Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciszenie
Autor Wiadomość
Tuners 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-04-2018, 12:38   Wyciszenie

Witam!
W lutym kupiłem carisme 1,6, ogólnie wszystko spoko, ale mam pytanie dotyczące wyciszenie, przy prędkości okolo 100 km/h słychać wiatr, uszczelki w drzwiach wyglądają w porządku gdy jedzie się 120 jest zdecydowanie za głośno, czy to normalne, czy może powninem poszukać gdzie ten wiatr się dostaje? Dodam tylko, że przy 90 tez nie jest idealnie.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-04-2018, 13:11   

Może była wymieniana przednia szyba i nowa nie została dobrze wklejona.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 19-04-2018, 13:19   

Tuners napisał/a:
czy może powninem poszukać gdzie ten wiatr się dostaje?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-04-2018, 13:32   

Kiedyś w Carismie miałem zmienianą szybę (żona rozbiła podczas odśnieżania :) i właśnie po wymianie pojawił się znaczny szum.

Tuners 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-04-2018, 14:33   

Pewnie to przez tą szybę, auto miało jakąś przygodę z przodu..

allmaz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 02-05-2018, 19:43   Re: Wyciszenie

Tuners napisał/a:
Witam!
W lutym kupiłem carisme 1,6, ogólnie wszystko spoko, ale mam pytanie dotyczące wyciszenie, przy prędkości okolo 100 km/h słychać wiatr, uszczelki w drzwiach wyglądają w porządku gdy jedzie się 120 jest zdecydowanie za głośno, czy to normalne, czy może powninem poszukać gdzie ten wiatr się dostaje? Dodam tylko, że przy 90 tez nie jest idealnie.

Wiesz co, tu wchodzi w grę kwestia przyzwyczajenia i porównania. Po za tym ciężko tak zrozumieć jak to wygląda w rzeczywistości. Mam Carismę około roku, szyba prawdopodobnie oryginalna bez przygód. Chociaż nigdy nie można być pewnym na 100%. Ale ten model sam w sobie jest głośny w porównaniu do niektórych samochodów droższych/nowszych/innych.

Z mojej obserwacji wynika, że ten samochód chcieli zrobić hybrydowo dla miasta i krótkodystansowych wyjazdów. Cari jest szczuplutko baletnicą dla dodania jej sportowego charakteru. Moja waży 1310 kg (masa własna z dowodu rejestracyjnego, rubryka G). Siłą rzeczy, jak by robić porządne wyciszenie to to zwiększa masę. Kolega jeździ Toyotką i w środku jest cicho jak na cmentarzu, ale same drzwi ważą tyle co koło w moim. :)

Może i rzeczywiście masz gdzieś uszkodzone uszczelnienie. Ale jak wcześniej jeździłeś dobrym Metkiem czy Leksusem to może to być po prostu kontrast.

Powiem ci, że po podróży z Warszawy do Szklarskiej Poręby głowa i tak boli od huku. Wyciszenia, niestety, Cari dobrego nie ma, to nie fura dla luksusu i dalekich jazd. Mam 5 biegową skrzynię, gdzie 100 km/h na piątym to już prawie 3000 obr/min, czyli wątpię, że ktoś miał intencję stworzenia samochodu do komfortowej jazdy tym modelem po autostradach.

Tuners 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2018, 10:07   

W sumie moim poprzednim autem było seicento więc... :D
Z drugiej strony często jeżdżę ojca zafirą i tam jest zdecydowanie ciszej jeśli chodzi o podmuchy powietrza
W mojej carismie jest szyberdach, nic nie przecieka, ale wydaję mi się, że to przez to jest dosyć głośno

damo1901 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 25-07-2018, 11:03   

Tuners, dlatego u siebie mam zamknięty szyberdach i zasuniętą osłonę :) dla mnie mógłby nie istnieć bo nie używam a swoje waży i szumu tylko narobi :P

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 26-07-2018, 11:30   

Ech, ile ja dałbym, żeby mieć u siebie szyberdach..:)

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 26-07-2018, 14:57   

Miałem w swojej szyber... Faktycznie prawie zawsze.zamknięty i zasłonięty. Jak go nie zasłoniłem, to było głośniej. Jednak w ciepłą noc kiedy nie włączałem klimy można go było otworzyć....bajka.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 27-07-2018, 10:13   

Szyberdach to najlepszy bajer w aucie. Mógłbym jeździć na stalówkach, ale szyber musi być :wink:

Odpowiedz do tematu