stuki ze skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
Mateuszempi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma lift
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-06-2017, 18:17 stuki ze skrzyni
|
|
|
Witam,
Posiadam Carisme 1.8 GDI z 2001 r.
Słyszę stuki dobiegąjące ze skrzyni biegów. Słychać je na jałowym biegu wszystko cichnie (albo tak mi się wydaje bo praca zagłusza ten dzwięk) w momencie jazdy lub po wciśnięciu sprzęgła. Zrobiłem remont skrzyni wymieniłem 3/4 łożyska z tego na pewno 2 na wale czy czymś takim i nic nie pomogło. Mechanik pokazał mi skrzynie i ocenił jej stan na bdb łożyska lekko szumiały ale cała reszta cacy. Czy ktoś zna rozwiązanie tej zagadki ?? co może stukać ? Jak temu zaradzić ? |
|
|
|
 |
damo1901
Mitsumaniak

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lut 2015 Posty: 64 Skąd: Pajęczno/Częstochowa
|
Wysłany: 02-06-2017, 13:10
|
|
|
U mnie waliło przy odejmowaniu i dodawaniu gazu a na stałej prędkości było cicho. Po wymianie łożyska ucichło. Tylko teraz nie pamiętam które to było |
_________________ 03254/KMM |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 02-06-2017, 23:03
|
|
|
Mateuszempi napisał/a: | Słychać je na jałowym biegu wszystko cichnie (albo tak mi się wydaje bo praca zagłusza ten dzwięk) w momencie jazdy lub po wciśnięciu sprzęgła. |
Zrób strzał ze sprzegła na luzie , ewidentnie to wina skrzyni bardziej kół zebatych i synchronizatorów taka sama przypadłośc jak w galancie ,wymiana łozysk nie zawsze pomoże
Mateuszempi napisał/a: | Jak temu zaradzić ? |
Jaki masz olej zalany w skrzyni ? |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
Mateuszempi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma lift
|
Wysłany: 03-06-2017, 21:28
|
|
|
Przy wciśnięciu sprzęgła na jałowym wszystko cichnie. Zapomniałem dodać, że dźwięk nie jest słyszalny gdy auto postało i wszystko jest zimne. Trzeba przejechać się z 3 km i dopiero wtedy słychać stuki na jałowym biegu. Olej kupiłem zgodnie z zaleceniami parametrami w książce serwisowej firmy mannol. |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 04-06-2017, 09:27
|
|
|
Mateuszempi napisał/a: | Zapomniałem dodać, że dźwięk nie jest słyszalny gdy auto postało i wszystko jest zimne. |
Olej jest gęstszy i tłumi odgłosy to normalne
Cytat: | Olej kupiłem zgodnie z zaleceniami parametrami w książce serwisowej firmy mannol. |
Jakie parametry? |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |