Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outek skrzypi
Autor Wiadomość
Waker87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-08-2018, 10:36   Outek skrzypi

Witam,
Skrzypi mi cos w tylnym zawieszeniu. Mechanik twierdzi ze to wina amortyzatora, ze w środku cos piszczy. Ostatnio jak tak piszczalo wymienilem wszystkie tylne tuleje, dopiero po wymianie pływającej wahacza poprzecznego dolnego pomoglo. Teraz nie wiem czy amortyzator jak mówi mechanik czy ta tuleja. Skrzypial wam kiedys amortyzator?

nahar 
Forumowicz

Auto: Skoda Superb II FL 2.0 TDI
Wysłany: 12-08-2018, 19:24   

Pojedz na szarpaki i zobacz czy cos wyjdzie. Tylko gdzies gdzie sie przyloza porzadnie. W tym aucie zawieszenie wydaje dziwne odglosy samo z siebie. Jak wszystko na szarpakach plus ogladowo ok to moja rada jest zignoruj.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 19-08-2018, 01:12   

Mnie skrzypią "amortyzatory" klapy bagażnika, a w zawieszeniu to mogą skrzypieć jeszcze gumy trzymające tylny drążek stabilizatora, w momencie kiedy drążek się "obraca" w czasie pracy zawieszenia.

Miku 
Forumowicz
Miku

Auto: O1T
Wysłany: 19-08-2018, 15:22   

Pamiętaj też, że zawsze może skrzypiec poduszka amortyzatora której uszkodzenie na szarpakach nie wyjdzie.

Eroi 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I GEN
Wysłany: 20-08-2018, 09:11   

To u mnie jak zaczęło skrzypieć to gdzieś też tutaj na forum wyczytałem chyba że jak do połowy jest zalana benzyna albo ciut poniżej to skrzypi pływak. Pojechałem zatankowałem co by było powyżej połowy sporo, przejechałem się kawałek i ucichło :)

no chyba że to te gumy co mechanik wymienił na nowe miesiąc temu... :(

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 25-08-2018, 15:47   

Eroi napisał/a:
To u mnie jak zaczęło skrzypieć to gdzieś też tutaj na forum wyczytałem chyba że jak do połowy jest zalana benzyna albo ciut poniżej to skrzypi pływak. Pojechałem zatankowałem co by było powyżej połowy sporo, przejechałem się kawałek i ucichło :)

Jak ja wyjeżdżam ze stacji paliw po tankowaniu około połowy zbiornika to czuję że pojazd inaczej się prowadzi jakby był cięższy. Niby masa paliwa jest niewielka w porównaniu z masą samochodu ale może powodować pracę zawieszenia w innym punkcie.

michallo 
Nowy Forumowicz
michalloo

Auto: Outlander
Wysłany: 03-09-2018, 12:22   

Na początek można na kanale albo podnośniku przesmarować gumy na tulejach, ale tak aby olej doszedł do części metalowych które lubią korodować. Jak po tym nie będzie rezultatu, to mogą skrzypieć amortyzatory.

szydlos 
Forumowicz
Szef w swoim życiu

Auto: Outek 2,4,Caravelle,Vivaro,
Wysłany: 10-10-2018, 11:58   

Mi ostatnio tak skrzypiało to tak jak pisałeś po wymianie pływającej wahacza poprzecznego dolnego wszystko ucichło, a działo sie to głowie jak jechały 3-4 osoby i wychodziły to mocno było to słychac własnie.

andrzejsak 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 1
Wysłany: 22-10-2018, 14:57   

Jak najeżdżasz na "policjanta" dwoma kołami jednocześnie to skrzypi , czy tylko jak jednym ?

past 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0 4WD
Wysłany: 23-10-2018, 09:50   

U mnie ostatnio skrzypienie ustało po wymianie łączników drążka stabilizatora z tyłu. Skrzypiało w momencie ruszania z postoju. Drążki faktycznie były zużyte. Niecałe pół roku ciszy i teraz znowu coś skrzypi na razie w granicach tolerancji mojego progu frustracji.

Przymierzam się do wymiany tulei pływającej wahaczy poprzecznych i tulei wahaczy wzdłużnych. Mój mechanik upierał się, że to amortyzatory lub gumy amortyzatora skrzypią - chwilowo jego teoria została obalona po wymianie łączników, ale jeśli wymiana tulei nie pomoże, to będę szukał w gumowych elementach amortyzatorów.

Paweł

andrzejsak 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 1
Wysłany: 24-10-2018, 08:27   

Myślałem ,że to techniczny fragment tego forum , a nie wątki "wzajemnej adoracji" i taki "selfi opawiadajnik" , ktoś zadaje pytanie a ktoś inny jak może to pomoże ...a tu historie życia i obrazy z porannego lustra ... ludzie , było pytanie do autora wątku , chce rozwiązać problem czy posłuchać powyższych. Trzymajcie mnie .... :axe:

Waker87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I
Wysłany: 03-11-2018, 16:32   

Wymieniłem dolną gumę amortyzatora przy łączeniu z wahaczem. Pomoglo lecz gdy jedzie 2 osoby z tylu nadal cos skrzypi na dolkach pewnie ta plywajaca tuleja wahacza dolnego.

Odpowiedz do tematu