|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Citroen Ryszard |
Autor |
Wiadomość |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-01-2018, 21:40 Citroen Ryszard
|
|
|
Galant odjechał pa pa więc czas przedstawić "następce": Citroen C4, w wersji Coupe, wersja wyposażenia VTS, najmocniejszy silnik 2.0Pb 177KM przy 7000RPM i 202Nm przy 4750RPM. Rok produkcji 2006, przebieg 171 tysięcy.
Jak do tego doszło:
Czemu zdecydowałem się sprzedać Miśka nie będę tu pisał, można to odnaleźć w temacie o nim. Powoli zacząłem przymierzać się do następcy Galanta już jakiś czas temu, bardzo ciężko było znaleźć coś odpowiadającego mi w 100%, bo albo mocy za mało, albo wygląd nie taki, albo wygląd do bani - a to przecież najważniejsze. Stwierdziłem, że nie che wykładać mnóstwa gotówki na auto, które użytkuje głównie w mieście, gdzie zaraz ktoś obije, zarysuje, albo ja wyjadę i będzie problem jak z Galantem gdzie zostawić. Postanowiłem przyjrzeć się samochodom, które zawsze mi się podobały, niestety nie spełniały kryteriów następcy Gala. I tak oto się trafił ww C4 - zawsze o takim marzyłem, także kolejne motoryzacyjne marzenie spełnione. Na fotkach wyglądał bardzo dobrze, znowu rzadka i nietypowa wersja wnętrza jak w przypadku Galanta, ale cena mocno mnie zastanawiała, dobrze że stał we Wrocławiu, bo nie wiem czy bym się po niego wybrał. Na miejscu duże zaskoczenia, samochód w bardzo dobrym stanie blacharsko-lakierniczym cały w oryginale, bez wgniotek rys itd. Potwierdzony niemieckimi przeglądami przebieg. Także długo nie musiałem się zastanawiać. Ogłoszenie było wrzucone w poniedziałek, we wtorek Paulina je znalazła w necie, w środę byłem oglądać, a w czwartek Ryszard wszedł w moje posiadanie.
Lista wyposażenia jest bogata i długa jak na francuza przystało min:
- brązowa wentylowana skórzana tapicerka
- podgrzewane fotele
- deska rozdzielcza obszyta skórą
- panoramiczny dach
- bi-ksenony skrętne (spryski reflektorów)
- dwustrefowa klima
- klimatyzowany schowek
- Bluetooth
- sterowanie z kiery wszystkim czym się da (serio nawet zamknąć obieg można z kiery - szybka reakcja na kopcące diesle )
- asystent pasa ruchu
- monitorowanie ciśnienia w kołach
- wszelakie czujniki deszczu, zmierzchu
- czujniki parkowania przód i tył
- automatyczne dostosowanie głośności audio do prędkości
- follow me home
- aluminiowe nakładki na pedały, gałka skrzyni biegów
itd. itd.
A oto i on:
wnętrze:
I na zimowych kapciach:
W moich rękach auto przeszło kompleksowy detailing wnętrza, oraz porządne detailingowe mycie - polerka nie była potrzebna. Kilka przykładowych fotek:
W aucie ogarnąłem też trochę rzeczy typowo eksploatacyjnych:
- hamulce przód: tarcze nacinane Mikoda(wersja 177KM ma powiększone hamulce w stosunku do zwykłych C4, a mianowicie 303mm), klocki Jurid White, regeneracja zacisków
- hamulce tył: tarcze Mikoda, klocki Textar, wymiana jednego zacisku hamulcowego(uszkodzony był mechanizm ręcznego)
- Wymiana uszczelek pokrywy zaworów
- Wymiana świec Denso TT
- Wymiana oleju - Total Quartz 5w40 + filtr Mann
- Wymiana kompletu amorów tył - amory TRW, osłony i odboje Sachs, mocowania SNR |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21935 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-01-2018, 08:07
|
|
|
Super wnętrze i przód auta. Tył w wersji 3-drzwiowej
Niech się sprawuje.
P.S. Jak przyśpieszenie w porównaniu do Gala? |
|
|
|
 |
abdul
Forumowicz

Auto: Laguna GT
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 415 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 08-01-2018, 09:06
|
|
|
Mialem okazje niedawno przejechac sie takim i powiem Ci, ze najbardziej urzeklo mnie wnetrze tego auta. Ciekawe jak bedzie sie sprawowal LPG bedziesz zakladal? |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 644 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24247 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 08-01-2018, 10:45
|
|
|
zmieniłeś Galanta na taką paskudę
nie znajduję tu nic co mi się spobodało - może tylko to, że nie rdzewieje... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-01-2018, 14:53
|
|
|
Ciekawe autko Gratulacje i szerokości |
|
|
|
 |
Ziemba.
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Sty 2015 Posty: 441 Skąd: Okolice Grójca
|
Wysłany: 08-01-2018, 19:08
|
|
|
Ale poczwara ta ohydna i te zegary
No ale przód auta i fotele fajne. Oby się sprawował i elektryka Ci nie spierdzieliła |
_________________ 03318/KMM
Cari 10.2013 - nadal
Banan/Cyrtryna 06.2017 - 11.2019
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj
http://www.pajacyk.pl/ |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-01-2018, 19:09
|
|
|
A mi się podoba nietuzinkowe auto. |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-01-2018, 19:26
|
|
|
Czyli to auto się kocha albo nienawidzi, jeśli chodzi o wygląd. Jak dla mnie jest super, sylwetka mi się z Hondą CRX kojarzy Kiedyś chciałem takiego mieć nawet. Jak z wygodą w porównaniu z Galantem? W galu jednak jest wielowahacz, tutaj nie wiem jakie zawieszenie siedzi |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-01-2018, 20:35
|
|
|
Hugo napisał/a: | P.S. Jak przyśpieszenie w porównaniu do Gala? |
Ja miałem kombiaka w AT na full wypasie + gaz + wyciszenia, to czuć różnice. Katalogowo wypada troszkę lepiej niż sedan w MT, ale za mało jeździłem żeby porównać. Powiem tak na 2 i 3 bez problemu rwie trakcje przy bucie w okolicach 5k RPM i wyżej. Dużą różnicew porównaniu do mojego Gala czułem jak wybrałem się polatać po dawnych OSach w Górach Sowich zwłaszcza w czasie wspinaczki. W mieście porusza się bardzo sprawnie, ale jak masz wykorzystać 100% potencjału to jest ciężko przez strasznie długie biegi coś jak Galant w automacie Fajnie się śmiga zwłaszcza po krętych drogach bo auto jest krótkie, zwarte i sztywne, inny świat niż kombiak 4,7 metra. Ogólnie zawieszenie jest dość sztywne, ale naprawdę komfortowe jak na auto tych wymiarów, z belką skrętną. Natomiast dużo gorzej radzi sobie na krótkich nierównościach podczas ostrego skrętu. Dla mnie Galant miał idealnie zestrojone zawieszenie jeżeli chodzi o kompromis pomiędzy prowadzeniem, a wygodą(wiadomo dzisiaj są już dużo lepsze konstrukcje pod oboma względami), ale lubiłem nim śmigać. Citroen też przypadł mi do gustu.
Abdul napisał/a: | Mialem okazje niedawno przejechac sie takim i powiem Ci, ze najbardziej urzeklo mnie wnetrze tego auta. Ciekawe jak bedzie sie sprawowal LPG bedziesz zakladal? |
Bardzo polubiłem nieruchomy środek kierownicy. To coś jak stacyjka w tunelu w Saabie, czy schowek pod wyświetlaczem MyLink w Chevrolecie. Będę tęsknił. Zobaczymy jak się będzie spisywał, bo kolejne Cytryny w planach. Z tego co się orientowałem, to mechanicznie jest to wdzięczne auto. A elektroniki jest tyle, że zawsze coś może spłatać figla. Okaże się...
Co do LPG to ten silnik je lubi, ale ja nie zamierzam nim jeździć dłużej niż rok, także zostaje Pb.
Krzyzak nie przesadzałbym z tym zmieniłeś ;P Te auta ciężko porównać jako całość
Owczar dzięki Lubię nietypowe auta, a że obecnie za główny samochód robi Pauliny Saab to ja mogę pozwolić sobie na trochę odstęp od normy, to przecież drugie auto |
_________________ Jest:
Był:
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-01-2018, 23:22
|
|
|
larelijux, coś mi źle odświeżyło, przeczytaj to co napisałem do Hugo. W skrócie jak na C segment i auto aspirujące do hot hatch jest git naprawdę. |
_________________ Jest:
Był:
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 644 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24247 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-01-2018, 09:50
|
|
|
Bartekkita napisał/a: | Ogólnie zawieszenie jest dość sztywne, ale naprawdę komfortowe jak na auto tych wymiarów, z belką skrętną. Natomiast dużo gorzej radzi sobie na krótkich nierównościach podczas ostrego skrętu. Dla mnie Galant miał idealnie zestrojone zawieszenie jeżeli chodzi o kompromis pomiędzy prowadzeniem, a wygodą |
od lat wiadomo, że francuzy mają tak zestrojone zawieszenia, że są raczej komfortowe
i teraz jeżdżąc nowym autem (toledo) stwierdzam, że Galant to faktycznie się prowadzi jak marzenie - wielowahacz daje ogromną kontrolę i zapas
także w pełni się zgadzam z tym zestrojeniem
niestety teraz ekonomia bierze górę - mało kto robi wielowahacza a jeśli już to z tyłu tylko - np. seat tylko w najmocniejszych wersjach, mazda jeszcze z tyłu ma
a tak to tylko mc pherson z przodu |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-01-2018, 21:55
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | od lat wiadomo, że francuzy mają tak zestrojone zawieszenia, że są raczej komfortowe
|
Nie do końca dobrze mnie zrozumiałeś. C4 jest trochę twardszy od Gala, ale jak dla mnie wystarczająco komfortowy.
Jeżeli chodzi o wielowahacz na tyle, to jest dostępny w nowym Civicu X. Bardzo przyjemne auto swoją drogą. |
_________________ Jest:
Był:
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11084 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 10-01-2018, 22:18
|
|
|
Musisz sprawdzić zawieszenie wydechu. Albo któraś zawieszka nie istnieje,albo ktoś źle pospawał tłumik |
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2018, 01:20
|
|
|
jacek11, właśnie wszystkie tak wiszą w oryginale, coś im nie pykło przy projektowaniu |
_________________ Jest:
Był:
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|