zabezpieczenie lakieru powłoką ceramiczną. |
Autor |
Wiadomość |
Jacekjsz
Nowy Forumowicz
Auto: lancer
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2016 Posty: 9 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 27-01-2018, 20:26 zabezpieczenie lakieru powłoką ceramiczną.
|
|
|
Hej!
Co sądzicie o powłoce ceramicznej, jako zabezpieczenie lakieru?
Są takie na 3 i na 5 lat, czy położyliście sobie takie i jak one się zachowują po roku, dwóch, trzech itd.
Rozmawiałem z dwoma car spa i w jednym są w stanie ją położy w 24 h do 48 h (całość z felgami, szybami około 2500 zł) a w drugim potrzebują 7 dni (całość również z felgami i szybami 4000 zł). Mówimy o cenach dla Outlandera.
Pierwsi stosują: Nano Ceramic Protect
Drudzy środki firmy: ADBL
I oczywiście pytanie pierwsi robią po łebkach i lipnymi środkami a drudzy faktycznie używają dobrych środków i dokładnie, czy może pierwsi czas określają rozsądnie i faktycznie tyle potrzeba by położyć powłokę a cena jest adekwatna natomiast drudzy ściemniają z terminem 7 dni i cenę mają zawyżoną. Oczywiście biorę pod uwagę, że i jedni i drudzy są porządną firmą i w obu przypadkach ceny i czas są adekwatne do usługi. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 28-01-2018, 15:06
|
|
|
Jacekjsz, zrówno Nano Ceramic Protect jak i ADBL nie są to firmy powłok z górnej półki. Nie są nawet ze średniej.
Powłoka na jeden duży samochó to koszt od 150zł do 2400zł za sam środek, który się nałoży.
Przygotowanie to koszt od 600zł do 4500zł - zależy ilo etapowa musi być korekta ile rys trzeba usuwać itp.
Każda powłoka wymaga odnowy (od 6m-cy do 24m-cy) - (to akurat nie jest trudne i można aplikowac we własnym zakresie)
Co do zachowania się po jakimś czasie, to jak nie dbasz to szału nie ma.
Na pewno zapomnij o tym, że przez 2-3 lata będziesz orał autem po krzakach, mył na automatach i cały czas cieszył się "efektem lustra" - zapomnij |
|
|
|
 |
Jacekjsz
Nowy Forumowicz
Auto: lancer
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2016 Posty: 9 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 28-01-2018, 16:22
|
|
|
"mkm" dzięki za pomoc!
W takim razie środki jakiej firmy powinny używać CAR SPA by miało to sens? Że tanio nie będzie, na to się przygotowałem ale jak już mam płacić 4000 zł lub więcej, to chciałbym by faktycznie miało to uzasadnienie. Najbardziej zależy mi na zabezpieczeniu lakieru i szyb przed tzw "piaskowaniem" trochę kilometrów trzaskam i to niestety remontowaną częścią "7". Na cuda nie liczę, kamień jest kamień a lakier lakierem ale jeśli faktycznie zabezpieczy mi to np rejon klamek przed kobiecymi pazurami to już jest to o co mi chodzi |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 28-01-2018, 17:10
|
|
|
Rejon klamek zabezpieczony jest fabrycznie przed pazurami - byle jaką pastą i zwykła mikrofibrą "usuniesz" większość z rysek - kilkadziesiąt razy.
Co do powłoki - tak jak z olejem - najlepiej przywieźć własną
Zasygnalizowałem Ci jedynie, że te firmy, które wymieniłeś nie są jakieś super - jak pojeździsz jeszcze po studiach to zaraz Ci zaproponują K2 Gravon - akwizycja kusi promocjami
Ogólnie odradzałbym powłoki permanentne (chyba, że masz 100% pewność, że powłoka zostanie nałożona właściwie, a podłoże przygotowane perfekcyjnie o co jest trudno nawet w znanych studiach).
Jak to ma faktycznie głównie chronić to ja bym się pokusił o folię ochronną
Słowa do wyszukiwarki 3M Scotchgard Pro Series
Szyby ubezpieczyć, bo ta na szyby nie jest jakaś szczególnie twardza i jak jeździsz "przez budowy" to wycieraczki ją dość szybko porysują.
Doraźnie możesz użyć tzw. Niewidzialnej wycieraczki - odrobinę zmniejszy straty |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 04-05-2018, 10:58
|
|
|
Odgrzewam, ale też chciałbym zabezpieczyć lakier, zwłaszcza, że nie mam auta garażowanego. Czy taką powłokę można położyć we własnym zakresie?? Samodzielnie? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2018, 12:23
|
|
|
Oczywiście, że można położyć - sama aplikacja jest bajecznie prosta i wymaga jedynie dokładności i systematyczności.
Problemy będziesz miał podczas przygotowania pod powłokę swojego lakieru.
Zwykłe mycie i potraktowanie jej jako wosku niestety się nie sprawdzi.
Musisz wypolerować lakier i to niestety wieloetapowo.
Producenci zapewniają, że powłoka maskuje rysy - może maskuje, ale słabo |
|
|
|
 |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 09-05-2018, 16:17
|
|
|
Zgadzam się z kolegą powyżej, że można to zrobić we własnym zakresie, trzeba jednak dobrze się do tego przygotować. Mam tutaj na myśli zarówno przygotowanie karoserii jak i czasowo i pod względem warunków.
Sama powłoka - bardzo dobry efekt daje. Chroni auto na kilka lat.
Znacznie łatwiej samodzielnie jednak jest płożyć wosk,który też przecież daje całkiem dobry efekt. [edit] |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 19-11-2018, 10:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 19-11-2018, 10:21
|
|
|
Szczególnie powłoka ceramiczna jest robi naprawdę dobrą robotę. Oprócz tego, że nadaje taki fajny, charakterystyczny połysk, taki efekt nowego lakieru, na wysoki połysk, to oprócz tego chroni przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznym, co nie jest bez znaczenia obecnie w kontekście zimy i tej całej chemii która stosowana jest na drogach. To także cienka ale też efektywna bariera chroniąca przed uszkodzeniami mechanicznymi. Dostępna jest praktycznie w większości firm auto detalingowych. |
|
|
|
 |
|