Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Wymiana rozrządu
Autor Wiadomość
ma_ko 
Mitsumaniak

Auto: Outlander '07 XLS 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-04-2017, 10:19   

Co prawda rozrząd planuje wymienić za parę miesięcy ale przypadkiem znalazłem dziś że u mnie w mieście ktoś sprzedaje pompe wody Blueprint za 200zł nową na gwarancji? Opłaca się czy to taka średnia cena?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 01-04-2017, 10:39   

Bierz aisin lub gmb.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 01-04-2017, 22:25   

Drogo. GMB (japońska) można za 140-160 kupić

dreamstar 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6
Wysłany: 28-07-2017, 21:58   

More Than Explo napisał/a:
Odkopuje temat Czy ktoś posiada zdjęcia z tego wątku? Niestety wszystko już wygasło, a przymierzam się do samodzielnej wymiany rozrządu z pompą wody i napinaczem.

Będę wdzięczny za wszelkie materiały i fotki

Strzeliłem babola, bo nie ustawiłem znacznika na wale po zdemontowaniu paska. Czy to wycięcie na blaszce ma licować z odlewem na bloku silnika obok czujnika? Mam fotkę, ale nie wiem jak ją to wkleić...

Michaszysz 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.5 v6
Wysłany: 06-06-2018, 01:44   

Dowiedziałem się że "bulgotanie" silnika jest przyczyną zbyt luźnego paska rozrządu, co jest spowodowane złym ustawieniem napinacza. Rozrząd miałem wymieniany rok temu i chciałbym sam ustawić napinacz. Mógłby ktoś opisać krok po kroku jak to zrobić, żeby nie rozbierać niepotrzebnie dodatkowych części?

szwagierr 
Forumowicz

Auto: Galant
Wysłany: 06-06-2018, 08:15   

Trzeba wyjąć napinacz, ścisnąć go w imadle tak, by można było założyć drut-zabezpieczenie, przykręcić z powrotem na miejsce, poluzować rolkę i dokręcić naciągając z siłą 3Nm (w manualu jest rysunek poglądowy). Po 5 minutach i kilku obrotach wałem sprawdzić czy zabezpieczenie w napinaczu można swobodnie wyjmować i wkładać, jeśli nie - zaczynasz wszystko od początku.
PS Zbyt luźny pasek powoduje jego zniszczenie i przeskoczenie, o 'bulgotaniu' nie słyszałem.

Michaszysz 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.5 v6
Wysłany: 06-06-2018, 11:47   

Dam radę to zrobić wszystko od góry?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-06-2018, 12:45   

jak chcesz tylko zmienić wstępne ustawienie napinacza to dasz radę to zrobić od góry, ale i tak musisz zdjąć dolną obudowę rozrządu a na pewno łapę trzymającą napinacz alternatora - więc i tak podobna robota
ale możesz zdjać zaślepkę i ustawić rozrząd na znaki (czyli dół na T a góra to jedna z obudów górnych i tam koło zębate na znaki) i po 10 minutach (manual podaje 15) sprawdzić czy da się wsadzić szpilkę w otwór blokujący trzpień napinacza - jak tak, to jest ustawiony poprawnie
inaczej - przy poprawnie ustawionym napinaczu blokadę z niego da się wsadzać i wyciągać bez problemu, paluszkiem

Odpowiedz do tematu