Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Trzeci stop
Autor Wiadomość
Artipb 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II FL 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-11-2019, 09:36   Trzeci stop

Dziś jechałem w lekkim deszczu do mechanika, za mną stanął na światłach autobus miejski. Rzuciłem okiem w lusterko (odbicie tyłu mojego auta w przedniej szybie autobusu) i wydawało mi się, że o ile lampy główne - diodowe światła stopu zintegrowane z pozycyjnymi działają OK, o tyle wyglądało na to, że trzeci stop cały czas się żarzy (nie świeci pełnym światłem, tylko mniej więcej takim jak pozycyjne) i nie reaguje na pedał hamulca.
Dojechałem kilka kilometrów do mechanika, do którego akurat mknąłem na przegląd ( po drodze równo jak stół, zero dziur i wertepów jeśli chodzi o możliwość łączenia i rozłączenia styków), na miejscu przy użyciu parasola kilkakrotnie sprawdziłem stop i za każdym razem było w porządku - trzeci stop zaświecał się i gasł normalnie.
Teraz nie wiem czy miałem zwidy, czy coś faktycznie było nie halo, na wszelki wypadek jeszcze parę razy zajrzę, co się dzieje z tyłu.

Natomiast pytanie - czy ktoś zna miejsce, ewentualnie sposób,w jaki podawane jest napięcie na trzeci stop - proste podłączenie pod tylną lampę raczej nie wchodzi w grę, bo funkcję pozycyjnych i stopu pełnią te same diody. Czy może po drodze jest gdzieś jakiś przekaźnik/układ elektryczny, który po podaniu zwiększonego napięcia na lampy tylne w celu wyświetlenia sygnału "STOP" puszcza napięcie na trzeci stop?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-11-2019, 18:53   

Tutaj masz schemat stopu dla rocznika 2010, pozycyjne są zasilane bezpośrednio z etacs.
http://mmc-manuals.ru/man...9E02AC00ENG.pdf
Ja bym sprawdził masę w klapie a dokładnie ją przeczyścił.
http://mmc-manuals.ru/man...5395AD00ENG.pdf

Hipolit
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2019, 12:41   

Artipb a próbowałeś co się stanie jak otworzysz i zamkniesz klapę bagażnika? Czy to wpływa jakoś na świecenie? Jakby coś nie łączyło w lampie to może wtedy się "objawi"

Artipb 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II FL 2.0 DID
Wysłany: 16-11-2019, 00:22   

Chyba to jednak był fałszywy alarm.Dziś nawet pojechałem na myjnię bezdotykową i szczególnie gorliwie umyłem klapę, była noc więc światło stop ładnie było widać w tylnej szybie i odbicie na wycieczce.Wszystko ok, musiało mi się coś przywidzieć,no chyba że wczoraj miał jakieś przemijające dolegliwości.Klapę otwierałem w międzyczasie kilkakrotnie od wczoraj i problem się nie powtórzył.
W każdym razie dzięki za schematy dla potomnych.
Jeszcze w ramach testów wsadzę :glasses10: za kierownicę, każę trzymać wciśnięty stop i wtedy otworzę i zamknę klapę, jakby coś nie łączyło przy przejściu z nadwozia, to powinno się objawić.

Odpowiedz do tematu