Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Kontrolka ciśnienia oleju
Autor Wiadomość
myszakowaty 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-03-2018, 12:59   [2.5 TD] Kontrolka ciśnienia oleju

Czy po przekręceniu kluczyka zapala się wam kontrolka od ciśnienia oleju?
Numer 11 na poniższym zdjęciu:

U mnie jak widać się nie pali. Rozkręciłem zegary... widzę że brak żarówki... zamontowałem żarówkę a kontrolka nadal nie świeci...
Tak ma być, czy jest gdzieś przerwa w instalacji?
Widziałem ten watek ale problem nie został wyjaśniony:
https://pajero.org.pl/index.php?id=forum&tx_mmforum_pi1[action]=list_post&tx_mmforum_pi1[tid]=1258

seba86 
Forumowicz

Auto: pajero sport 2.5
Wysłany: 14-03-2018, 22:25   

U mnie też nie świeci i z tego co wiem to tak ma być

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-03-2018, 22:39   

Kontrolka ciśnienia oleju powinna się zaświecić po włączeniu zapłonu i zgasnąć podczas odpalania lub zaraz po odpaleniu. Jeśli w ogóle się nie zapala to na początku warto sprawdzić czujnik ciśnienia oleju, na włączonym zapłonie i jednocześnie zgaszonym silniku zdjąć z czujnika ciśnienia przewód i podłączyć go do masy auta. Jeśli wtedy kontrolka się zapali to wina czujnika a jak dalej nie to należy sprawdzić czy do żarówki kontrolki dochodzi napięcie +12V.

seba86 
Forumowicz

Wysłany: 15-03-2018, 08:37   

W sporcie czujnik ciśnienia oleju jest połączony ze wskaźnikiem ciśnienia pod daszkiem na środku deski rozdzielczej, zauważ że jak założysz żarówkę w puste miejsce to wskaźnik ciśnienia pokazuje mniejsze wartości bo zabierasz mu prąd to żarówką

MaciekMaciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2.5TD
Wysłany: 15-07-2018, 21:04   

Witam , też mam pytanie , ile powinien pokazywać wskaźnik ciśnienia oleju na wolnych obrotach ?, podsyłam zdj jak wyglada to u mnie , Nwm czy to dobrze czy źle
https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/003681f0d63a3f35

seba86 
Forumowicz

Wysłany: 16-07-2018, 21:17   

U mnie nigdy nie spada poniżej 2bar

[ Dodano: 16-07-2018, 21:25 ]
Według instrukcji na wolnych obrotach pomiędzy 0,5 a 1,5 cm2, 3000r/min 3-6 cm2 czyli u ciebie w normie u mnie troszkę jakby za dużo

MaciekMaciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2.5TD
Wysłany: 19-07-2018, 18:28   

dzięki za odpowiedź ,bo już sie zastanawiałem czy mi pompa nie siada

myszakowaty 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2018, 10:56   

Czujniki oleju w Pajero Sport 2.5 są dwa?
Jeden do kontrolki a drugi do wskaźnika?

edit:
Takie:
https://e-pajero.pl/czujniki/1184-czujnik-kontrolki-cisnienia-oleju-pajero-i-pajero-sport-md092660.html
https://e-pajero.pl/smarowanie-silnika/1103-czujnik-cisnienia-oleju-pajero-l200-galloper-mc840219.html
??

PIWO 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 4
Wysłany: 06-02-2019, 21:55   

I ja się podłączę do pytania. Wczoraj na zimnym silniku, po jakiejś minucie pracy zapaliła się kontrolka na desce - czerwona konewka, ale ciśnienie na zegarze było na maks - jakieś 6 bar i nie spadało. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wskazanie ciśnienia poszło ponownie do 6 bar, ale czerwona lampka zapaliła się po kilkunastu sekundach. I już tak jest cały czas. Silnik chodzi normalnie. Poziom oleju 3/4.

Na pewno mam zamontowany czujnik MD092660, bo go widziałem - taka duża bańka pod filtrem oleju zaraz koło alternatora. Po odłączeniu kabla i po odpaleniu jest brak wskazań ciśnienia na wskaźniku, ale z czerwoną lampką sprawa się powtarza. Po odpaleniu gaśnie i zapala się po kilkunastu sekundach. Gdzie szukać tego czujnika MD138993 od czerwonej lampki ??

myszakowaty 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2019, 11:45   

U mnie okazało się ze padnięty jest zupełnie inny czujnik - w misce olejowej. Wymieniłem i od tego czasu czerwonej kontrolki nie widziałem. Z tym że u mnie zapalała się tylko na ciepłym silniku.

kocoor 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5
Wysłany: 08-02-2019, 21:30   

Ja miałem przetarte kable przy czujniku w misce olejowej. Objaw taki jak piszesz.

PIWO 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 4
Wysłany: 14-02-2019, 18:52   

U mnie nie dochodzi żaden kabel do czujnika poziomu oleju i nigdy go tam nie widziałem.

[ Dodano: 08-03-2019, 23:21 ]
A jednak.... Pogmerałem i okazuje się, że winne były przewody dochodzące, a w zasadzie nie dochodzące do czujnika poziomu oleju. Poprzedni właściciel musiał coś gmerać bo kable jakieś sztywne, ułamały się oba przy samym czujniku, dlatego ich tam nie widziałem. Załatane na szybko i wszystko działa.

Dzięki za podpowiedzi.

Darek21 
Forumowicz

Auto: outlander2 pajero2
Wysłany: 29-09-2022, 07:18   

Witam
Odgrzewam temat może ktoś konkretnie wyjaśni bo sam nie mogę. U mnie też nie było żarówki od wskaźnika braku smarowania tej obok wskaźnika hamulca ręcznego i to chyba od nowości bo nie ma śladów na płytce. Pod filtrem oleju jest czujnik od zegara. To co mój sport 2006 nie ma kontrolki braku smarowania tylko zegar?
ps. Zarówkę wkręciłem ale to nic nie dało

[ Dodano: 29-09-2022, 14:59 ]
Już wszystko wiem i wyjaśniam dla potomności. Rozmawiałem w tej sprawie z ekspertem i wyjaśnił że tak jest że brak jest kontrolki niskiego ciśnienia. Całe wskazanie jest tylko z ciśnieniomierza na panelu. Włożenie żarówki w puste miejsce powoduje że ona się tylko żarzy w wskazania na ciśnieniomierzu są zafałszowane w dół . Koniec amen :)

Odpowiedz do tematu