Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
check engine pajero 3.2
Autor Wiadomość
tomaszkk20 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3.2 2007r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-07-2017, 00:18   check engine pajero 3.2

Witam. Posiadam swoje Pajero od roku. Dzisiaj wyskoczyła mi pomarańczowa kontrolka silnika. Auto ma moc nic się nie dzieje. Zauważyłem tylko że trochę dłużej silnik gaśnie przy przekręceniu stacyjki i jest odczuwalne na końcu szarpnięcie silnika. Stało się to przy normalnej jeździe pod wzniesienie po asfalcie. Zatankowałem go dzisiaj na BP. Na codzień tankuje go na niefirmowej stacji w mojej miejscowości. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu kontrolka świeci nadal. Jest to Pajero z 2007 r 3.2 DID.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 11-07-2017, 12:39   Re: check engine pajero 3.2

tomaszkk20 napisał/a:
Witam. Posiadam swoje Pajero od roku. Dzisiaj wyskoczyła mi pomarańczowa kontrolka silnika. Auto ma moc nic się nie dzieje. Zauważyłem tylko że trochę dłużej silnik gaśnie przy przekręceniu stacyjki i jest odczuwalne na końcu szarpnięcie silnika. Stało się to przy normalnej jeździe pod wzniesienie po asfalcie. Zatankowałem go dzisiaj na BP. Na codzień tankuje go na niefirmowej stacji w mojej miejscowości. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu kontrolka świeci nadal. Jest to Pajero z 2007 r 3.2 DID.

Zawór EGR so wymiany.

tomaszkk20 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-07-2017, 18:48   

Dziękuję za podpowiedz. Jutro w drodze powrotnej z wczasów mam zamiar podjechac do serwisu w Krakowie żeby wpieli go w komputer. Dzisiaj zauważyłem że kontrolka nie gaśnie po teście kontrolek i świeci gdybym nawet nie odpalił odrazu auta dlatego myślałem ze problem jest bardziej elektryczny. Jeżeli wykaże że egr jest walnięty to czy warto zakładać jakąś używkę?

Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Wysłany: 11-07-2017, 19:05   

Loteria jeden posłuży długo ,drugi zdechnie szybko. Lepiej elektronicznie wyciąć, tak żeby nie wywalało chek engine i żeby był w pozycji zamkniętej.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2017, 13:37   

tomaszkk20 napisał/a:
Dziękuję za podpowiedz. Jutro w drodze powrotnej z wczasów mam zamiar podjechac do serwisu w Krakowie żeby wpieli go w komputer. Dzisiaj zauważyłem że kontrolka nie gaśnie po teście kontrolek i świeci gdybym nawet nie odpalił odrazu auta dlatego myślałem ze problem jest bardziej elektryczny. Jeżeli wykaże że egr jest walnięty to czy warto zakładać jakąś używkę?

A jak założysz używkę i dalej będzie Check, to co? Będziesz pewny, ze używka jest dobra?

tomaszkk20 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-07-2017, 20:20   

Jest tak jak Pan pisał. Zawór EGR. Dokładnie w serwisie wyskoczył taki błąd PO403 Obwód sterowania EGR. Mówili że silniczek krokowy który steruje EGR. Jutro u was go zamawiam. Tylko że po drodze powrotnej zaczeła migać kontrolka DPF. Auto straciło moc. Przejechałem tak około 100km. Podejrzewam że EGR był cały czas otwarty i za dużo spalin szło do kolektora i DPF się zapchał. Jest możliwość wyczyścić go przez komputer?

[ Dodano: 13-07-2017, 08:45 ]
Dzwoniłem dzisiaj do firmy zajmującej się dpf. Zaproponowali mi wycięcię dpf i zaślepienie EGR. Czy jest to dobry pomysł?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 13-07-2017, 18:34   

tomaszkk20 napisał/a:
Jest tak jak Pan pisał. Zawór EGR. Dokładnie w serwisie wyskoczył taki błąd PO403 Obwód sterowania EGR. Mówili że silniczek krokowy który steruje EGR. Jutro u was go zamawiam. Tylko że po drodze powrotnej zaczeła migać kontrolka DPF. Auto straciło moc. Przejechałem tak około 100km. Podejrzewam że EGR był cały czas otwarty i za dużo spalin szło do kolektora i DPF się zapchał. Jest możliwość wyczyścić go przez komputer?

[ Dodano: 13-07-2017, 08:45 ]
Dzwoniłem dzisiaj do firmy zajmującej się dpf. Zaproponowali mi wycięcię dpf i zaślepienie EGR. Czy jest to dobry pomysł?

Dla nich bardzo dobry :)
Dla ciebie zły :)
wypal EGR jada stała prędkością. chyba że już się skończył.

tomaszkk20 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-07-2017, 21:41   

Wcześniej nie było problemu z dpf, ani razu nawet kontrolka się nie zapaliła. Czy jak założę nowy EGR to jest szansa że jeszcze dpf się wypali bez podpinania komputera? Gdy odpalę auto kontrolka dpf miga i auto jest w trybie awaryjnym nawet nie będzie za bardzo możliwości żeby go przegonić.

Odpowiedz do tematu