Drgania z okolicy przednich kół |
Autor |
Wiadomość |
wojak999
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 4G93 Elegance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-03-2018, 16:32 Drgania z okolicy przednich kół
|
|
|
Drgania z okolicy przednich kół, właściwie to wyczuwam je po lewej stronie, po prawej ciężko powiedzieć. Wyczuwalne jest również bujanie przodu na boki. Co to może być? Dziś wymieniłem amortyzatory i nie ma zmiany!!!!!!!!! 440 zł w błoto!!!!! Pomocy!!!! Od czego zacząć diagnostykę? Tarcze? Końcówki drążków? A może jeszcze coś innego ? |
Ostatnio zmieniony przez wojak999 01-03-2018, 16:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 01-03-2018, 16:48
|
|
|
Ja tam bym zaczął od sprawdzenia opon i wyważenia kół u porządnego wulkanizatora. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-03-2018, 20:39
|
|
|
Czy podczas przyśpieszania bujanie się nasila? |
|
|
|
 |
wojak999
Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2018, 21:02
|
|
|
Hugo napisał/a: | Czy podczas przyśpieszania bujanie się nasila? |
Wpierw były drgania w okolicach lewego przedniego koła, a nagle jadąc około 60 km/h zaczęło kołysać na boki(zjeżdżałem wtedy z górki na luzie) i od tamtej pory kołysze na boki choć nie zawsze... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-03-2018, 08:18
|
|
|
To raczej coś z oponą/oponami. |
|
|
|
 |
wojak999
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2018, 12:10
|
|
|
Własnie wyważyłem jeszcze raz opony. Jest trochę lepiej ale strasznie tłucze na nierównościach poprzecznych, tak jakbym nie miał w ogól amortyzatorów a przecież wczoraj wstawiłem nowe. |
|
|
|
 |
gsm_virus
Forumowicz elektroda.pl
Auto: Space Star 1.6 16V '02r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2017 Posty: 32 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 02-03-2018, 12:47 Drgania z okolicy przednich kół
|
|
|
Kolego w sumie nasuwa się kilka pytań odnośnie tej przypadłości:
- czy tylko Ty jedziesz tym autem, a może ktoś ostatnio jeździł i "przyhaczył krawężnik"?
Cytat: | Własnie wyważyłem jeszcze raz opony. |
- Nie sprawdzali czy "felga pływa na boki" mówiłeś im jaki jest powód ponownego wyważenia?
Cytat: | Wyczuwalne jest również bujanie przodu na boki.
(...)
Od czego zacząć diagnostykę? Tarcze? Końcówki drążków? A może jeszcze coś innego ? | Ponieś po jednym z kół na lewarku i sprawdź jakie masz "luzy na łożyskach" , jedna ręka na górze druga na dole i kiwasz, jak nie ma luzów to drążki sprawdzasz w podobny sposób tylko że w poziomie (ręce na przód, tył koła).
Cytat: | Dziś wymieniłem amortyzatory i nie ma zmiany!!!!!!!!! 440 zł w błoto! |
Cytat: | tłucze na nierównościach poprzecznych, tak jakbym nie miał w ogól amortyzatorów a przecież wczoraj wstawiłem nowe |
Pochwal się producentem / marką owych amortyzatorów (gazowe / gaz -olej ?).
- Czy zachowałeś wszelkie "prawidła" podczas montażu nowych amortyzatorów (przepompowałeś kilkukrotnie sam amor... przed założeniem?) , a może talerz górny z dolnym na amorze się nie zgrał osiowo i są przesunięte, co wpływało by na pochylenie koła, i rozjechanie przedniej geometrii kół. |
|
|
|
 |
past
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0 4WD
|
Wysłany: 02-03-2018, 13:56
|
|
|
wojak999 napisał/a: | Własnie wyważyłem jeszcze raz opony. Jest trochę lepiej ale strasznie tłucze na nierównościach poprzecznych, tak jakbym nie miał w ogól amortyzatorów a przecież wczoraj wstawiłem nowe. |
W Carismie i niedawno w Outlanderze podobne objawy miałem przed wymianą łączników drążków stabilizatora. Może to błahe, ale też łatwe do sprawdzenia - 20 zł na stacji diagnostycznej.
Powodzenia,
past |
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 420 Skąd: Bielsko-Biała/okolice
|
Wysłany: 02-03-2018, 14:11 Re: Drgania z okolicy przednich kół
|
|
|
wojak999 napisał/a: | Od czego zacząć diagnostykę? Końcówki drążków? |
dokładnie sam sobie odpowiedziałeś :końcówki drążków , drążki lub sworznie wahaczy coś z tych trzech rzeczy skoro auto ci pływa . Jeśli końcówki mają już dużyyy luz koło będzie przenosiło drgania a układ kierowniczy'' przestanie Cię słuchać '' co da wrażenie odpływania przodu. |
_________________ Niektórzy ludzie są jak 1grosz - mają dwie różne strony i nie przedstawiają praktycznie żadnej wartości...
BMW - jest
Lancer kombi 2.0 Sport -jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było
 |
|
|
|
 |
wojak999
Forumowicz
|
Wysłany: 02-03-2018, 14:16 Re: Drgania z okolicy przednich kół
|
|
|
Cytat: | Pochwal się producentem / marką owych amortyzatorów (gazowe / gaz -olej ?).
- Czy zachowałeś wszelkie "prawidła" podczas montażu nowych amortyzatorów (przepompowałeś kilkukrotnie sam amor... przed założeniem?) , a może talerz górny z dolnym na amorze się nie zgrał osiowo i są przesunięte, co wpływało by na pochylenie koła, i rozjechanie przedniej geometrii kół. |
Nie wymieniałem ich sam tylko u mechanika. Amory gazowe. |
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 420 Skąd: Bielsko-Biała/okolice
|
Wysłany: 02-03-2018, 14:33
|
|
|
chwyć ręką końcówkę drążka i niech ktoś Ci porusza kierownicą szybkimi krótkimi ruchami w prawo i w lewo będzie luz wyczujesz i usłyszysz stukanie .To tak na szybko sprawdzenie pod domem bez podnoszenia koła do góry . Zrób to lepiej na odpalonym silniku by przekładnia miała ciśnienie oleju , bez odpalania może delikatnie postukiwać przekładnia |
_________________ Niektórzy ludzie są jak 1grosz - mają dwie różne strony i nie przedstawiają praktycznie żadnej wartości...
BMW - jest
Lancer kombi 2.0 Sport -jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było
 |
|
|
|
 |
d.ladysz
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 gdi
|
Wysłany: 03-03-2018, 16:01
|
|
|
Proponuje spzwdzenie swożnia, koncowek stabilizatora, koncowek przekladni kierowniczej, luz na kole. jak nic z tego sprawdził wywazenie pol osi jaki odwaznuk na srodku. potrafi dobrze trzasc jak jest przesuniety |
|
|
|
 |
|