Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Problem z ustawieniem zadanej temp. klimy/nawiewów
Autor Wiadomość
osiemdwa 
Forumowicz

Auto: PIV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-02-2018, 23:16   [3.2 DID] Problem z ustawieniem zadanej temp. klimy/nawiewów

Od jakiegoś czasu mam problem z ustawieniem odpowiedniej zadanej temperatury wewnątrz.

Tylko 15-16 stopni chłodzi a już około 19-20 stopni zaczyna grzać na maksa.

Przetestowałem różne warianty auto/manual, klima/bez klimy, wszystkie skrajne zakresy, długa trasa, zimny/ciepły silnik itp. i dalej to samo.

Jak w PKP albo mrozi albo grzeje.

Pomocy!

usloku 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2DiD 2003
Wysłany: 03-02-2018, 11:19   

Mam dokładnie to samo..... chętnie rozwikłam ta zagadke:-)

Sebastian_T 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Wysłany: 05-02-2018, 10:40   

Ale cały czas? Ja u siebie (zarówno wcześniej w PIII, jak i teraz w PIV) zauważyłem, że jak jest zimno (znaczy, na zewnątrz) i ruszam zimnym samochodem, to przy ustawieniu 15-16 (więcej nie ustawiam, bo z reguły w ciuchach się jeździ, a nie chce mi się czasem zdejmować kurtki na krótkich przejazdach przez miasto) wieje "przyjemnym chłodem", ale już powyżej właśnie grzeje. Do czasu, aż się nagrzeje cała buda, wtedy temperatura dmuchania zaczyna się "normalizować". A że buda duża, to i długo to trwa. Mam wrażenie, że po prostu czujnik daje cały czas wyższą (nie dmucha 17 stopni, tylko dąży do ustawienia 17 stopni w kabinie, więc dmucha znacznie cieplejszym), aż się powietrze wyrówna.

lajkonik2018 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander 2
Wysłany: 27-03-2018, 00:13   Re: Problem z ustawieniem zadanej temp. klimy/nawiewów

Czy udało Ci się coś ustalić co może być problemem? Miesiąc temu kupiłem Outlandera 2009 i jest dokładnie tak samo jak opisujesz. Albo MAX zimno jak ustawiam minimum a jak ustawię już temperaturę 19 stopni to grzeje nie do wytrzymania.

Nie ma znaczenia czy krótki przejazd czy dłuższa trasa, jest to samo. Podczas 2 godzinnej jazdy w weekend jeden skok pokrętła temperatury i diametralnie zmienia się temperatura nadmuchów. Co chwila musiałem zmieniać żeby nie zmarznąć lub się nie usmażyć.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale klimatyzacja automatyczna (tak mi się wydaje)

osiemdwa 
Forumowicz

Auto: PIV
Wysłany: 01-04-2018, 20:16   

Nic konkretnego nie wiem. Po testach wydaje mi się, że po przejechaniu 2-3 h autem wszystko zaczyna działać prawidłowo.

Niestety zmienność pogody i temperatury na zewnątrz nie pomaga w testach.

Niebawem wybieram się do Zbyszka Carmont to przegadam temat.

Tak czy inaczej nie powinno to tak działać.

:(

mikello 
Mitsumaniak

Auto: 3.2 DID A/T 2008,
Wysłany: 16-04-2018, 13:47   

U mnie jest podobnie, gdy jest chłodniej to ogrzewanie pracuje długo na maksa mimo że temperatura w środku jest powyżej ustawionej. Zastanawiałem się czy to nie jest problem wyziębienia plastików w okolicy czujnika, i dopiero gdy one się nagrzeją to temperatura nie jest zakłamywana.

Odpowiedz do tematu