[3.2 DID] szyberdach |
Autor |
Wiadomość |
alexs6
Forumowicz alexs6
Auto: pajero 3.2 DID 2003r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-09-2017, 18:49 [3.2 DID] szyberdach
|
|
|
szyberdach
taki nowy problem , najnormalniej poluzowały się śrubki mocujące silniczek szyberdachu i w momencie zamykania ślimak się zaczął ślizgać z pierdzącym dźwiękiem i nie domknął się samoczynnie , doszedłem do silniczka , podokręcałem śrubki jednak już nie działa jak powinien jakby zapomniał punkt początkowy i końcowy zamykania - wyciągnąłem wtyczkę i podłączyłem i problem jest taki że muszę trzymać przełącznik żeby otworzyć a żeby zamknąć muszę co 5 centymetrów go przytrzymać
jak wrócić mu pamięć ? |
_________________ alexs6 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-09-2017, 10:02 Re: szyberdach
|
|
|
alexs6 napisał/a: | szyberdach
taki nowy problem , najnormalniej poluzowały się śrubki mocujące silniczek szyberdachu i w momencie zamykania ślimak się zaczął ślizgać z pierdzącym dźwiękiem i nie domknął się samoczynnie , doszedłem do silniczka , podokręcałem śrubki jednak już nie działa jak powinien jakby zapomniał punkt początkowy i końcowy zamykania - wyciągnąłem wtyczkę i podłączyłem i problem jest taki że muszę trzymać przełącznik żeby otworzyć a żeby zamknąć muszę co 5 centymetrów go przytrzymać
jak wrócić mu pamięć ? |
trzeba zaprogramować. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
|
Wysłany: 06-09-2017, 16:55
|
|
|
jest do tego jakaś instrukcja ? opis jak to zrobić ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20958 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 06-09-2017, 19:56
|
|
|
Może spróbuj metody jak przy elektrycznych szybach w starszych miśkach.
Otwórz szyberdach trzymając cały czas przycisk przez kilka sekund w pozycji otwartej, następnie zamknij szyberdach trzymając cały czas przycisk kilka sekund w pozycji zamkniętej. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
|
Wysłany: 06-09-2017, 21:07
|
|
|
podczas otwierania przytrzymuję i się otwiera do końca , jednak jak chcę zamknąć to przy naciśnięciu działa 2 sekundy i co chwilkę muszę naciskać aż się zamknie i działa tylko przód- tył a po naciśnięciu do uchylenia nie ma reakcji w ogóle |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
|
Wysłany: 11-09-2017, 14:37
|
|
|
a nie ma czegoś po polskiemu ? bo to wrzucam na tłumacza i tłumaczy tyci jaki Kali mówić .... po za tym nawet jeśli zapamięta otwieranie i zamykanie w poziomie to w ogóle nie reaguje w momencie jak naciskam włącznik w celu uchylenia do góry |
|
|
|
 |
bluecd
Mitsumaniak
Auto: 3.2 DiD 2004 Long E20
|
Wysłany: 12-09-2017, 11:57
|
|
|
alexs6 napisał/a: | a nie ma czegoś po polskiemu ? bo to wrzucam na tłumacza i tłumaczy tyci jaki Kali mówić .... po za tym nawet jeśli zapamięta otwieranie i zamykanie w poziomie to w ogóle nie reaguje w momencie jak naciskam włącznik w celu uchylenia do góry |
Nie mam szyberdachu ale sprobuje to przetlumaczyc, w razie czego prosz korygowac:
Inicjalizacja szyberdachu (tryb programowania/uczenia/
a. nacisnac i przytrzymac przycisk OPEN az do pozycji w pelni otwartego szyberdachu
b. nacisnac przycisk CLOSE - to spowoduje cofniecie szyberdachu i automatyczne zatrzymanie ok. 30mm przed pozycja w pelni zamknietego szyberdachu. Systematycznie naciskac przycisk CLOSE az do pozycji w pelni zamknietego szyberdachu.
c. Nacisnac przycisk CLOSE az do ustawienia sie szyberdachu w pozycji uchylonej
d. Z szyberdachem w pozycji uchylonej wciskac przycisk CLOSE na ok. 3 sekundy az bedzie mozna uslyszec odglos klikniecia /ze sterownika szyberdachu/
e. Prztrzymac wcisniety przycisk CLOSE az do ustawienia sie pokrywy szklanej w pozycji uchylonej /albo przesunac pokrywe do tej pozycji/
f. Przytrzymac wcisniety przycisk OPEN 1 raz aby przesunac szyberdach do pozycji w pelni otwartej
g. Nacisnac przycisk CLOSE aby sprawdzic czy szyberdach prawidlowo sie zamyka
Uwaga 1:
Podczas inicjalizacji/uczenia , szyberdach zamknie sie przyciskiem CLOSE wylacznie w sytuacji kiedy szyba jest w pelni zamknieta w trybie/sekwencja/ uchylania. Jesli przycisk uchylania szyberdachu zostal przycisniety podczas incjalizacji/uczenia, szyba nie przesunie sie do pozychi uchylonej.
Uwaga 2:
Po inicjalizacji/uczeniu sie, upewnic sie, ze szyberdach pracuje poprawnie - jesli nie, powtorzyc inicjalizacje. Jesli mimo ww/ dalej szyberdach nie pracuje poprawnie konieczna jest diagnosa napedu/komputera/modulu sterujacego szyberdachem/ i powiazanych obwodow. patrz Service manual/Instrukcja serwisowa i biuletynu serwisowego/?/ TSB-02-54-001 w celu dalszej diagnostyki. |
_________________ pozdr
Pahiero |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
|
Wysłany: 19-09-2017, 15:25
|
|
|
jesteście genialni , mega dziękuję za pomoc , rzeczywiście to zadziałało i wszystko działa jak złoto |
|
|
|
 |
|