Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sworznie wahacza
Autor Wiadomość
Raiz3n89 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Pb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-08-2020, 15:47   Sworznie wahacza

Siemka, czy ktos z was wymieniał moze sworznie wahacza w swoim misku? Duzo z tym roboty? Robota na aucie czy lepiej zdjąć wahacz i robic na stole? Idzie wogole wprasowac nowy sworzen w warunkach garazowych? Jakiej firmy kupic? Znajomy polecil mi firme 555 ale widze ze sa 2 razy drozsze niz np moog, zazwyczaj wkladalem rzeczy lemfordera w zawieszenie ale nie moge nigdzie znalezc sworzni tej firmy..

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 02-08-2020, 19:46   

najpierw sprawdz czy masz wymienialne
sa rozne wachacze

Raiz3n89 
Forumowicz

Wysłany: 08-08-2020, 21:49   

Ktos po zdjeciach moze mi powiedziec czy sworznie mozna wymienic czy musze cale wahacze kupic?
https://drive.google.com/file/d/16WJ5FIFXrSPN3sXlO64bLLxWQnze4WwO/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/16YpsmLXcCnvtvaK4KTaQiYwM846LfASv/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/16dbd2FXPyI2_Zv5mY8kKugrOAnT6zcH-/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/16QnwGVMuwzhDx-In8xQh7xDrC-9PfQqc/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/16Hlvag3SSP5FmNDW4A8dVNbAKLGwu9pu/view?usp=drivesdk

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 09-08-2020, 10:49   

z tych zdj nic nie wynika
trzeba oczyscic szczotka ale...
raczej sa nierozbieralne
ogolnie ciezko sie wyjmuje sworznie z wachacza bo jest bardzo cienki i latwo jego skrzywic

kup nowe cale wachacze
wymiana bardzo prosta jest :P

Raiz3n89 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2020, 10:15   

Dobra, w końcu to przetrawiłem i zamówiłem nowe całe wahacze, wziąłem TRW. Z racji tego że czeka mnie zrobienie geometrii po wymianie, chciałbym jeszcze zapytać które śruby muszę rozruszać żeby majster od geometrii sie nie szarpał? Tylko kontry przy końcówkach drążków czy jeszcze są jakieś np przy amorku do ustawiania kąta? Jest sens ruszać te z tyłu jeśli tam nic nie robiłem?

kajos 
Forumowicz

Wysłany: 16-08-2020, 21:34   

tylko szczotką druciana kontry na końcówkach drążków i silnik jakimś środkiem smarnym
tyl nic nie mow

Raiz3n89 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2020, 12:15   

Silnik środkiem smarnym? Jaki silnik? Co z tym tyłem?

rozalk 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4WD MT
Wysłany: 17-08-2020, 15:09   

A ile masz silników. Smaruj silnik i będzie git. :D

Raiz3n89 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2020, 16:45   

Ten od wycieraczek i w drzwiach tez smarowac? :D a tak powaznie Panowie, rozruszac śruby od zbieżności z tyłu też, mimo ze nie bylo nic ruszane?

rozalk 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4WD MT
Wysłany: 17-08-2020, 17:25   

Sprawdzić zbieżność z tyłu nie zaszkodzi, ale jeżeli nie dzieje się nic niedobrego z tylnymi oponami to nic nie ruszaj. Psiknij tylko kontry na końcówkach z przodu i je rozruszaj. Reszta w rękach majstra. Daj mu się wykazać. :D :D

WiValdiBB 
Forumowicz
WiValiBB

Auto: Outlander, Navara, XX
Wysłany: 25-08-2020, 17:21   Re: Sworznie wahacza

Raiz3n89 napisał/a:
Siemka, czy ktos z was wymieniał moze sworznie wahacza w swoim misku? Duzo z tym roboty? Robota na aucie czy lepiej zdjąć wahacz i robic na stole? Idzie wogole wprasowac nowy sworzen w warunkach garazowych? Jakiej firmy kupic? Znajomy polecil mi firme 555 ale widze ze sa 2 razy drozsze niz np moog, zazwyczaj wkladalem rzeczy lemfordera w zawieszenie ale nie moge nigdzie znalezc sworzni tej firmy..
ja wymieniałem na wahaczach, trzeba uwazac aby rowno wyciskac i wciskać nowe bo wahacze nie sa płaskie, ja z cienszej strony dodtakowo podlozylem, hmmm zeby nie uchodzic za wiejskiego mechanika ale po prostu kawalek zagietego w łuk gwozdzia, poszło ok, prasa srubowa za 160 zł wystarcza, ja dawąlem sworznie Meyle

Raiz3n89 
Forumowicz

Wysłany: 27-08-2020, 15:39   

Wczoraj wymieniłem drugi wachacz, okazało się że oba były ze sworzniem na stałe, także całe szczęście że nie kombinowałem. Robota niby prosta ale strasznie mordowałem się ze śrubami, największy opór stawiały kontry od końcówek drążków, musiałem je pozdejmować i pneumatem potraktować. Teraz tylko musze pojechać i zbieżność zrobić. Taki troche OT ale zauważyłem że z przodu kąt nachylenia koła względem podłoża jest dodatni, czyli koła schodzą się dołem do środka, czy to normalne?

Odpowiedz do tematu