|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.8 TD] Wymiana napinacza łańcucha rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
szofer33
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.8 3D SuperSelect
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Wrz 2017 Posty: 118 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 16-01-2019, 20:58 [2.8 TD] Wymiana napinacza łańcucha rozrządu
|
|
|
Koledzy chciałem zapytać jak wymienić napinacz łańcucha. Zapiąć go na haczyk zakręcić i tyle? Czy on sam się odepnie jak zapale? Czytałem coś w instrukcji by krecić silnikiem w stronę zgodną z kierunkiem zegara wiec w prawo patrząc od przodu czy patrząc od kierowcy? Nie chce coś zawalić i wole zapytać? |
|
|
|
 |
pit44
Nowy Forumowicz
Auto: 3xPajero 2.5 / 2.8 / 3.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Wrz 2018 Posty: 23 Skąd: radomsko
|
Wysłany: 17-01-2019, 13:05
|
|
|
W prawo patrząc od przodu |
|
|
|
 |
szofer33
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.8 3D SuperSelect
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Wrz 2017 Posty: 118 Skąd: Bieszczady
|
Wysłany: 20-01-2019, 11:10
|
|
|
Napinacz wymieniłem.
Wyczytałem na tym forum, żeby ściągnąć pokrywę klawiatury i tak zrobiłem przy okazji ją uszczelniłem bo ciekło troszkę.
Sam napinacz to 2 śrubki i po sprawie ale trzeba pamiętać aby go zakładać gdy jest zapięty na haczyk. Po zakręceniu do silnika trzeba ten haczyk odpiąć i dlatego ściągałem pokrywę klawiatury (wałka rozrządu). Haczyk się odpina naciskając do tyły na tłoczek napinacza i haczyk się odepnie samoczynnie.
Przy okazji sprawdziłem łańcuch, gdzieś wyczytałem że ma być napięty jak "baranie jaja" no u mnie taki nie był.
Teraz klekotanie silnika na zimnym (dzisiaj -10C.) o wiele mniejsze i jestem zadowolony.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|