|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Stuki w tylnim zawieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
ZbyszekPP
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 benzyna/gaz 103HP
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-06-2019, 00:19 [Cari 1.6] Stuki w tylnim zawieszeniu
|
|
|
Cześć,
to mój pierwszy post apropo mojego Miśka. Otóż od pewnego czasu z okolicy tylnego prawego koła dochodzą dziwne metaliczne/głuche stuki (bez względu czy mokro czy sucho). Sprawdziłem całe podwozie, byłem nawet na stacji diagnostycznej żeby jeszcze fachowiec spojrzał i jak na złość kompletnie nic a nic nie zastukało... Wstępnie podejrzewam amortyzator, natomiast 100% pewności nie mam. Może wystarczy wymienić ewentualnie górne mocowanie amorka wraz z poduszką w Miśku, ale z tego co widzę strasznie ciężko to dostać.
Pytania do Was koledzy:
Czy wymieniać w ciemno tylne amorki bez górnej poduszki ?
Czy może to być kwestia zużytego odboju lub "uszkodzonego" wewnątrz amorka ?
Starałem się poczytać w tym temacie najpierw ale nigdzie nie znalazłem tematu, o wymianie gum przy górnym mocowaniu amortyzatora... Pomocy proszę, te stuki mnie wykończą |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-06-2019, 21:40
|
|
|
Może być amortyzator, a masz z tyłu zaciski czy bębny? Jak to pierwsze to zaciski potrafią nieźle stukać i dzwonić na prowadnicach jak są wybite, tak samo klocki hamulcowe potrafią łomotać. Sprawdzisz to łatwo, podczas jazdy na nierównościach lekko naciśnij na pedał hamulca, jak się uciszy to masz odpowiedź. |
|
|
|
 |
ZbyszekPP
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 benzyna/gaz 103HP
|
Wysłany: 16-06-2019, 22:01
|
|
|
Wymieniłem amorki na Denckermany, bo dostałem je w bardzie korzystnej cenie. Od razu je wymieniłem, komfort jazdy się trochę poprawił, jednak stuki pozostały jak były. Poduszkę mocowania amorka wykluczam bo wygląda ładnie. Guma nie sparciała wyglada elegancko jak na swój wiek.
Przyjrzę się niedługo zaciskom, choć szczerze mówiąc nie wiem czy to możliwe żeby aż tak się tłukły. Sam dźwięk myślę że mógłby być podobny. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-06-2019, 22:56
|
|
|
ZbyszekPP napisał/a: | szczerze mówiąc nie wiem czy to możliwe żeby aż tak się tłukły | Uwierz, że potrafią tak łomotać, że aż strach. Sprawdzałeś czy dźwięk znika po przyciśnięciu pedału hamulca? |
|
|
|
 |
Fufen
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma '97 1.8 GLS 116KM
|
Wysłany: 26-06-2019, 13:53
|
|