Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
stuki ze skrzyni
Autor Wiadomość
Mateuszempi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma lift
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-06-2017, 18:17   stuki ze skrzyni

Witam,

Posiadam Carisme 1.8 GDI z 2001 r.
Słyszę stuki dobiegąjące ze skrzyni biegów. Słychać je na jałowym biegu wszystko cichnie (albo tak mi się wydaje bo praca zagłusza ten dzwięk) w momencie jazdy lub po wciśnięciu sprzęgła. Zrobiłem remont skrzyni wymieniłem 3/4 łożyska z tego na pewno 2 na wale czy czymś takim i nic nie pomogło. Mechanik pokazał mi skrzynie i ocenił jej stan na bdb łożyska lekko szumiały ale cała reszta cacy. Czy ktoś zna rozwiązanie tej zagadki ?? co może stukać ? Jak temu zaradzić ?

damo1901 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 02-06-2017, 13:10   

U mnie waliło przy odejmowaniu i dodawaniu gazu a na stałej prędkości było cicho. Po wymianie łożyska ucichło. Tylko teraz nie pamiętam które to było

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 02-06-2017, 23:03   

Mateuszempi napisał/a:
Słychać je na jałowym biegu wszystko cichnie (albo tak mi się wydaje bo praca zagłusza ten dzwięk) w momencie jazdy lub po wciśnięciu sprzęgła.

Zrób strzał ze sprzegła na luzie , ewidentnie to wina skrzyni bardziej kół zebatych i synchronizatorów taka sama przypadłośc jak w galancie ,wymiana łozysk nie zawsze pomoże
Mateuszempi napisał/a:
Jak temu zaradzić ?

Jaki masz olej zalany w skrzyni ?

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Mateuszempi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma lift
Wysłany: 03-06-2017, 21:28   

Przy wciśnięciu sprzęgła na jałowym wszystko cichnie. Zapomniałem dodać, że dźwięk nie jest słyszalny gdy auto postało i wszystko jest zimne. Trzeba przejechać się z 3 km i dopiero wtedy słychać stuki na jałowym biegu. Olej kupiłem zgodnie z zaleceniami parametrami w książce serwisowej firmy mannol.

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 04-06-2017, 09:27   

Mateuszempi napisał/a:
Zapomniałem dodać, że dźwięk nie jest słyszalny gdy auto postało i wszystko jest zimne.

Olej jest gęstszy i tłumi odgłosy to normalne
Cytat:
Olej kupiłem zgodnie z zaleceniami parametrami w książce serwisowej firmy mannol.

Jakie parametry?

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Odpowiedz do tematu