[CY3A 1.8] Bezpiecznik IOD i rozładowanie akumulatora. |
Autor |
Wiadomość |
elkaziorro
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-10-2019, 18:56 [CY3A 1.8] Bezpiecznik IOD i rozładowanie akumulatora.
|
|
|
Cześć,
od kilku tygodni mam poważny problem z rozładowywaniem akumulatora. Po 2 dniach nieużywania samochodu akumulator jest totalnie rozładowany. Byłem dziś u elektryka, jednak pomógł tylko częściowo. Sprawdził pobór prądu i okazało się, że na postoju coś kradnie aż 0,4 A. Namierzył bezpiecznik, po którego wyłączeniu pobór spada - jest to IOD. Stwierdził, że najprawdopodobniej winne jest radio (które wyłączyło się po odpięciu bezpiecznika), ale nie ma schematu elektrycznego do Lancera i nic więcej nie jest w stanie teraz zrobić, a na chwilę obecną jedyne co mi doradził, to odłączanie IOD na noc. Jednak z tego co zauważyłem, to IOD odpowiada również za oświetlenie wnętrza, centralny zamek i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy. W innym temacie był podobny problem, ale tam okazało się, że była źle podłączona kamera cofania. Ja odkąd mam samochód (1,5 roku) niczego nie podłączałem i wcześniej problemu nie miałem. Macie pomysł co może być za to rozładowywanie odpowiedzialne? |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
|
|
|
 |
elkaziorro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-10-2019, 19:42
|
|
|
Znalazłem właśnie informację w internecie na zagranicznym forum, że moduł BT takie cuda wyprawia, ale nie wiem, czy chodzi o ten, który był montowany w radiu (tego nie mam), czy ten odpowiedzialny za system Hands Free, który posiadam. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
|
|
|
 |
elkaziorro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-10-2019, 20:16
|
|
|
Dziękuję Ci bardzo. W czwartek spróbuję się do niego dostać.
Gdyby się okazało, że to faktycznie jest ten moduł, to jest opcja żeby się go pozbyć bez wymiany na nowy? Praktycznie nie używałem BT, bo wiecznie był problem z połączeniem z telefonem, więc nie będzie mi go żal. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 01-10-2019, 21:36
|
|
|
elkaziorro,
Problemy z podłączeniem mogły wynikać właśnie z powodu jakiegoś uszkodzenia modułu (innym objawem jest jego nagrzewanie). Odpięcie go nie powinno wpłynąć na samo auto |
|
|
|
 |
elkaziorro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2019, 12:57
|
|
|
Problem rozwiązany - faktycznie winny był moduł BT. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc Hugio. |
|
|
|
 |
|