Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Samoistna praca ABS w jednym kole na postoju
Autor Wiadomość
gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-01-2018, 15:01   [3.2 DID] Samoistna praca ABS w jednym kole na postoju

Czasami (dzisiaj znowu) podczas hamowania ze skrętem w prawo odzywa mi się lewy przedni abs "bezpodstawnie".
Raz załączył się abs nawet na postoju na skrzyżowaniu ze skręconymi kołami w prawo pod górkę.
Temat u mnie jest od pewnego czasu, dwóch mechaników rozbierało hamulec nic nie wykryli.
Co może powodować takie wadliwe działanie abs ?

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 03-01-2018, 10:25   

Był podpięty do MUT przez tych mechaników ?
Jeżeli nie to spróbuj (np. w ASO) - może ma zapisane błędy przejściowe - byłoby łatwiej stwierdzić o co chodzi.

ruks 
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Wysłany: 03-01-2018, 12:07   

Szukałabym przy elektryce raczej - czujnik, wiązka skoro przy stającym kole działa to pewnie jakieś zwarcie.

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 03-01-2018, 13:06   

ruks napisał/a:
Szukałabym przy elektryce raczej - czujnik, wiązka skoro przy stającym kole działa to pewnie jakieś zwarcie.

Masz rację - tylko problem polega na tym że niekoniecznie musi to być czujnik ABS przy kole ale np. ten przy kolumnie kierownicy (odpowiada za informacje że różnica w prędkościach obrotowych kół wynika z ich skrętu a nie poślizgu) albo któryś z g sensorów. Wbrew pozorom jest tego sporo. Jako ze usterka jest przejściowa to rzeczywiście może to być uszkodzony przewód ale aby to sprawdzić to pewnie najlepiej podmienić na nowy bo mierzenie może nic nie dać (pewnie tylko w określonym położeniu jest zwarcie lub przerwa - tak wiec na mierniku może wyglądać ok.). Gdyby okazało się że są błędy można przynajmniej zawęzić obszar poszukiwań. Zakładam ze mechanicy właśnie sam czujnik ABS przy kole sprawdzali

gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Wysłany: 03-01-2018, 16:12   

Czujnik przy kole i jego okolicę wypsikałem kilka dni temu WD40, myśląc że może coś tam mu przeszkadza w pomiarach , ale że to czujnik indukcyjny to pewnie ewentualne brudy mu nie szkodliwe.
Błędy sprawdzałem tylko moim ELMem, nie ma błędów.
Wybiorę się na MUT do ASO, może coś wyjdzie.
Najbardziej mnie zastanawia ten jeden jedyny raz, gdy załączyło się na postoju na kilka sekund, po zahamowaniu, lekko pod górkę, przy skręconych kołach lekko w prawo i na wciśniętym hamulcu. Chyba że jest jakiś luz w trzymaniu koła albo działaniu zacisku (było pod górkę), ale na stacji przeglądów nic nie wychodzi żeby było coś nie tak, mechanicy dwaj problemu tam nie widzą.
Kilka dni temu po akcji z wd40 próbowałem slalomów na śliskim, i wszystko było ok, na razie to się nie powtórzyło.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 04-01-2018, 10:12   Re: Samoistna praca ABS w jednym kole na postoju

gshesiu napisał/a:
Czasami (dzisiaj znowu) podczas hamowania ze skrętem w prawo odzywa mi się lewy przedni abs "bezpodstawnie".
Raz załączył się abs nawet na postoju na skrzyżowaniu ze skręconymi kołami w prawo pod górkę.
Temat u mnie jest od pewnego czasu, dwóch mechaników rozbierało hamulec nic nie wykryli.
Co może powodować takie wadliwe działanie abs ?

Moze piasta, moze luźny czujnik.

Odpowiedz do tematu