Montaż czujników cofania VALEO w Sedanie |
Autor |
Wiadomość |
jbas
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 09 SB 1.8 Colt 97 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-05-2017, 11:53 Montaż czujników cofania VALEO w Sedanie
|
|
|
Witajcie,
Mam pytanie dotyczące montażu czujników VALEO (na tyle) w Lancerze Sedan. Czujniki zamontowałem już na zderzaku samochodu i zanim przejdę do podłączenia elektroniki chciałbym zadać kilka pytań. Być może ktoś mnie naprowadzi od razu na prawidłowe kable - boję się, że gdy będę szukał samodzielnie tylko narobię szkód.
Z centralki czujników wychodzą mi 3 kable, które muszę podpiąć do instalacji samochodu:
1. PLUS lampy wstecznego
2. MASA
3. AC ON - czyli okolice stacyjki w którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka. Mam kilka pytań:
1. Lampa cofania zamontowana jest na pokrywie bagażnika, dlatego jak sądzę kabel z plusem tej lampy znajduje się w wiązce która jest w gumowym peszlu który idze z bagażnika do klapy. Jaki kolor ma kabel którego szukam? Nie chciałbym nakłówać kolejno wszystkich bo boję się, że zbytnio naruszę ich izolację.
2. MASA - może ktoś z forumowiczów da znać który kabel w tej wiązce jest masą? Czy może wystarczy że przykręcę go gdzieś do metalowej konstrukcji samochodu?
3. Kabel do stacyjki - do czego on służy? Myślałem, że czujniki aktywują mi się po włączeniu biegu wstecznego? Do czego jest potrzebny ten 3 kabel który idzie aż do stacyjki? Czy mogę pominąć jego podłączenie lub ewentualnie podpiąć się gdzieś do jakiejś wiązki w bagażniku? Chciałbym uniknąć ciągnięcia kabla przez cały samochód.
Z góry dzięki za pomoc. Wiem, że pytania mogą wydawać się trywialne, ale jestem początkujący w tym zakresie, a czasem lubię spróbować coś zrobić własnymi rękami |
|
|
|
 |
phpion
Forumowicz
Auto: Lancer 1.5 (sedan)
|
Wysłany: 23-05-2017, 20:36
|
|
|
Jakiś czas temu montowałem tez czujniki ale elektromagnetyczne. Mogę jednak conieco podpowiedzieć.
1. Ja miałem na tyle długi kabel (przedłużyłem go), że pociągnąłem go aż do samej lampy. Jeśli masz taką możliwość to proponuję zrobić tak samo, podpinasz sie pod czerwony kabel.
2. Ja przykręciłem go testowo do jednej ze śrub przy tylnej lampie. Z tego co kojarzę są tam 3 śruby. No i czujniki nie działały. Podpiąłem sie pod inna śrubę wyglądającą tak samo i zadziałało. Wiec śruba śrubie nierówna finalnie jednak wpiąłem sie w czarny kabel od lampy.
3. Pogoogluj. Sam tego szukałem bo tez myślałem o Valeo i jest sporo informacji z którym kablem ten połączyć. Nie ma co ciągnąć go do stacyjki, łączysz go z jednym z kabli dochodzących do lampy.
PS: Na koniec rada. Jeśli wszystko polutujesz i nie będzie Ci świecił wsteczny to nie rozlutowuj tylko... sprawdź czy żarówka sie nie spaliła. Ja właśnie tak miałem hehe. |
|
|
|
 |
jbas
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-05-2017, 11:24
|
|
|
Dzięki. Ostatecznie oba kable czyli "Plus lampy wstecznego" i "AC ON" połączyłem ze sobą i podłączyłem pod kabel w którym pojawiało się 12V po włączeniu wstecznego biegu. czyli tego kabla AC ON nie ciągnąłem do stacyjki. Masę podłączyłem do metalowej śrubki w bagażniku. Wszystko działa działa bez problemu ale może z ciekawości ktoś wypowie się dlaczego jeden kabel powinien być podłączony do stacyjki. Z czystej ciekawości pytam |
|
|
|
 |
phpion
Forumowicz
Auto: Lancer 1.5 (sedan)
|
Wysłany: 25-05-2017, 07:03
|
|
|
Z tego co kojarzę to wynika to z tego, że te same elementy służą do produkcji czujników na przód, przynajmniej takie wyjaśnienia krążyły po sieci gdy sam zglebialem temat. |
|
|
|
 |
jbas
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-05-2017, 10:17
|
|
|
phpion, w takim razie nie obraziłbym się gdyby to było uwzględnione w instrukcji Niemniej jednak ważne, że udało się to opanować i czujniki działają |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 25-05-2017, 10:45
|
|
|
w niektorych czujnikach cofania przod lub tyl kabel do podlaczenia stacyjki sluzy do szybszej reakcji po wrzuceniu wstecznego. Odleglosc jest od razu znana i jest szybszy czas reakcji na przeszkody ~~1-2 sek. |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
jbas
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-05-2017, 10:51
|
|
|
tokyo, Chodzi tylko o aktywację czujników tak? Potem podczas pracy (już po aktywacji) reagują już na bieżąco tak? |
|
|
|
 |
|