Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Bezpiecznik IOD i rozładowanie akumulatora.
Autor Wiadomość
elkaziorro 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-10-2019, 18:56   [CY3A 1.8] Bezpiecznik IOD i rozładowanie akumulatora.

Cześć,
od kilku tygodni mam poważny problem z rozładowywaniem akumulatora. Po 2 dniach nieużywania samochodu akumulator jest totalnie rozładowany. Byłem dziś u elektryka, jednak pomógł tylko częściowo. Sprawdził pobór prądu i okazało się, że na postoju coś kradnie aż 0,4 A. Namierzył bezpiecznik, po którego wyłączeniu pobór spada - jest to IOD. Stwierdził, że najprawdopodobniej winne jest radio (które wyłączyło się po odpięciu bezpiecznika), ale nie ma schematu elektrycznego do Lancera i nic więcej nie jest w stanie teraz zrobić, a na chwilę obecną jedyne co mi doradził, to odłączanie IOD na noc. Jednak z tego co zauważyłem, to IOD odpowiada również za oświetlenie wnętrza, centralny zamek i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy. W innym temacie był podobny problem, ale tam okazało się, że była źle podłączona kamera cofania. Ja odkąd mam samochód (1,5 roku) niczego nie podłączałem i wcześniej problemu nie miałem. Macie pomysł co może być za to rozładowywanie odpowiedzialne?

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 01-10-2019, 19:36   

Masz BT? Bo ktoś chyba pisał tu, że uszkodzony moduł BT mu kradł prąd.

elkaziorro 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-10-2019, 19:42   

Znalazłem właśnie informację w internecie na zagranicznym forum, że moduł BT takie cuda wyprawia, ale nie wiem, czy chodzi o ten, który był montowany w radiu (tego nie mam), czy ten odpowiedzialny za system Hands Free, który posiadam.

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 01-10-2019, 20:01   

Ten od HFM, on jest montowany nad schowkiem, tu masz filmik jak się do niego dostać: https://www.youtube.com/watch?v=bqI61g756Po (filmik ma kolejne części).

elkaziorro 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-10-2019, 20:16   

Dziękuję Ci bardzo. W czwartek spróbuję się do niego dostać.
Gdyby się okazało, że to faktycznie jest ten moduł, to jest opcja żeby się go pozbyć bez wymiany na nowy? Praktycznie nie używałem BT, bo wiecznie był problem z połączeniem z telefonem, więc nie będzie mi go żal.

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 01-10-2019, 21:36   

elkaziorro,
Problemy z podłączeniem mogły wynikać właśnie z powodu jakiegoś uszkodzenia modułu (innym objawem jest jego nagrzewanie). Odpięcie go nie powinno wpłynąć na samo auto ;)

elkaziorro 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2019, 12:57   

Problem rozwiązany - faktycznie winny był moduł BT. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc Hugio.

Odpowiedz do tematu