|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
HAK holowniczy pod bagażnik rowerowy Pajero IV |
Autor |
Wiadomość |
nozder
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-06-2018, 16:47 HAK holowniczy pod bagażnik rowerowy Pajero IV
|
|
|
Szukam haka do długiego Pajero 4 na którym bedzie można zamontować nożycowy/platforma bagażnik rowerowy bez kolizji z kołem zapasowym
Fajnie też jakby po zdemontowaniu zaczepu z belki nie robił za kotwice w terenie
Przerabiał ktoś ten temat?
Niestety od rodzimych producentów Auto-Hak, Steinhof... nie udało mi sie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi odnośnie poziomego odsadzenia kuli haka względem krawędzi zderzaka.
Bosal, Brink... na fiszkach też nie udostępniają wymiarów
Druga sprawa czy jest gdzieś szansa zmontować/kupić belkę z gniazdem kwardat 51x51m (USA)?
Patent daje zdecydowanie większe pole zastosowań i stabilność (kosze, platformy, różne wysokości i odsadzenia kuli haka) |
_________________ Daj mu na zimnym! |
|
|
|
 |
Marcin_ASX
Nowy Forumowicz
Auto: Asx
|
Wysłany: 14-06-2018, 08:21
|
|
|
Hej, czy ja dobrze rozumiem, masz koło zapasowe na drzwiach i potrzebujesz hak z długą kulą, aby montować bagażnik rowerowy? (przy okazji: nie idź w nożyce, tylko platforma). Jaki wymiar jest Ci potrzebny jeśli chodzi o hak np. Autohaka, ile kula wystaje od zderzaka?
Jeśli chodzi o te adaptery USA na kwadracie 50x50mm to na rynku jest tylko coś takiego: https://www.dobrehaki.pl/adaptery-usa-c-1963.html O to Ci chodzi? Tylko do tego trzeba mieć konstrukcję haka z USA, z gniazdem pod taki adapter i rzeczywiście wtedy można kupić kulę różnej długości. Mimo wszystko sądzę, że to nie będzie na tyle długie. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-06-2018, 08:33
|
|
|
A może lepszym rozwiązaniem był by uchwyt na rowery montowany na koło zapasowe, nie wiem do końca czy to by podeszło do Twego auta ale jeśli tak to na pewno było by ciekawą alternatywą. |
|
|
|
 |
Marcin_ASX
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-06-2018, 10:58
|
|
|
Jeśli hak się przyda nie tylko pod kątem bagażnika rowerowego to warto hak zamontować, a te bagażniki na koło nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. To będzie nadal zawodny WIESZAK, a najlepiej jak rowery stoją kołami i są przymocowane wysięgnikami ze ściskami. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-06-2018, 11:14
|
|
|
Nie drążyłem tematu tych bagażników na rowery, możliwe, że są i platformy bo takie wieszaki na pewno nie sprawdzą się z wszystkimi rowerami. |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-06-2018, 11:33
|
|
|
Ja mam Steinhof z długą kulą (prawdopodobnie ten, nie mogę namierzyć u siebie, gdzie kupiłem i jaki to konkretnie). Tak więc nie można powiedzieć, że Steihnof nie ma (wygląda mi na taki: http://allegro.pl/hak-hol...5267068993.html - chociaż to nie Steinhof, mój jest Steihnof, ale wygląd identyczny...)
U mnie kula "zaczyna się" dokładnie na linii, gdzie kończy się zapas.
Do tego mam bagażnik-platformę na 4 rowery (Interpack, podobny do tego: http://www.interpack.eu/p...owy-na-hak.html , tylko starszy model, nie taki "kolorowy" i nie odchyla się, ale bez rowerów i przy złożonych "słupkach" klapa się otwiera )
I elegancko się sprawdza. Później tylko kwestia obczajenia sposobu stawiania rowerów (naprzemiennie) i można śmigać.
 |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
Marcin_ASX
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-06-2018, 12:41
|
|
|
Każdy wieszak będzie gorszy niż platforma na hak, bez dwóch zdań. |
|
|
|
 |
nozder
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
|
Wysłany: 14-06-2018, 14:50
|
|
|
Marcin_ASX napisał/a: | Hej, czy ja dobrze rozumiem, masz koło zapasowe na drzwiach i potrzebujesz hak z długą kulą, aby montować bagażnik rowerowy? |
Dokładnie
Marcin_ASX napisał/a: | do tego trzeba mieć konstrukcję haka z USA |
no właśnie, na aucie nie mam jeszcze żadnej konstrukcji, a z tego co widzę słabo homologacją i dostępnością na naszym rynku.
Marcin_ASX napisał/a: | nie idź w nożyce, tylko platforma |
Marcin_ASX napisał/a: | Każdy wieszak będzie gorszy niż platforma na hak, bez dwóch zdań |
mam oba, nożycowy Thule w moim przypadku super się sprawdza, jeździ na stałe w bagażniku w drugim aucie (zajmuje miejsca tyle co rakieta tenisowa) w 30sekund jest gotowy na spontan za miasto. Z platformą trochę więcej zabawy, logistyka nieporęcznych 16kg do auta, jak bagażnik zapchany nie ma gdzie zostawić... na większe planowane wypady ok.
Marcin_ASX napisał/a: | np. Autohaka, ile kula wystaje od zderzaka?
|
Firma Autohak ze Słupska robi niesprecyzowane klientom konstrukcje, właściciel firmy cytuję: "nie jeździ rowerem i nie widzi potrzeby informowania o długości haka"
plecho1 napisał/a: | uchwyt na rowery montowany na koło zapasowe |
fajna opcja, tylko niestety w przypadku Pajero4 jest ta nieszczęsna plastikowa blenda z tablicą, osłonięte koło
a z tego co widzę wszystkie konstrukcje tego tybu stabilizują się opierając o oponę
Marcin_ASX napisał/a: | Jaki wymiar jest Ci potrzebny jeśli chodzi o hak |
blenda koła zapasowego wystaje poza obrys zderzaka 24cm
Sebastian_T napisał/a: | chociaż to nie Steinhof, mój jest Steihnof, ale wygląd identyczny |
Sebastian_T mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie swojego haka z gniazdem?
Musiałeś podcinać zderzak? Zostały fabryczne zaczepy uszy do holowania? |
_________________ Daj mu na zimnym! |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 14-06-2018, 19:19
|
|
|
Nie mam dzisiaj dostępu do samochodu, jutro pstryknę fotkę samego haka itp.
OK, pstryknąłem. Przy okazji próbowałem znaleźć jakąś tabliczkę znamionową, ale chyba się "zmyła"
Minimalnie mam podcięty zderzak (około 1 cm wycięcie), co trochę widać na pierwszym zdjęciu.
Na trzecim pokazałem, ile hak wystaje poza obręb koła.
 |
|
|
|
 |
Marcin_ASX
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-06-2018, 15:18
|
|
|
Zanim kupicie u tego "sprzedawcy" zastanówcie się 100 razy!!!
https://allegro.pl/uzytkownik/29108871/oceny?recommend=false&page=1&from=1505334370826
Starogard Gdański to zagłębie złych haków i skandalicznej obsługi klientów.
Sebastian_T napisał/a: | Ja mam Steinhof z długą kulą (prawdopodobnie ten, nie mogę namierzyć u siebie, gdzie kupiłem i jaki to konkretnie). Tak więc nie można powiedzieć, że Steihnof nie ma (wygląda mi na taki: http://allegro.pl/hak-hol...5267068993.html - chociaż to nie Steinhof, mój jest Steihnof, ale wygląd identyczny...)
Do tego mam bagażnik-platformę na 4 rowery (Interpack, podobny do tego: http://www.interpack.eu/p...owy-na-hak.html , tylko starszy model, nie taki "kolorowy" i nie odchyla się, ale bez rowerów i przy złożonych "słupkach" klapa się otwiera )
I elegancko się sprawdza. Później tylko kwestia obczajenia sposobu stawiania rowerów (naprzemiennie) i można śmigać.
Obrazek |
|
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

|
Wysłany: 15-06-2018, 22:20
|
|
|
Marcin, ja wrzuciłem linka w poście wcześniej nie ze względu na sprzedawcę, co ze względu na wygląd haka (żeby pokazać, jaki mam "z wyglądu"). Nie znam człowieka (swój hak kupowałem kilka lat temu stacjonarnie w Warszawie w Interpacku na Grochowskiej).
Marcin_ASX napisał/a: | Zanim kupicie u tego "sprzedawcy" zastanówcie się 100 razy!!!
https://allegro.pl/uzytkownik/29108871/oceny?recommend=false&page=1&from=1505334370826
Starogard Gdański to zagłębie złych haków i skandalicznej obsługi klientów.
Sebastian_T napisał/a: | Ja mam Steinhof z długą kulą (prawdopodobnie ten, nie mogę namierzyć u siebie, gdzie kupiłem i jaki to konkretnie). Tak więc nie można powiedzieć, że Steihnof nie ma (wygląda mi na taki: http://allegro.pl/hak-hol...5267068993.html - chociaż to nie Steinhof, mój jest Steihnof, ale wygląd identyczny...)
Obrazek |
|
|
|
|
|
 |
|
|