane, że auto mogło być powypadkowe (?).

Korozja na klapie bagażnika:
tutaj stan blacharski ma się nieco lepiej, a mianowicie ogniska korozji wychodzą z pod plastiku na którym mocowana jest tablica rejestracyjna - apropo tego plastiku w jaki sposób można go zdemontować? trzeba zdejmować plastiki wewnątrz klapy? jak jest z dojściem? i najważniejsze czy trzeba demontować zamek z klamką? ten plastik jest zamocowany na kołkach rozporowych?

Co do samych progów po zdjęciu plastików przód oraz tył sądziłem że będzie znacznie gorzej, a jest blacha prawie zdrowa, drobna korozja do naprawy.

Zdjęć podwozia nie mam, ale po oglądaniu auta na podnośniku lewa oraz prawa strona ma znaczne ogniska korozji - na pewno podwozie do mycia i czyszczenia z rdzy + konserwacja.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 27-03-2017, 19:08   

Mój był młodszy bo z 2005 , i też w takim razie "powypadkowy" :wink: te same miejsca "wypadku" :wink:
Wypadek to wystąpił w fabryce Mitsu , bo tak rdzewiejącego pojazdu to po Fiacie 126P nie miałem .
Podwozie w 5 letnim samochodzie nie cioranym po terenie wymagało konserwacji. Pod uszczelkami tylnych drzwi rdzewiało , progi tak jak i u Ciebie.

Mike87 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2017, 18:48   

Byłem dziś u blacharza i podejmie się wykonania nowych wstawek nadkoli z blachy.
Ale czy na pewno nie ma na rynku żadnych w sprzedaży nowych reperaturek tylnych błotników? ewentualnie jeśli nie ma może z innego auta w takim profilu znajdzie się?

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 28-03-2017, 19:31   

PiotrKw napisał/a:
Mój był młodszy bo z 2005 , i też w takim razie "powypadkowy" :wink: te same miejsca "wypadku" :wink:
Wypadek to wystąpił w fabryce Mitsu , bo tak rdzewiejącego pojazdu to po Fiacie 126P nie miałem .
Podwozie w 5 letnim samochodzie nie cioranym po terenie wymagało konserwacji. Pod uszczelkami tylnych drzwi rdzewiało , progi tak jak i u Ciebie.

Podobnie rdzewieją galanty na nadkolach
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Mike87 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2017, 20:41   

Tyle że do Galanta są reperaturki, a do Pajero co najwyżej II generacji z przed 25 lat :(
Że nikt o tym dzisiaj nie pomyślał, dopiero nabił by kabzę.
Ewentualnie nabył bym pas tylny i wyciął elementy ale nawet i tego nie ma :(
Chyba jednak blacharz będzie musiał się wykazać, nie wiem jak to zrobi ale na pewno nie będą nadkola wyglądać jak w oryginale.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 28-03-2017, 21:19   

Mike87 napisał/a:
Tyle że do Galanta są reperaturki, a do Pajero co najwyżej II generacji z przed 25 lat :(
Że nikt o tym dzisiaj nie pomyślał, dopiero nabił by kabzę.

O tym samym tylko do outka 1 rozmawialiśmy ostatnio na spocie 8) .

H_A_L_T_I 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2002 3.2 DiD
Wysłany: 14-10-2017, 22:56   

Ja u mnie zrobiłem ostatnio całe nadkola zewnętrzne z blachy aisi 304 1,5mm - wewnętrzne były od środka zabezpieczyłem podkładem epoxydowym i woskiem z braku czasu zewnątrz jest pryśnięte tylko epoxydem - na pewno nie zgnije :D Czas naprawy jakieś 6 h 2 nadkola - spawałem tig-iem do czołowo szczelnie
Moim zdaniem winą za korozję tylnych sierpów jest gąbka która się znajduje w środku pomiędzy wewnętrznym a zewnętrznym nadkolem.

neryng 
Nowy Forumowicz

Auto: 3.2 Dakar
Wysłany: 22-01-2019, 15:42   

Panowie czy coś się zmieniło w sprawie zgnitych nadkoli ? Można coś kupić czy trzeba wykonać samemu ?

Odpowiedz do tematu