Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zabezpieczenie lakieru powłoką ceramiczną.
Autor Wiadomość
Jacekjsz 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 27-01-2018, 20:26   zabezpieczenie lakieru powłoką ceramiczną.

Hej!
Co sądzicie o powłoce ceramicznej, jako zabezpieczenie lakieru?
Są takie na 3 i na 5 lat, czy położyliście sobie takie i jak one się zachowują po roku, dwóch, trzech itd.
Rozmawiałem z dwoma car spa i w jednym są w stanie ją położy w 24 h do 48 h (całość z felgami, szybami około 2500 zł) a w drugim potrzebują 7 dni (całość również z felgami i szybami 4000 zł). Mówimy o cenach dla Outlandera.
Pierwsi stosują: Nano Ceramic Protect
Drudzy środki firmy: ADBL
I oczywiście pytanie pierwsi robią po łebkach i lipnymi środkami a drudzy faktycznie używają dobrych środków i dokładnie, czy może pierwsi czas określają rozsądnie i faktycznie tyle potrzeba by położyć powłokę a cena jest adekwatna natomiast drudzy ściemniają z terminem 7 dni i cenę mają zawyżoną. Oczywiście biorę pod uwagę, że i jedni i drudzy są porządną firmą i w obu przypadkach ceny i czas są adekwatne do usługi.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-01-2018, 15:06   

Jacekjsz, zrówno Nano Ceramic Protect jak i ADBL nie są to firmy powłok z górnej półki. Nie są nawet ze średniej.
Powłoka na jeden duży samochó to koszt od 150zł do 2400zł za sam środek, który się nałoży.
Przygotowanie to koszt od 600zł do 4500zł - zależy ilo etapowa musi być korekta ile rys trzeba usuwać itp.

Każda powłoka wymaga odnowy (od 6m-cy do 24m-cy) - (to akurat nie jest trudne i można aplikowac we własnym zakresie)

Co do zachowania się po jakimś czasie, to jak nie dbasz to szału nie ma.
Na pewno zapomnij o tym, że przez 2-3 lata będziesz orał autem po krzakach, mył na automatach i cały czas cieszył się "efektem lustra" - zapomnij :wink:

Jacekjsz 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 28-01-2018, 16:22   

"mkm" dzięki za pomoc!
W takim razie środki jakiej firmy powinny używać CAR SPA by miało to sens? Że tanio nie będzie, na to się przygotowałem ale jak już mam płacić 4000 zł lub więcej, to chciałbym by faktycznie miało to uzasadnienie. Najbardziej zależy mi na zabezpieczeniu lakieru i szyb przed tzw "piaskowaniem" trochę kilometrów trzaskam i to niestety remontowaną częścią "7". Na cuda nie liczę, kamień jest kamień a lakier lakierem ale jeśli faktycznie zabezpieczy mi to np rejon klamek przed kobiecymi pazurami to już jest to o co mi chodzi :biggrin:

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 28-01-2018, 17:10   

Rejon klamek zabezpieczony jest fabrycznie przed pazurami - byle jaką pastą i zwykła mikrofibrą "usuniesz" większość z rysek - kilkadziesiąt razy.

Co do powłoki - tak jak z olejem - najlepiej przywieźć własną :biggrin:

Zasygnalizowałem Ci jedynie, że te firmy, które wymieniłeś nie są jakieś super - jak pojeździsz jeszcze po studiach to zaraz Ci zaproponują K2 Gravon - akwizycja kusi promocjami :wink:

Ogólnie odradzałbym powłoki permanentne (chyba, że masz 100% pewność, że powłoka zostanie nałożona właściwie, a podłoże przygotowane perfekcyjnie o co jest trudno nawet w znanych studiach).

Jak to ma faktycznie głównie chronić to ja bym się pokusił o folię ochronną :wink:
Słowa do wyszukiwarki 3M Scotchgard Pro Series :wink:

Szyby ubezpieczyć, bo ta na szyby nie jest jakaś szczególnie twardza i jak jeździsz "przez budowy" to wycieraczki ją dość szybko porysują.
Doraźnie możesz użyć tzw. Niewidzialnej wycieraczki - odrobinę zmniejszy straty :wink:

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 04-05-2018, 10:58   

Odgrzewam, ale też chciałbym zabezpieczyć lakier, zwłaszcza, że nie mam auta garażowanego. Czy taką powłokę można położyć we własnym zakresie?? Samodzielnie?

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 05-05-2018, 12:23   

Oczywiście, że można położyć - sama aplikacja jest bajecznie prosta i wymaga jedynie dokładności i systematyczności.

Problemy będziesz miał podczas przygotowania pod powłokę swojego lakieru.
Zwykłe mycie i potraktowanie jej jako wosku niestety się nie sprawdzi.
Musisz wypolerować lakier i to niestety wieloetapowo.

Producenci zapewniają, że powłoka maskuje rysy - może maskuje, ale słabo :wink:

amaj 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 09-05-2018, 16:17   

Zgadzam się z kolegą powyżej, że można to zrobić we własnym zakresie, trzeba jednak dobrze się do tego przygotować. Mam tutaj na myśli zarówno przygotowanie karoserii jak i czasowo i pod względem warunków.
Sama powłoka - bardzo dobry efekt daje. Chroni auto na kilka lat.
Znacznie łatwiej samodzielnie jednak jest płożyć wosk,który też przecież daje całkiem dobry efekt. [edit]
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 19-11-2018, 10:25, w całości zmieniany 1 raz  

igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 19-11-2018, 10:21   

Szczególnie powłoka ceramiczna jest robi naprawdę dobrą robotę. Oprócz tego, że nadaje taki fajny, charakterystyczny połysk, taki efekt nowego lakieru, na wysoki połysk, to oprócz tego chroni przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznym, co nie jest bez znaczenia obecnie w kontekście zimy i tej całej chemii która stosowana jest na drogach. To także cienka ale też efektywna bariera chroniąca przed uszkodzeniami mechanicznymi. Dostępna jest praktycznie w większości firm auto detalingowych.

Odpowiedz do tematu