[3.2 DID] Samoistna praca ABS w jednym kole na postoju |
Autor |
Wiadomość |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 01-01-2018, 15:01 [3.2 DID] Samoistna praca ABS w jednym kole na postoju
|
|
|
Czasami (dzisiaj znowu) podczas hamowania ze skrętem w prawo odzywa mi się lewy przedni abs "bezpodstawnie".
Raz załączył się abs nawet na postoju na skrzyżowaniu ze skręconymi kołami w prawo pod górkę.
Temat u mnie jest od pewnego czasu, dwóch mechaników rozbierało hamulec nic nie wykryli.
Co może powodować takie wadliwe działanie abs ? |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 03-01-2018, 10:25
|
|
|
Był podpięty do MUT przez tych mechaników ?
Jeżeli nie to spróbuj (np. w ASO) - może ma zapisane błędy przejściowe - byłoby łatwiej stwierdzić o co chodzi. |
|
|
|
 |
ruks
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lut 2015 Posty: 255 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-01-2018, 12:07
|
|
|
Szukałabym przy elektryce raczej - czujnik, wiązka skoro przy stającym kole działa to pewnie jakieś zwarcie. |
_________________ Zapraszam na wyprawy z Tramp wyprawy
 |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 03-01-2018, 13:06
|
|
|
ruks napisał/a: | Szukałabym przy elektryce raczej - czujnik, wiązka skoro przy stającym kole działa to pewnie jakieś zwarcie. |
Masz rację - tylko problem polega na tym że niekoniecznie musi to być czujnik ABS przy kole ale np. ten przy kolumnie kierownicy (odpowiada za informacje że różnica w prędkościach obrotowych kół wynika z ich skrętu a nie poślizgu) albo któryś z g sensorów. Wbrew pozorom jest tego sporo. Jako ze usterka jest przejściowa to rzeczywiście może to być uszkodzony przewód ale aby to sprawdzić to pewnie najlepiej podmienić na nowy bo mierzenie może nic nie dać (pewnie tylko w określonym położeniu jest zwarcie lub przerwa - tak wiec na mierniku może wyglądać ok.). Gdyby okazało się że są błędy można przynajmniej zawęzić obszar poszukiwań. Zakładam ze mechanicy właśnie sam czujnik ABS przy kole sprawdzali |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 03-01-2018, 16:12
|
|
|
Czujnik przy kole i jego okolicę wypsikałem kilka dni temu WD40, myśląc że może coś tam mu przeszkadza w pomiarach , ale że to czujnik indukcyjny to pewnie ewentualne brudy mu nie szkodliwe.
Błędy sprawdzałem tylko moim ELMem, nie ma błędów.
Wybiorę się na MUT do ASO, może coś wyjdzie.
Najbardziej mnie zastanawia ten jeden jedyny raz, gdy załączyło się na postoju na kilka sekund, po zahamowaniu, lekko pod górkę, przy skręconych kołach lekko w prawo i na wciśniętym hamulcu. Chyba że jest jakiś luz w trzymaniu koła albo działaniu zacisku (było pod górkę), ale na stacji przeglądów nic nie wychodzi żeby było coś nie tak, mechanicy dwaj problemu tam nie widzą.
Kilka dni temu po akcji z wd40 próbowałem slalomów na śliskim, i wszystko było ok, na razie to się nie powtórzyło. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 04-01-2018, 10:12 Re: Samoistna praca ABS w jednym kole na postoju
|
|
|
gshesiu napisał/a: | Czasami (dzisiaj znowu) podczas hamowania ze skrętem w prawo odzywa mi się lewy przedni abs "bezpodstawnie".
Raz załączył się abs nawet na postoju na skrzyżowaniu ze skręconymi kołami w prawo pod górkę.
Temat u mnie jest od pewnego czasu, dwóch mechaników rozbierało hamulec nic nie wykryli.
Co może powodować takie wadliwe działanie abs ? |
Moze piasta, moze luźny czujnik. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|