Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Oryginalna kamera cofania + nowe radio - da się ?
Autor Wiadomość
Trinity 
Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-07-2017, 21:43   Oryginalna kamera cofania + nowe radio - da się ?

Mam od niedawna ASXa. Z fabryki wyszedł z radiem z dużym wyświetlaczem ( nie wiem jak się to fachowo nazywa :) ) i z kamerą cofania. Chce założyć jakąś stacje multimedialną z GPS na androidzie i mam obawy co do podłączenia do niej oryginalnej kamerki. Słyszałem głosy, że się nie da. Ktoś to przerabiał ?

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 05-07-2017, 22:39   

wszystko sie da raz szybciej raz dluzej

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2017, 00:22   

tokyo napisał/a:
wszystko sie da raz szybciej raz dluzej

Ktoś gdzieś wspomniał o "przejściówce". Czy to tylko kwestia wtyczek i własnie jakiejś przejściówki czy potrzeba coś jeszcze pozmieniać,.. dołozyć ?

tokyo 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2017, 23:39   

orginalna kamera jest na napiecie 6.8 volta trzeba do niej zasilacz lub jezeli radio ma takie wyjscie swobodnie podlaczyc

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 19-07-2017, 15:28   

Rozumiem, że z 12v trzeba zrobić 6,8V ? Czyli wystarczy jakiś ogranicznik ze stabilizatorem na 6,8v do kamery ? Czy raczej tam już jest 6,8V i trzeba to przerobić na 12V do zamiennego radia ?
Czy ja dobrze rozumiem zasadę uruchamiania się kamery? - wrzucenie wstecznego biegu powoduje podania zasilania na kamerkę oraz do radia. Te napięcie uruchamia kamerę oraz obraz w radiu,.. nawet przy wyłaczonym radiu (?) Jeśli ktoś zna więcej szczegółów co do insatalacji, kabelkologii itp to będe wdzięczny. Zarówno jeśli chodzi o jakiś schemat oryginalnej instalacji jak i wskazówki co do montażu zamiennika.
edit
Rozszerze pytanie - Czy po wrzuceniu wstecznego kamera dostaje zasilanie z instalacji auta czy z radia ? Chodzi mi o to czy po wyjęciu radia kamera ma swoje zasilanie i tylko muszę podać do nowego radia sygnał video i 6,8V do wzbudzenia wyświelacza, czy po zamontowaniu nowego radia muszę z niego wyjść napięciem 6,8V, które zasila kamere ?

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
Wysłany: 24-07-2017, 11:26   

Właśnie przymierzam się do tego problemu. Kupiłem oryginalną kamerkę z rozbitego ASX i mam zamiar ją dołączyć do chińskiej stacji multimedialnej, która właśnie jedzie do mnie. Mam nadzieję, że problem sam się rozwiąże i kamerka ta będzie pasowała do stacji multimedialnej. Złącze ma 4 piny, więc zapewne kamerka będzie zasilana ze stacji w przypadku wrzucenia biegu wstecznego (taki sygnał jest dostarczany do stacji). Podłączyłem tą kamerkę do zasilacza 12V i do wejścia monitora. Jest to normalna kamera z sygnałem analogowym. Na ekranie uzyskałem "lustrzane odbicie" obrazu oraz linie parkowania. Poniżej zamieszczam zdjęcie.

Jeżeli złącze nie będzie pasowało, to nie ma problemy z wykonaniem przejścia. Zasilanie kamerki trzeba będzie wziąć z sygnału biegu wstecznego. Obniżyć napięcie najprościej przez 3 szeregowe diody prostownicze (np. 1N4001), a linię sygnałowa dołączyć do wejścia stacji. Oryginalna kamerka ma jeszcze 4 przewód, który nie wiem do czego służy, ale bez niego też wszystko działa :P
Ostatnio zmieniony przez TommyWalker 27-07-2017, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2017, 13:10   

Możesz wrzuciś rysunek, który pin w tej kamerce to plus, minus i video ?

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-07-2017, 13:43   

Na razie temat zarzuciłem. Jak przyjdzie moja stacja multimedialna to do niego wrócę.

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 27-07-2017, 18:15   

TommyWalker napisał/a:
Na razie temat zarzuciłem. Jak przyjdzie moja stacja multimedialna to do niego wrócę.

A ja własnie dziś z tematem ruszyłem. Rozbabrałem auto i mysle. Do zamontowania mam autoalarm ( którego domaga się ubezpieczyciel ) no i radio ( stacje ). Ku mojemu zdumieniu w ori radiu z tyłu brak jest kabla, który idzie z gniazda USB. Gniazdo jest w podłokietniku i działa, ale gniazdo w radiu ( te pomiędzy zaznaczonymi 1 i 2 w tym http://forum.mitsumaniaki...c.php?p=1468793 ) jest puste. Dopiero później zobaczyłem, że pod radiem jest jeszcze jakiś moduł, do którego jest wpieta wtyczka kabla od gniazda USB. Ten moduł jest trochę przysłoniety kablami ale wśród róznych napisów jest też na nim napisane "bluetooth". Widocznie z tego modułu dopiero idzie odczyt z USB do ori radia.
Co do kamery - wychodzi z niej 5 przewodów ( a nawet 6 - dwa czarne razem złaczone w jednym pinie w kostce ). W sumie na trzech stykach w tej kostce jest napięcie 6 V i o dziwo - czyw rzuce wsteczny czy też nie - układ napięć się nie zmienia. Wygląda to tak jakby kamera miała zasilanie i działała non stop, a wrzucenie wstecznego biegu jedynie aktywowało monitor. W ori radiu monitor aktywuje się napięciem 12v. Po wrzuceniu wstecznego na różowym przewodzie w kostce kamery ( tej w radiu ) pojawia się 12v. Tak więc wygląda na to, że chińskie radio + ori instalacja kamery + ori kamera nie wymagają żadnego grzebania w instalacji w sensie przerabiania 12v na 6 v i odwrotnie. Do aktywacji monitora w chińskim radiu mam z instalacji 12v, a kamera jest zasilana z instalacji 6v. teraz tylko muszę rozkminić, które kabelki w ori kamerze to sygnał video,.. bo kolega nie chce podpowiedzieć :|
EDIT: |Dziś znowu pomierzyłem napięcia na kamerze i wszystko co napisałem powyżej ( na różowo ) wydaje się być bzdurą :shock: Nie wiem skąd mi się wzięło 3 x 6V. dziś 6V jest tylko na jednym przewodzie (?!) Jedyne co mi sie potwierdza to to, że kamera jest zasilana non stop.
[ Dodano: 27-07-2017, 22:43 ]
Rozpiska wtyczki kamery. Ktos to umie sensownie przetłumaczyć z rosyjskiego ? ... bo googiel translator głupieje :)

61 - (жёлтый) Плюс питания штатной камеры (+6,5В)
62 - (голубой) Включение штатной камеры
63 - (розовый) От датчика фонаря З/Х (+12В при вкл з/х)
64 - (красный) Питание схемы монитора (+12В от питания головы после З/З)
65 - (фиолетовый) Минус питания штатной камеры (-6В)
66 - (белый) ВИДЕО вход
67 - (серый) Экран ВИДЕО входа
68 - (чёрный) Масса (-12В)

[ Dodano: 01-08-2017, 13:46 ]
Podłaczyłem ori kamere do chińczyka. Niestety brak jest na wyświetlaczu lini żółtych i czerwonych ze strefami zbliżania. Po podłaczeniu chińskiej kamerki dołaczonej do radia linie są. Wynika więc z tego, że te linie wychodzą z sygnałem z kamery. Więc albo w ori radiu linie generowane są już w samym radiu albo w jakis sposób trzeba je "aktywować" w ori kamerce. Skłaniam sie do wymiany kamerki z ori na chińczyka z zestawu.

[ Dodano: 01-08-2017, 19:59 ]
Zabrałem dziś radio i obydwie kamerki do domu do swojego laboratorium na testy :) I muszę powiedzieć, że chińska kamerka dołaczona do radia to totalny badziew. Linie ze strefami zblizania są ale dosyć grube i troche nieostre ( rozmyte ) na dodatek w strefie najbliższej zderzakowi mryga wciąż duzy czerwony napis STOP, który wkurza i pogarsza widoczność. Ponad to kamerka mimo 4-ech świecących ledów daje strasznie ciemny i niewyraźny obraz w ciemności ( laboratotium mam w piwnicy z małym okienkiem ). W praktyce widać to co zbliża się na metr ( może mniej ) do zderzaka. No i gwóźdź do trumny tej kamerki - nie odwraca obrazu. Czyli zbliżam się tylnym zderzakiem do słupka po prawej stronie, a na monitorze słupek widać po lewej ! :shock: Masakra ! Oryginalna kamera mimo braku doświetlających ledów bez problemu dawał jasny i wyraźny obraz w piwnicznych ciemnościach. A brakujące linie ze strefami znalazłem w ustwieniach androida stacji. Wprawdzie tylko żółte ale cienkie i ostre. Wracam więc do kamerki oryginalnej.

tokyo 
Forumowicz

Wysłany: 03-08-2017, 06:35   

Sa dwa typy kamer ori z liniami i bez
- pierwsza wlasnie testujesz - bez linii
- druga byla zakladana do navigacji E11 oraz do lusterek z wyswietlaczem - z liniami
obydwie wymagaja zasilania max 6.8 V

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 03-08-2017, 22:53   

I jeszcze ciekawostka - linie na ekranie generuje mi radio,.. a konkretnie android. Więc jak się wsiada do auta, uruchamia silnik i wrzuca wsteczny to linii na ekranie brak,.. bo android się jeszcze nie uruchomił :? :evil: :mrgreen: Dopiero przy kolejnym wrzuceniu wstecznego linie już są. Słabo.

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-08-2017, 13:31   

No to ja już jestem szczęśliwym posiadaczem radyjka z Androidem z działająca kamerką cofania :D

Radyjko jest jak najbardziej nieoryginalne za to kamerka oryginalna (wersja generująca linie). Całość działa bez zarzutu. Musiałem wprowadzić drobne zmiany w elektryce (obniżyć napięcie zasilania kamerki oraz wymienić oryginalne złącze) ale było warto. Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami technicznymi proszę o info.

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 29-08-2017, 14:59   

Ty masz oryginalną kamerkę generującą linie ? One się czymś wyróżniają w opisach gdybym chciał taką znaleźć i zamontować ?

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-08-2017, 15:35   

Opis nic nie mówił o liniach. Kupiłem kamerkę wraz z kablem (tym w klapie tylnej do złączki w tylnym słupku) nic o niej nie wiedząc. Później kombinowałem jak ją podłączyć. Jak chcesz to spiszę numer fabryczny.

Trinity 
Forumowicz

Wysłany: 29-08-2017, 15:45   

poproszę,.. może kiedyś się skusze na wymiane.

Odpowiedz do tematu