Sworznie wahacza |
Autor |
Wiadomość |
Raiz3n89
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4 Pb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Wrz 2019 Posty: 157 Skąd: Polwysep
|
Wysłany: 01-08-2020, 15:47 Sworznie wahacza
|
|
|
Siemka, czy ktos z was wymieniał moze sworznie wahacza w swoim misku? Duzo z tym roboty? Robota na aucie czy lepiej zdjąć wahacz i robic na stole? Idzie wogole wprasowac nowy sworzen w warunkach garazowych? Jakiej firmy kupic? Znajomy polecil mi firme 555 ale widze ze sa 2 razy drozsze niz np moog, zazwyczaj wkladalem rzeczy lemfordera w zawieszenie ale nie moge nigdzie znalezc sworzni tej firmy.. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 02-08-2020, 19:46
|
|
|
najpierw sprawdz czy masz wymienialne
sa rozne wachacze |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
|
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 09-08-2020, 10:49
|
|
|
z tych zdj nic nie wynika
trzeba oczyscic szczotka ale...
raczej sa nierozbieralne
ogolnie ciezko sie wyjmuje sworznie z wachacza bo jest bardzo cienki i latwo jego skrzywic
kup nowe cale wachacze
wymiana bardzo prosta jest |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2020, 10:15
|
|
|
Dobra, w końcu to przetrawiłem i zamówiłem nowe całe wahacze, wziąłem TRW. Z racji tego że czeka mnie zrobienie geometrii po wymianie, chciałbym jeszcze zapytać które śruby muszę rozruszać żeby majster od geometrii sie nie szarpał? Tylko kontry przy końcówkach drążków czy jeszcze są jakieś np przy amorku do ustawiania kąta? Jest sens ruszać te z tyłu jeśli tam nic nie robiłem? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

|
Wysłany: 16-08-2020, 21:34
|
|
|
tylko szczotką druciana kontry na końcówkach drążków i silnik jakimś środkiem smarnym
tyl nic nie mow |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2020, 12:15
|
|
|
Silnik środkiem smarnym? Jaki silnik? Co z tym tyłem? |
|
|
|
 |
rozalk
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4WD MT
|
Wysłany: 17-08-2020, 15:09
|
|
|
A ile masz silników. Smaruj silnik i będzie git. |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2020, 16:45
|
|
|
Ten od wycieraczek i w drzwiach tez smarowac? a tak powaznie Panowie, rozruszac śruby od zbieżności z tyłu też, mimo ze nie bylo nic ruszane? |
|
|
|
 |
rozalk
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.4WD MT
|
Wysłany: 17-08-2020, 17:25
|
|
|
Sprawdzić zbieżność z tyłu nie zaszkodzi, ale jeżeli nie dzieje się nic niedobrego z tylnymi oponami to nic nie ruszaj. Psiknij tylko kontry na końcówkach z przodu i je rozruszaj. Reszta w rękach majstra. Daj mu się wykazać. |
|
|
|
 |
WiValdiBB
Forumowicz WiValiBB

Auto: Outlander, Navara, XX
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 260 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-08-2020, 17:21 Re: Sworznie wahacza
|
|
|
Raiz3n89 napisał/a: | Siemka, czy ktos z was wymieniał moze sworznie wahacza w swoim misku? Duzo z tym roboty? Robota na aucie czy lepiej zdjąć wahacz i robic na stole? Idzie wogole wprasowac nowy sworzen w warunkach garazowych? Jakiej firmy kupic? Znajomy polecil mi firme 555 ale widze ze sa 2 razy drozsze niz np moog, zazwyczaj wkladalem rzeczy lemfordera w zawieszenie ale nie moge nigdzie znalezc sworzni tej firmy.. | ja wymieniałem na wahaczach, trzeba uwazac aby rowno wyciskac i wciskać nowe bo wahacze nie sa płaskie, ja z cienszej strony dodtakowo podlozylem, hmmm zeby nie uchodzic za wiejskiego mechanika ale po prostu kawalek zagietego w łuk gwozdzia, poszło ok, prasa srubowa za 160 zł wystarcza, ja dawąlem sworznie Meyle |
_________________ 4x4 ForEver |
|
|
|
 |
Raiz3n89
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2020, 15:39
|
|
|
Wczoraj wymieniłem drugi wachacz, okazało się że oba były ze sworzniem na stałe, także całe szczęście że nie kombinowałem. Robota niby prosta ale strasznie mordowałem się ze śrubami, największy opór stawiały kontry od końcówek drążków, musiałem je pozdejmować i pneumatem potraktować. Teraz tylko musze pojechać i zbieżność zrobić. Taki troche OT ale zauważyłem że z przodu kąt nachylenia koła względem podłoża jest dodatni, czyli koła schodzą się dołem do środka, czy to normalne? |
|
|
|
 |
|