Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Radio od chińczyka problem z poduszką powietrzną
Autor Wiadomość
kerigan 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2014 1.6 Inform
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2018, 15:30   Radio od chińczyka problem z poduszką powietrzną

Witam,
zakupiłem niedawno od chińczyka radio do mojego ASX. Radio śmiga i byłoby wszystko ok poza jednym problemem. Mianowicie po zmienieniu radia pojawił się problem z poduszką powietrzną, błąd jaki wyskakuje na stacji diagnostycznej to że "jeden z przewodów poduszki powietrznej pozostaje otwarty". No to założyłem z powrotem stare radio skasowałem błąd i wszystko było dobrze. Przyjrzałem się więc okablowaniu nowego radia i oto co zobaczyłem:
1. oto zdjęcie przejściówki do zasilania awaryjnych+SRS w nowym radiu
zdj 1
2. oto zdjęcie przewodu wychodzącego z radia
zdj 2
3. oto zdjęcie drugiej strony przejściówki
zdj 3
Jak widać bolce w przejściówce nie pokrywają się z tym co mi z radia wychodzi, plus brakuje jednego bolca w przejściówce plus mam jeden kabelek luzem (który mógłby odpowiadać za brakujący bolec?). Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ?
Dziękuję i pozdrawiam

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 25-02-2018, 16:23   

Twój problem jest opisany tu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=77549&postdays=0&postorder=asc&start=45

kerigan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-02-2018, 18:08   

dziękuję, jednak znalazłem tam tylko informacje o zmianie pinów lecz bez konkretnej odpowiedzi.

nosens 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD 2012
Wysłany: 26-02-2018, 11:45   

Mam identyczny problem. Po montażu radia wyskoczył mi błąd poduszki. Znalazł ktoś rozwiązanie?

Farfocel 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,6 2017
Wysłany: 28-02-2018, 22:42   

Jakie to radio, podaj adres do Ali

kerigan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-03-2018, 09:24   

https://pl.aliexpress.com/store/product/Samochodowy-Odtwarzacz-DVD-dla-Mitsubishi-ASX-2010-2017-4-Rdzenia-10-Android-7-1-Multimedia-Samochodu/835421_32851224309.html?spm=a2g17.12010615.0.0.5047442dcSsAZ2

marcindym 
Nowy Forumowicz
dymek

Auto: Carisma, Colt, ASX
Wysłany: 19-11-2018, 18:02   

uwaga.
Przy montażu radia, ściągamy panel obudowy ale nie odpinajmy wtyczki od kontrolek poduszek i awaryjnych.
Jesli jest taka potrzeba to odłączajmy akumulator i po skończonej operacji podpinamy akumulator.
pozdr. :?

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 20-11-2018, 08:05   

marcindym napisał/a:
Jesli jest taka potrzeba to odłączajmy akumulator i po skończonej operacji podpinamy akumulator.

pozdr.

Wystarczy wyjać kluczyk ze stacyjki.

Haiku 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Wysłany: 21-11-2018, 08:10   

Mam identyczny problem z poduszką. Wczoraj podłączałem radio. Kluczyki były poza stacyjną. Pomimo podłączenia kostki nr.4 wywaliło błąd poduszki. Nie wiem od czego jest ten kabel nr.5 bo nie ma go gdzie podłączyć a jest luzem.

tomtok 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsibishi ASX
Wysłany: 10-01-2019, 12:22   

Haiku napisał/a:
Mam identyczny problem z poduszką. ... Pomimo podłączenia kostki nr.4 wywaliło błąd poduszki.

U mnie wygląda to tak.

Po lewej wtyczka od radia, po prawej wtyczka z ASXa
Od razu widać, że nie wszystkie piny do siebie pasują ...

Nie wiem czemu zdjęć nie widać ...
Dobra jakoś ogarnąłem ...

PS. Miałby ktoś pomysł które piny pozamieniać we wtyczce od radia z Ali żeby było dobrze?

Haiku 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2019, 14:02   

Czy przy takim podłączeniu 1:1 pali Ci się błąd poduszki czy nie sprawdzałeś ?

tomtok 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-01-2019, 15:23   

Haiku napisał/a:
Czy przy takim podłączeniu 1:1 pali Ci się błąd poduszki czy nie sprawdzałeś ?

Oczywiście że się pali, to znaczy paliła, ale zrobiłem tak:
1. wziąłem dolną część ze starego radia i wpiąłem ją we wtyczkę instalacji elektrycznej,
2. podłączyłem dodatkowymi kablami włącznik awaryjnych do radia z ali.
3. skasowałem błąd poduszki.
Na razie prowizorka, ale działają awaryjne i poduszka się nie świeci.
Dlatego zapytałem, które przewody przełożyć we wtyczce od radia z ali żeby było dobrze ...

Piter86 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 17-02-2019, 13:09   

Udało się wszystko dobrze po podłączać? Mam pytanie do osób które kupowały takie radia na Ali. Jak z cłem i jakością wykonania, obsługą radia i bezawaryjnością?

Haiku 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2019, 14:34   

Piter86 napisał/a:
Udało się wszystko dobrze po podłączać? Mam pytanie do osób które kupowały takie radia na Ali. Jak z cłem i jakością wykonania, obsługą radia i bezawaryjnością?

Wróciłem do oryginalnego radia bo nie ogarnąłem tematu świecącej poduszki. Jakość wykonania ok ale szybka dotykowa (a w zasadzie plexa) dosyć łatwo się rysuje. Nie wiem czy są inne/lepsze egzemplarze. Co do samej obsługi radia była naprawdę ok. Przyciski na kierownicy programuje się w 2 minuty.
Ostatnio zmieniony przez Haiku 28-05-2019, 13:08, w całości zmieniany 1 raz  

tomtok 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-02-2019, 12:37   

Haiku napisał/a:
Piter86 napisał/a:

Wróciłem do oryginalnego radia bo nie ogarnąłem tematu świecącej poduszki. Cła nie było. Jakość wykonania ok ale szybka dotykowa (a w zasadzie plexa) dosyć łatwo się rysuje. Nie wiem czy są inne/lepsze egzemplarze. Co do samej obsługi radia była naprawdę ok. Przyciski na kierownicy programuje się w 2 minuty. Swoje radio z ali najpewniej będę sprzedawał.

Jest światełko w tunelu ...
Będę zakładał tempomat z pomocą kolegi Tokyo, w kierownicy są też przyciski do radia i BT - będę próbował je podłączyć.
Zobaczymy co da się zrobić z radiem, a w zasadzie które piny pozmieniać, żeby wszystko grało ...
Ja mam radio z 10 calowym wyświetlaczem, dołożyłem kamerę cofania i to jedna z przyczyn, dla których nie chciałbym się pozbywać radia.
Niestety u mnie od początku dotyk źle łapie - im bliżej lewej krawędzi tym bardziej jest przesunięty w lewo ...

Nie wiem czy chwalenie się nieopłaceniem cła na forum jest dobrym pomysłem ...
Radio obsługuje się łatwo, niestety czułość tunera jest wyraźnie słabsza niż oryginalnego radia, a jak do tego dochodzi włączona kamera, to już wogóle.

Czy ma ktoś pomysł jak zasilić/podłączyć kamerkę, żeby tak nie siała po UKFie radiowym?

Odpowiedz do tematu