|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana cewki zapłonowej colt VI 1,3 70kW |
Autor |
Wiadomość |
neptun93
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1,3 /70kW benz
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-03-2017, 20:23 Wymiana cewki zapłonowej colt VI 1,3 70kW
|
|
|
Nie mogę znaleźć przydatnej informacji na tematy wymiany cewki za pomocą opcji - szukaj.
Wiem, że mam problem z wypadającymi zapłonami drugiego cylindra. Chciałbym mieć pewność czy patrząc z przodu auta liczymy od prawej cylindry w kolejności 1,2,3,4?
Czy w wymianie cewki tkwi jakiś haczyk? Na pierwszy rzut oka wystarczy wyciągnąć wtyczkę elektryczną, odkręcić śrubę mocującą (torx) i wyciągnąć cewkę, nową założyć wszystko w kolejności odwrotnej....
A może mi się tylko wydaje, że to takie proste. Jakieś podpowiedzi jak to zrobić i czy cokolwiek wymaga dodatkowej regulacji? |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 08-03-2017, 22:46
|
|
|
najprędzej to liczymy od rozrządu
wymiana - dokładnie jak opisałeś - i sprawdź od razu świece |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
neptun93
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1,3 /70kW benz
|
Wysłany: 09-03-2017, 18:08
|
|
|
Świece podobno wszystkie wymienione przez mechanika, po tym zabiegu z wielkiego braku mocy pozostał mniejszy brak mocy i nierównomierna praca szczególnie na wolnych obrotach.
Właśnie wymieniłem sobie cewkę zapłonową, ale albo przyczyna jest inna albo wymieniłem niewłaściwą. Rozumiem, że metodą przekładnia tej nowej na kolejne cylindry mogę wyłapać tę właściwą...........? Jeśli to oczywiście wina cewki zapłonowej. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 09-03-2017, 21:25
|
|
|
Awaria cewki na 80% wywalila by błąd silnika i zapalilaby się kontrolka check. Moze masz zabrudzoną przepustnice, wyczysc przepustnice potem do sprawcenia mapsensor, lewe powietrze. Dalej bedziemy myslec co dalej... |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
|
|