Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] szyberdach
Autor Wiadomość
alexs6 
Forumowicz
alexs6

Auto: pajero 3.2 DID 2003r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-09-2017, 18:49   [3.2 DID] szyberdach

szyberdach
taki nowy problem , najnormalniej poluzowały się śrubki mocujące silniczek szyberdachu i w momencie zamykania ślimak się zaczął ślizgać z pierdzącym dźwiękiem i nie domknął się samoczynnie , doszedłem do silniczka , podokręcałem śrubki jednak już nie działa jak powinien jakby zapomniał punkt początkowy i końcowy zamykania - wyciągnąłem wtyczkę i podłączyłem i problem jest taki że muszę trzymać przełącznik żeby otworzyć a żeby zamknąć muszę co 5 centymetrów go przytrzymać
jak wrócić mu pamięć ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 06-09-2017, 10:02   Re: szyberdach

alexs6 napisał/a:
szyberdach
taki nowy problem , najnormalniej poluzowały się śrubki mocujące silniczek szyberdachu i w momencie zamykania ślimak się zaczął ślizgać z pierdzącym dźwiękiem i nie domknął się samoczynnie , doszedłem do silniczka , podokręcałem śrubki jednak już nie działa jak powinien jakby zapomniał punkt początkowy i końcowy zamykania - wyciągnąłem wtyczkę i podłączyłem i problem jest taki że muszę trzymać przełącznik żeby otworzyć a żeby zamknąć muszę co 5 centymetrów go przytrzymać
jak wrócić mu pamięć ?

trzeba zaprogramować.

alexs6 
Forumowicz
alexs6

Wysłany: 06-09-2017, 16:55   

jest do tego jakaś instrukcja ? opis jak to zrobić ?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-09-2017, 19:56   

Może spróbuj metody jak przy elektrycznych szybach w starszych miśkach.
Otwórz szyberdach trzymając cały czas przycisk przez kilka sekund w pozycji otwartej, następnie zamknij szyberdach trzymając cały czas przycisk kilka sekund w pozycji zamkniętej.

alexs6 
Forumowicz
alexs6

Wysłany: 06-09-2017, 21:07   

podczas otwierania przytrzymuję i się otwiera do końca , jednak jak chcę zamknąć to przy naciśnięciu działa 2 sekundy i co chwilkę muszę naciskać aż się zamknie i działa tylko przód- tył a po naciśnięciu do uchylenia nie ma reakcji w ogóle

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 06-09-2017, 21:14   

alexs6 napisał/a:
jest do tego jakaś instrukcja ? opis jak to zrobić ?
Can it be in English? :wink:
http://www.pajeroclub.co....opic.php?t=4632
https://www.evolutionm.ne...ze-sunroof.html

alexs6 
Forumowicz
alexs6

Wysłany: 11-09-2017, 14:37   

a nie ma czegoś po polskiemu ? bo to wrzucam na tłumacza i tłumaczy tyci jaki Kali mówić .... po za tym nawet jeśli zapamięta otwieranie i zamykanie w poziomie to w ogóle nie reaguje w momencie jak naciskam włącznik w celu uchylenia do góry

bluecd 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
Wysłany: 12-09-2017, 11:57   

alexs6 napisał/a:
a nie ma czegoś po polskiemu ? bo to wrzucam na tłumacza i tłumaczy tyci jaki Kali mówić .... po za tym nawet jeśli zapamięta otwieranie i zamykanie w poziomie to w ogóle nie reaguje w momencie jak naciskam włącznik w celu uchylenia do góry

Nie mam szyberdachu ale sprobuje to przetlumaczyc, w razie czego prosz korygowac:

Inicjalizacja szyberdachu (tryb programowania/uczenia/

a. nacisnac i przytrzymac przycisk OPEN az do pozycji w pelni otwartego szyberdachu

b. nacisnac przycisk CLOSE - to spowoduje cofniecie szyberdachu i automatyczne zatrzymanie ok. 30mm przed pozycja w pelni zamknietego szyberdachu. Systematycznie naciskac przycisk CLOSE az do pozycji w pelni zamknietego szyberdachu.

c. Nacisnac przycisk CLOSE az do ustawienia sie szyberdachu w pozycji uchylonej

d. Z szyberdachem w pozycji uchylonej wciskac przycisk CLOSE na ok. 3 sekundy az bedzie mozna uslyszec odglos klikniecia /ze sterownika szyberdachu/

e. Prztrzymac wcisniety przycisk CLOSE az do ustawienia sie pokrywy szklanej w pozycji uchylonej /albo przesunac pokrywe do tej pozycji/

f. Przytrzymac wcisniety przycisk OPEN 1 raz aby przesunac szyberdach do pozycji w pelni otwartej

g. Nacisnac przycisk CLOSE aby sprawdzic czy szyberdach prawidlowo sie zamyka

Uwaga 1:
Podczas inicjalizacji/uczenia , szyberdach zamknie sie przyciskiem CLOSE wylacznie w sytuacji kiedy szyba jest w pelni zamknieta w trybie/sekwencja/ uchylania. Jesli przycisk uchylania szyberdachu zostal przycisniety podczas incjalizacji/uczenia, szyba nie przesunie sie do pozychi uchylonej.

Uwaga 2:
Po inicjalizacji/uczeniu sie, upewnic sie, ze szyberdach pracuje poprawnie - jesli nie, powtorzyc inicjalizacje. Jesli mimo ww/ dalej szyberdach nie pracuje poprawnie konieczna jest diagnosa napedu/komputera/modulu sterujacego szyberdachem/ i powiazanych obwodow. patrz Service manual/Instrukcja serwisowa i biuletynu serwisowego/?/ TSB-02-54-001 w celu dalszej diagnostyki.

Pahiero

alexs6 
Forumowicz
alexs6

Wysłany: 19-09-2017, 15:25   

jesteście genialni , mega dziękuję za pomoc , rzeczywiście to zadziałało i wszystko działa jak złoto

Odpowiedz do tematu