|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Check engine przy przyspieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
karlosss
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-10-2018, 11:12 Check engine przy przyspieszeniu
|
|
|
Witam, wiem że takie posty już były ślę nie znalazłem w nich odpowiedzi na mój problem, albo nie dotarłem do tego posta co powinienem. Problem z zapalającym się check engine przy przyspieszeniu. Dokładniej chodzi o to że od jakiegoś czasu gdy wyjeżdżam cari 1.8 gdi 2001r na obwodnicę czy na drogę gdzie ograniczenie prędkości jest powyżej 89km/h i dam jej trochę mocniej po garach nagle wyskakuje mi check engine, silnik zaczyna inaczej pracować, spalanie się zwiększa i auto od razu zaczyna wydawać inny dźwięk. Czy ktoś z was miał podobny problem? Albo czy ktoś z was zna rozwiązanie na ten problem? Pytałem znajomego mechanika, powiedział że najprawdopodobniej mam jakiś czujnik, który sprawdza ilość spalin i gdy to mocniej przygazuje komputer wariuje. Zna ktoś jakąś radę na to i czy to prawda co mówił mechanik? Dziękuję za jakiekolwiek informacje |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-10-2018, 13:16
|
|
|
Stawiam na problemy z ciśnieniem paliwa, kiedy trzeba go więcej to jest go za mało, sterownik próbuje zwiększyć dawkę (więc na kompie pokazywane jest wyższe spalanie) a że w rzeczywistości silnik więcej nie dostaje to i nie jedzie jak należy.
Podstawa to sprawdzenie błędów które sygnalizuje kontrolka silnika. W Twoim przypadku potrzebny jest jakiś interfejs typu Elm327 oraz jakiś darmowy program na tel z androidem lub interfejs od autek z grupy VAG czyli VAG KKL na czipie FTDI232 i program Evoscan, tu masz o tym temat https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
A tu masz temat o problemach z ciśnieniem paliwa https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213 |
|
|
|
 |
karlosss
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 15-10-2018, 14:12
|
|
|
O widzisz i już coś wiem więcej w tym temacie, zaczynam szukać kogoś kto mnie podłączy do kompa A zatem poszukiwania czas rozpocząć i dzięki z pomoc. Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś pomysły to piszcie !! |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-10-2018, 16:36
|
|
|
Tu nic bez diagnostyki nie zrobisz a w razie czego takiego Elma327 w wersji bluetooth na Alledrogo kupisz za około 50zł lub nawet taniej. |
|
|
|
 |
|
|