|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Ile obrotów na biegu jałowym? |
Autor |
Wiadomość |
gris
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DID 115
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-05-2018, 12:19 [Cari 1.9DI-D] Ile obrotów na biegu jałowym?
|
|
|
Cześć!
Całkiem niedawno kupiłem Carismę 1.9 DID 115KM, rocznik 2004. Chciałbym się dowiedzieć, ile obrotów ten silnik powinien generować na biegu jałowym. U mnie jest to max 600, obroty nie falują, trzymają się równo, ale przy tej wartości odczuwam wibracje na kierownicy, od podłogi itd. Wygląda mi to na objaw po prostu za niskich obrotów i lekkiego "duszenia się" silnika. Kiedy wcisnę lekko pedał gazu, tak żeby doszło do 800-900 obrotów, to wibracje znikają.
Samochód był już na przeglądzie, ale wtedy nie zwróciłem uwagi jeszcze na te obroty, a mechanik sam z siebie doszukiwał się przyczyny wibracji w poduszkach silnika, stwierdził, że są okej i że trzeba się do telepania przyzwyczaić, bo ten typ tak ma.
Ostatnio podjechałem do innego mechanika spytać o te obroty, tutaj z kolei usłyszałem, że japończyki mają niskie obroty, więc jest okej i że trzebaby najpierw sprawdzić poduszki itp. No ale silnik 1.9 did to raczej mało japońska konstrukcja, więc nie wiem czy tutaj faktycznie powinno się kierować stwierdzeniem "japończyki tak mają".
Jakie obroty macie u siebie i co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
(Używałem wyszukiwarki i nie udało mi się znaleźć takiego tematu, jednak jeśli gdzieś to się już znalazło to przepraszam i proszę skasować.) |
|
|
|
 |
b@rto
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2016 Posty: 63 Skąd: Hołowczyce
|
Wysłany: 18-05-2018, 17:27
|
|
|
U mnie koło 800-850 |
|
|
|
 |
colt59
Nowy Forumowicz MitsuFan
Auto: Carisma - DiD
|
Wysłany: 19-05-2018, 21:25
|
|
|
U mnie jest raz 600 a innym razem 800 obrotów ale żadnego drżenia nie odczuwam i tez nie wiem dlaczego tak jest. Może jednak powinieneś sprawdzić poduszki. |
|
|
|
 |
|
|