Akcja Serwisowa |
Autor |
Wiadomość |
toppk
Forumowicz
Auto: O2, glonojad, 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-08-2019, 18:38
|
|
|
Też dostałem parę miesięcy temu pismo o szyberdachu.
Nie widzę sensu destrukcji podsufitki, skoro nic się nie dzieje -nie świszczy, nie zgrzyta, nie przecieka...
Zresztą akcja serwisowa jest chyba bezterminowa, także gdyby coś niepokojącego zaczęło się dziać, to zawsze można podjechać (czy się mylę?). |
|
|
|
 |
elmundialo
Forumowicz elmundialo
Auto: outlander 2.4 MIVEC CVT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lis 2014 Posty: 136 Skąd: lesna
|
Wysłany: 06-08-2019, 18:54
|
|
|
Nie mylisz, możesz zrobić w późniejszym terminie |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-08-2019, 23:34
|
|
|
Jak duża jest szansa uszkodzenia podsufitki przez ASO? Czy jeśli ją zniszczą to dadzą nową czy czeka mnie duża batalia? Zdarzyło się że już komuś zniszczyli? |
|
|
|
 |
Aleksander1965
Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Pomógł: 8 razy Dołączył: 17 Mar 2012 Posty: 480 Skąd: Strzelce Opolskie
|
Wysłany: 08-08-2019, 15:57
|
|
|
Mnie wymieniali w związku z akcja serwisowa silniczek wycieraczek przednich i w wyniku tego uszkodzili osłonę plastikowa maskująca po bataliach! "gdyż widziałem w recepcji przez szybę jak mechanik męczy się z założeniem ciągnąc na siłe" uzyskałem rabat 100 zł na ewentualne zakupy lub serwis....Niesmak jednak pozostał wiec dałem sobie spokój z weryfikacja szyberka.. |
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
|
Wysłany: 08-08-2019, 22:23
|
|
|
Aha czyli generalnie jest szansa że wymienią szybę i pogniotą/porwą/ubrudzą podsufitkę i mi tak oddadzą? Chyba trzeba zrobić w takim razie zdjęcia tuż przed oddaniem auta na serwis i w razie czego toczyć batalie... |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-08-2019, 22:10
|
|
|
juniorkm7, masz w każdym serwisie "kierownika", "mistrza", "przełożonego" czy jak ich zwą na hali.
W salonie Ty masz swojego "opiekuna" - swoisty "łącznik" z halą.
Gdy widzisz, że mechanik zajmuję się Twoim autem w sposób, który Ci się nie podoba (np. zabiera się do jasnych plastików uwalony po łokcie, lub nie chce mu się przyciągnąć szafki narzędziowej i leci jednym "narzędziem uniwersalnym" interweniujesz natychmiast (nie po fakcie).
Mają manuale, mają dedykowane narzędzia - mają ich używać.
Zdjęcia zawsze trzeba - im więcej tym lepiej.
Pomocne bardzo, gdy nie masz czasu czekać lub wizyta przeciągnie się na kilka dni.
Ja, gdy atmosfera się zagęszcza przypominam, że to oni mają świecić przykładem i wyznaczać punkt odniesienia dla innych, a nie odwalać fuszerę jak zwykły stodołowy partacz.
Nie ma zgadywania/dróg na skróty - są instrukcje.
Jeżeli praktykant po godzinach "na wyczucie" potrafi coś zdemontować bez uszkodzeń to tym bardziej powinno się udać profesjonaliście po szkoleniu na danym modelu
Przypominam też, że stawka "roboczogodziny" jest także odpowiednio wyższa w ASO, więc chcę widzieć różnicę i to nie w smaku kawy z ciasteczkiem, a w jakości usługi dla której się w danym ASO zjawiłem. |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 did
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2016 Posty: 182 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 12-09-2019, 20:07
|
|
|
Co do zakresu prac przy wymiany szyberdachu to jestem umówiony na 5 października w aso w Gdańsku.
Na moje pytanie ile im to zajmie powiedzieli że 20 min !
Żadnej tapicerki itd nie będą ruszać. Mówią że odkręcają tylko 4 śrubki przy stelażu który trzyma szybę i go wymieniają na nowy - ot cała wymiana. |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4 Pb
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Wrz 2019 Posty: 157 Skąd: Polwysep
|
Wysłany: 08-10-2019, 09:22
|
|
|
Panowie mam pytanie dot tych akcji serwisowych, kupilem outka z 2008r sciagnietego z niemiec, czy te akcje serwisowe tez mi przysluguja czy to tylko krajowe? |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2019, 09:44
|
|
|
Niema znaczenia. Liczy sie numer seryjny elementu ktory jest wadliwy. |
|
|
|
 |
Pseudo0000
Nowy Forumowicz
Auto: Avensis t25
|
Wysłany: 10-10-2019, 21:48
|
|
|
A jest jakas strona w której wklepuje się win i wyświetlane są akcje serwisowe?? Mam również sprowadzany tylko z Belgii i nie wiadomo gdzie szukać |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
|
Wysłany: 10-10-2019, 23:23
|
|
|
Jest na stronie uokik (bo to on przymusza producenta do wymiany a nie tak sam z siebie). Ale tam są auta z pl chyba. Moj vin jest na liscie podejrzanych ale dopiero w serwisie weryfikują czy nr seryjny szyby sie kwalifikuje. Więc tylko wizyta w aso da odpowiedz bez znaczenia skąd auto. Moja szyba sie nie kwalufikowala do wymiany. |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4 Pb
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Wrz 2019 Posty: 157 Skąd: Polwysep
|
Wysłany: 12-10-2019, 10:21
|
|
|
Chyba najlepiej zadzwonic do aso, ja wczoraj dzwonilem i lapie sie na pasek+napinacz i ramie wyvieraczki, tylko najpierw musze podjechac i mech musi zobaczyc czy ktos juz tego nie wymienial. Auto mam z niemiec.
[ Dodano: 02-12-2019, 20:37 ]
Panowie mam małe pytanko, czy jest szansa zeby gdzies znalezc numery czesci ktore powinny byc wymienione? Dzis mialem nieprzyjemna sytuacje z ASO. Dzwonilem wcześniej i zapewniono mnie ze wszystkie czesci sa na miejscu, chodzilo dokladnie o mechanizm wycieraczek, pasek i napinacz. Dzisiaj pojechalem zrobic te akvje serwisowe, zostawilem auto a po godzinie dostalem telefon ze gotowe. Przy odboeraniu kluczyków Pani powiedziała że napinacza nie wymienili "bo nie trzeba", paska nie maja teraz i bedzie trzeba przyjechac innym razem a mechanizm wycieraczek został wymieniony wraz z silniczkiem. Wzialem kluczyki i przed odjazdem chcialem sprawdzic czy nic nie uszkodzili, zobaczylem ze pod podszybiem wszystko było tak brudne jak wczesniej, po spinkach tez nie było widac zeby coś bylo ruszane. Pani z aso zobaczyla ze buszuje pod maską i przyszla zapytac czy cos nie gra. Powiedziałem co jest nie tak i dostałem zapewnienie że mechanizm i silniczek został wymieniony i moze mi pokazac stare czesci. Powiedzialem ze skoro mowi ze wymienili to wymienili a ja sobie zobacze jak to wyglada w domu. Po 5 minutach dostalem telefon ze po konsultacji z mechanikiem okazalo sie ze doszlondo pomyłki i jednak nic nie zostało wymienione i bedzie dopiero wtedy jak bedzie pasek. Dlatego chcialbym zapytac o ten mapinacz, czy jesli nic sie z nim nie dzieje to i tak powinni go wymienic czy nie? |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2019, 16:00
|
|
|
Mi przy akcji pasek+napinacz i szyberdach szybę dachową wymienili a pasek+napinacz mimo że VIN był na liście UOKiK powiedzieli że nie ma takiej potrzeby - czyli co lecą w kulki? |
|
|
|
 |
spirosun
Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 11-12-2019, 16:25
|
|
|
U mnie był problem z napinaczem i o mało sie nie rozleciał ale niestety mojego VIN nie było na liście, ale polecam wymienić bo może się rozsypać, jeśli VIN jest na liscie to MUSZĄ to wymienić a jak nie to skarga do UOKIKU |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 11-12-2019, 16:43
|
|
|
ja w piateek jade z moim
sam jestem ciekawy co tam bedzie |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
|