Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Sprzęgło klimatyzacji głośna praca
Autor Wiadomość
scotek 
Nowy Forumowicz
Beginner

Auto: Mitsubishi Outlander II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-07-2018, 22:20   [II 2.0 DID] Sprzęgło klimatyzacji głośna praca

Cześć wszystkim!

Podczas pracy klimatyzacji sprężarka nie pracuje cały czas, ale przy zasprzęglaniu słychać bardzo głośny klik/trzask. Nie chciałbym dopuścić do jakiejś poważnej awarii dlatego chciałbym wiedzieć czym może być to spowodowane i jak to naprawić.

Pozdrawiam,

PK

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 18-07-2018, 06:08   

awarii nie spowoduje to zadnej
miski poprostu tak maja

sprawdz moze czy na manualnym nawiewie zalacza siecaly czas

RAFGST 
Forumowicz
RAFGST

Auto: Mitusbishi Outlander II 2.0d
Wysłany: 18-07-2018, 07:30   

powodem głośnej pracy może być np. nalot rdzy na sprzęgiełku od klimy, ja bym ostrożnie do tego tematu podchodził, gdyż w clio jeżdziłem bez nabitej climy, a gdy już ją nabiłem było słcyhać metaliczne tarcie- okazało sie ze po tygodniu zatarło sie właśnie sprzęgiełko od klimy. To jest chyba tak że jak nie używasz klimy to ono nie ma smarowania,dlatego zalecają nawet zimą załączać klime czasami- raz zeby odparować a dwa żeby było smarowanie.

Sprawdź owe sprzęgło- koszt nie duży a i pózniej mniej wydatków.

pozdrawiam

radzik1 
Forumowicz

Auto: c-crosser
Wysłany: 18-07-2018, 09:44   

Normalna sprawa przy załączaniu klimatyzacji słychać trzask sprzęgła sprężarki.

Moody 
Forumowicz

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Wysłany: 18-07-2018, 19:07   

RAFGST napisał/a:
powodem głośnej pracy może być np. nalot rdzy na sprzęgiełku od klimy, ja bym ostrożnie do tego tematu podchodził, gdyż w clio jeżdziłem bez nabitej climy, a gdy już ją nabiłem było słcyhać metaliczne tarcie- okazało sie ze po tygodniu zatarło sie właśnie sprzęgiełko od klimy. To jest chyba tak że jak nie używasz klimy to ono nie ma smarowania,dlatego zalecają nawet zimą załączać klime czasami- raz zeby odparować a dwa żeby było smarowanie.

Sprawdź owe sprzęgło- koszt nie duży a i pózniej mniej wydatków.

pozdrawiam

E, coś mylisz. To sprzęgło jest typu suchego - niczym nie smarowane. Pracuje na wolnym powietrzu bez obudowy. Pewno zatarłeś pompę ale nie sprzęgło.

No dzisiaj tak straszą, żeby klimę nawet zimą włączać bo się smaruje. Tylko po co ma się smarować coś co pozostaje w bezruchu? Czynnik jest pod ciśnieniem więc jest wepchnięty w każdą szczelinę.
Mam jeszcze w domu auto alkoholowo pełnoletnie czyli 21 lat - nabieg bliski 300 tys. i klima włączana tylko i wyłącznie gdy jest potrzeba. Nigdy zimą. I żadnych awarii. I nadal jest cicho a nie takie klapanie jak w tych naszych wynalazkach.

Dzisiaj w 4007 redukuję szczelinę. Zobaczymy czy się akustycznie :D coś poprawi.

scotek 
Nowy Forumowicz
Beginner

Auto: Mitsubishi Outlander II
Wysłany: 18-07-2018, 21:20   

Czytałem o redukcji tej szczeliny i własnie chciałem to ogarnąć. Tylko chciałbym iść z gotowym rozwiązaniem do mechaniora, żeby mi nie powiedział że sprezarka do wymiany... :)

Odpowiedz do tematu