Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Zmiana wyświetlacza mono na kolorowy z Carismy
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2017, 14:12   [EAxx] Zmiana wyświetlacza mono na kolorowy z Carismy

Szukam osoby, która podjęła by się zmiany zwykłego wyświetlacza klimatronika w Galancie EA na kolorowy z Carismy. Bądź kontaktu do osoby, która mogła by to zrobić.
Chodzi o zmianę na taki wyświetlacz:
http://allegro.pl/panel-k...6730294125.html

Dodam, że wtyczki w panelach Od EA i Cari są identyczne i pasują zamiennie, mało tego większość kabli ma te same kolory, tylko w Cari jest kilka kabli więcej.

Trochę dziwne, że poprzednia generacja Galanta, czyli E5x oraz Carisma I z lat 1995-1999 miały kolorowe wyświetlacze klimatronika, a Galant EA taki zwykły.

[ Dodano: 18-04-2017, 20:14 ]
I jak tu nie uwielbiać japońskich aut!
Panel klimatronika z Carismy w Galancie EA:

Wtyczki w obu klimatronikach są identyczne, nawet 90% kabli jest tego samego koloru i w tych samych miejscach, tylko w Cari jest ich o kilka sztuk więcej (kabli). Wystarczy podpiać panel z Carismy do Gala i proszę, mamy kolorowy wyświetlacz :shock:
To nie wszystko, hehe. Wszystkie przyciski na panelu z Carismy działają w Galu :shock: :mrgreen: Wszystko P&P, niestety oprócz kształtu i zamocowania klimatronika do konsoli:

I tu mam problem. Z tyłu konsoli jest metalowa ramka, można ją usunąć i klimatronik z Cari wejdzie w otwór, ale pozostaną szpary w narożnikach. Nie mam za bardzo pomysłu jak wkomponować ten panel z Cari do konsoli...

p_bladek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 99 2,5V6
Wysłany: 18-04-2017, 20:35   

A nie da rady wymienic samego wyświetlacza?
Ja bym nie szpecił auta dziurami dla dwóch kolorów zamiast jednego ;)
Ostatnio zmieniony przez p_bladek 18-04-2017, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-04-2017, 20:35   

A moze da sie przelozyc same bebechy, wyswietlacz, etc
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-04-2017, 20:47   

Cytat:
A moze da sie przelozyc same bebechy, wyswietlacz, etc
p_bladek napisał/a:
A nie da rady wymienic samego wyświetlacza?
Pewnie by się dało, ale sam go na pewno nie przelutuję, a po drugie wyświetlacz z Cari jest chyba 2 razy wyższy niż z Gala, sprawdzę to dokładnie w piątek. Gdyby szło przełożyć bebechy byłaby bajka, ale przyciski na panelu w Cari i Galu są zupełnie inne i w innych miejscach, więc nie da się przełożyć płytki z układem elektronicznym i wyświetlaczem z panelu Cari do panelu Gala.

Myślę, że sposoby na kolorowy wyświetlacz w Galu są trzy:
1. Oddanie obu paneli do jakiegoś kumatego elektronika i zamiana wyświetlaczy.
2. Docięcie z konsoli centralnej z Cari brakujących narożników w otworze na panel w Galu, doklejenie ich, szpachlowanie miejsc łączenia i polakierowanie całej konsoli centralnej na jakiś inny kolor.
3. Dorzeźbienie z żywicy brakujących narożników i oddanie konsoli centralnej i panelu naokoło biegów do hydrografiki.

Sposób nr 1 byłby chyba najlepszy, bo panel z Cari poza wyświetlaczem nie jest zbyt urodziwy (za duże przyciski), ale sposób nr 3 też nie głupi. Ciekawe co byłoby tańsze...

Mushkin 
Forumowicz

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 18-04-2017, 21:36   

Hugo, kurcze, jakbyś mógł porównać wymiary i miejsce lutowania tych wyświetlaczy to myślę, że mógłbym się tematem zainteresować - u mnie wyświetlacz jest cholernie matowy, podświetlenie też jest liche, nic na nim już nie widać pod słońce, a polerka pomaga na dzień - dwa, nie wiem dlaczego matowieje od razu :/ także chętnie bym się z tym pobawił ;)
panel wolałbym zostawić od Galanta, jest milion razy ładniejszy, no i wydaje mi się to mniejszą rzeźbą, niż dopasowywanie panelu Carismy do konsoli Galanta ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-04-2017, 22:25   

Mushkin, w piątek sprawdzę jeszcze tylko czy po podłączeniu w Galu działa również podświetlenie przycisków na panelu z Cari i porobię fotki mocowania wyświetlaczy i ich samych. Albo jak chcesz to wsadzę w paczkę oba panele od Cari i od Gala i się pobawisz :wink: Tak byłoby najlepiej, bo mógłbyś od razu sprawdzić w swoim czy działa.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-04-2017, 22:35   

łeeee - nie ma pokrętła...
a wlot do czujnika temperatury to gdzie jest?

Mushkin 
Forumowicz

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 18-04-2017, 23:35   

Myślę, że może też sobie taki znajdę po prostu, do eksperymentów ;) bo najchętniej wymienilbym sam wyświetlacz, bo panel jest paskudny :D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 19-04-2017, 08:15   

Krzyzak napisał/a:
łeeee - nie ma pokrętła...
Fakt, to pokrętło w Galu jest fajne/ładne.
Cytat:
a wlot do czujnika temperatury to gdzie jest?
Z prawej strony na dole przycisku zmieniającego kierunki nawiewu. Na pierwszej fotce widać naokoło niego gąbkę. No i drugi problem, bo w konsoli centralnej z Cari były kratki do powietrza do tego wlotu, więc w Galu trzeba by też coś wykombinować.
Mushkin napisał/a:
Myślę, że może też sobie taki znajdę po prostu, do eksperymentów
Jak chcesz, one kosztują grosze. Jednak polecam Ci gratis moje panele do eksperymentów, bo ten z Cari ma małą wadę wyświetlacza widoczną tylko po zdjęciu panelu z szybką i mam stary niepotrzebny, ale w 100% sprawny panel klimatronika z Gala, więc mogę udostępnić :wink:
Mushkin napisał/a:
najchętniej wymienilbym sam wyświetlacz
Ja też.

[ Dodano: 22-04-2017, 19:38 ]
Sprawdziłem i podświetlenie przycisków klimatronika z Cari oczywiście działa po podłączeniu go w Galu :mrgreen:

Odpowiedz do tematu