Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Dławienie/szarpanie przy przyspieszaniu
Autor Wiadomość
icemanevo 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2018, 21:28   [EA5A/W 2.5] Dławienie/szarpanie przy przyspieszaniu

Witam,
jestem początkującym użytkownikiem Galanta i aktualnie mam jeden problem, dosyć irytujący. Mianowicie przy przyspieszaniu lub jeździe ze stałymi obrotami potrafi szarpać trochę samochodem. Gdzie najlepiej szukać przyczyny? Kopułka? Świece?
Z góry dziękuję za pomoc, która bardzo się przyda, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez icemanevo 18-04-2018, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  

Martinsson 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 99' 2.0
Wysłany: 04-04-2018, 21:32   

Może przewody? Też miałem coś takiego i wymiana pomogła

icemanevo 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Wysłany: 18-04-2018, 19:30   

Przewody sprawdzałem aktualnie metodą "nocną", czyli obserwowałem przebicia czy żadnego nie widać i multimetrem mierzyłem i wygląda czysto. Ktoś doradziłby od czego zacząć, by nie skończyć z całym nowym układem zapłonowym niepotrzebnie?
Chciałbym jeszcze zaznaczyć. że na jałowym trzyma równiutko obroty, nic nie faluje. Przy spadaniu obrotów też zatrzymuje się niemal idealnie.
Byłbym wdzięczny za wskazówki.

kurak80 
Forumowicz

Auto: brak
Wysłany: 23-04-2018, 15:39   

Witam, ostatnio w czasie jazdy ale tylko w czasie przyspieszania auto szarpie i przerywa...poza tymi objawami wszystko jest ok...odpala idealnie, obroty nie falują itd...na pokładzie jest gaz...byłem ostatnio u gazownika, który go montował...podpiął się pod komputer i stwierdził że wszystko jest ok...mówi że winne są świece...na benzynie takich objawów nie ma...świece mam Denso irydowe z mniejszą szczeliną, nalatałem na nich ok 60 tys...wydaje mi się że winna może być instalacja gazowa...wtryskiwacze...reduktor...co Wy na to??...proszę o jakieś sugestię ...będę wdzięczny!

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-04-2018, 18:36   

Sprawdź kopułke z palcem
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-04-2018, 18:41   

60 tysięcy na LPG to dość sporo, można na próbę zmienić na zwykłe K20TT (z przerwą 0.8mm) i będzie wiadomo

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Wysłany: 23-04-2018, 18:55   

robertdg napisał/a:
Sprawdź kopułke z palcem

Ma rację też tak miałem.Oczyszczenie styków w kopułce pomogło ale w planach wymiana kopułki i palca.Palec lekko nadpalony,grafit w kopułce się kończy.Odpala normalnie.

kurak80 
Forumowicz

Wysłany: 23-04-2018, 19:29   

Ok sprawdzę kopułkę tylko czy gdyby niedomagała to byłby chyba problemy z odpalaniem?...a odpala od strzała...no i na benzynie chyba też byłby problem w czasie jazdy...tak mi się wydaję...

mitsupower 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant '97 GLS 2.0
Wysłany: 07-05-2018, 16:54   

Być może wina reduktora. Świece raczej na benzynie też by przerywały. Trzeba też zaglądnąć do mieszanki. Może odłącz akumulator i naucz go(silnika) od nowa pracy. Ja tak zrobiłem i był spokój, ale okazało się, że był problem z mieszanką. Najlepiej sprawdzić wszystko jak leci niż tak gdybać.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 08-05-2018, 14:20   

podepnę się pod temat, jak bardzo skomplikowana jest wymiana świec w V6 ? wiadomo, że trzeba odkręcać kolektor ale jak za to się zabrać najbezpieczniej żeby nic nie zepsuć?
......
Cytat:

60 tysięcy na LPG to dość sporo, można na próbę zmienić na zwykłe K20TT (z przerwą 0.8mm) i będzie wiadomo
ja 85 tys. w swoich rękach i nie wiem ile tomek na nich zrobił ale podejrzewam, że grubo ponad 100tys. w sumie.......jaka przerwa najlepsza 0.8 / 1.1 ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 09-05-2018, 10:27   

do lpg 0.8
zdjęcie kolektora w V6 to u mnie jakieś 20 minut, cała zmiana świec w godzinkę max

kurak80 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2018, 17:46   

....kopułkę wraz z palcem sprawdziłem...nie wyglądało to dobrze wiec nie bawiłem się w żadne skrobanie tylko kupiłem nową kopułkę z palcem...poprzednia była jeszcze oryginalna..kable przebić też nie mają...na gazie jak szarpało tak dalej szarpie...na benzynie wszystko ok...gazownik dalej twierdzi że to wina układu zapłonowego!..cewka?...ale przecież skoro na gazie jest taka jazda to musiałoby coś dziać się na benzynie!?...a auto na wolnych pracuje idealnie...odpala też pięknie...

bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 10-07-2018, 22:24   

witam postaram się pokrótce wyjaśnić moją sytuację, proszę o podpowiedzi :)
jest kilka mankamentów, być może przyczyna jedna więć tak;
1. auto zimne długo trzeba kręcić ok. 4-5 sekund by zaskoczyło, wymieniłem kable i świece dalej to samo....co może być przyczyną? Przepuszczające wtryski lpg? kopułka, palec rozdzielacza? Jak ciepłe auto odpala rzec można że od kopa 8)

2. przy pierwszej jeździe autem w ciągu dniu gdy przerwa między jazdami jest niedłuższa niż ok. 30minut auto sprawuje się normalnie, jednak gdy auto postoi 1 godzine max.2(chodzi mi o to, że auto nie do końca ostygło) to zaczynają się problemy....i tak zaczyna się szarpanie, nie często ale jednak i tutaj jeszcze to można przeżyć, jednak przy każdym możliwym dojeździe dohamowaniu itp. auto nie potrafi utrzymać obrotów i poprostu gaśnie :shock: wrzucam na luz gaśnie, jadę na drugim biegu dojeżdżam do świateł obroty dochodzą do ok. 1000obr/min gaśnie, odpalam dosłownie chwilę spokoju gaśnie....nie potrafi trzymać swoich niskich obrotów, tylko dlaczego dzieje się to nie przy pierwszej jeździe a dopiero w kolejnej...jedynym sposobem by temu zapobiec jest odstawienie auta na kilka godzin aż całkowicie ostygnie i jak ręką odjął...
Jakieś pomysły gdzie mam szukać problemu?

[ Dodano: 11-07-2018, 08:44 ]
cytat : " Najczęściej jednak zawór blokuje się w pozycji otwartej, a to wiąże się już z mocno odczuwalnymi objawami, takimi jak nierównomierna praca silnika na biegu jałowym, trudności z płynnym przyspieszaniem i utrudniony rozruch zimnego silnika. " ??

adm78 
Forumowicz

Auto: galant 2,5v6 Avance 99r
Wysłany: 10-08-2018, 08:34   

bialyjayz napisał/a:
bialyjayz napisał/a:

szfankuje czujnik temp silnika zwany czujnikiem temp cieczy chłodzącej, masz wzorcowe objawy, miałem to samo i pojechałem na kompa, od razu wywaliło błąd czujnika.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 10-08-2018, 09:49   

ja akurat bym czujnika temp nie winił, bo to nie wygląda na niego
prędzej leją wtryskiwacze i jest jakiś problem z przepustnicą/silnikiem krokowym

Odpowiedz do tematu