Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX - benzyna czy diesel? Koszta? 1.6 czy 1.8
Autor Wiadomość
andrew95k 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-08-2020, 18:18   ASX - benzyna czy diesel? Koszta? 1.6 czy 1.8

Cześć,

rozglądam się za Mitsubishi ASX. Mam do wydania kwotę do 40 000 zł. Co w tej cenie kupić? Rozglądałem się za rocznikami 2010-2012/13. Mam jednak parę pytań.

Póki co jeżdżę 150 konnym turbodieslem, i zastanawiam się, czy przesiadka na ASXa 1.6 117km nie będzie zbyt dużym szokiem? Nie jest z tym silnikiem auto zbyt mułowate? Nie zależy mi na nie wiadomo jakich osiągach, aczkolwiek chciałbym, żeby był choć trochę dynamiczny.

Dlatego też... Zastanawiam się nad 1.8 DID. Aczkolwiek, z tego co wiem to są silniki stosowane tylko w Mitsu. Jak wyglądają tutaj koszta? Dużo czytałem o drogich częściach i praktycznie braku zamienników.

Dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 29-08-2020, 18:56   

Przesiadłem się z paska 2.0 140KM na ASX 1.6 117KM i jeśli chodzi o przyśpieszenie to nie ma co porównywać - ASX w tyle. Nie jest taki zrywny (brak turbo) i trzeba wkręcać na obroty (robi się głośno) ale nie można powiedzieć, że nie ma plusów :) . Do miasta starczy nawet 5 biegowa skrzynia - ruszam zdecydowanie ze świateł i nieraz widziałem jak inni musieli zmieniać bieg gdzie ja jeszcze spokojnie jechałem. Przed decyzją brałem pod uwagę rolkę 1.6 132KM i odpadła bo wydawała mi się mniej żywa mimo 6 biegów i teoretycznie mocniejszego silnika.
A co do samego diesla to się wyleczyłem z turbo/rozrządu/wtrysków/dwumasy/DPF i qrna wspaniałego elektronicznego ręcznego w guziku.
ps. obiło mi się o uszy, że w tych 1.8 DID często trzeba wypalać DPF (bardzo często)

andrew95k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-08-2020, 19:42   

Ale będzie można nim w miarę dynamicznie wyprzedzać? Jakie spalanie przy 120km/h? Głośno przy takiej prędkości?

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 29-08-2020, 22:10   

Zależy od jakiej prędkości bo mocno trzeba go wkręcać.
Na trasie przy 100km/h ma chyba coś około 5.2l-5.5l a przy 120km/h podobnie (nie przekraczało 6l) - o ile dobrze pamiętam (jutro jeszcze sprawdzę). Przy 120km/h dla mnie robi się głośno.
W mieście przy dużych korkach około 8-9l, natomiast przy średnim korku 6.5l-8l.
Ja to bym Ci radził podjechać do jakiegoś salonu Mitsu gdyż pewnie prowadzą też komis i zwyczajnie wykonać jazdę testową ASX 1,6 - nikt nie każe Ci kupować :)

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 30-08-2020, 18:18   

ASX z silnikiem 1,6 nie jest już produkowany. Teraz są z silnikami 2,0 również wolnossący MIVEC.Andrew95k skąd jesteś, jeśli blisko to zapraszam. Przejedziesz się i sam zobaczysz, czy to ci odpowiada, czy też nie. Nie, nie sprzedaje swojego.

andrew95k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2020, 00:49   

Jak rozumiem posiadasz tego w wersji 2.0? Dzięki za propozycję, aczkolwiek ja szukam czegoś w cenie około 40tys, czyli z rocznika około 2010-2012, dlatego pytam o 1.6

@adek, udało się sprawdzić? :)

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 31-08-2020, 08:26   

Nie, nie. Tak jak w profilu mam 1,6 rok 2011 kupiony w lutym br.

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 31-08-2020, 10:33   

Sytuacja wygląda następująco:
• przy 100km/h ma około 2550 obrotów i spalanie miałem zbliżone do tego co podawałem (jak nie było wiatru i tempomat nie musiał nic korygować to chwilami nawet poniżej 5 spadało hehe).
• przy 120km/h było coś 3000 obrotów i spalanie jakie mi pokazywał to 5.9-6.3l

Raz sobie zrobiłem trasę dla testu (miała coś około 110km, bez korków) starając się jechać z przepisami. Na oko miałem 75% trasy z prędkością 90-100km/h a reszta to przejazdy przez miasta 50-60km/h. Tam gdzie się udało to hamowałem silnikiem. Spalanie jakie mi wyszło to 5.4l w jedną stronę i 5.5l powrót - nie schodziłem z obrotami poniżej 2000.

Ja nim latam głównie miasto więc 5 biegów oraz te 117KM starczy. Co do głośności to (według mnie) do 2500 obrotów jest ok a potem zaczyna się nieprzyjemnie - musisz sam sprawdzić gdzie jest Twój próg :P .
Z tego co udało mi się zaobserwować i jeśli się nie mylę to te nowe ASX 2.0 mają około ~500 obrotów mniej przy tych prędkościach co silnik 1.6 // dla mnie bajka.

Tak jak wspominałem, najlepiej wziąć takiego z komisu na jazdę próbną trasą i samemu się przekonać jak jest ze spalaniem/hałasem :)
Jak przesiądziesz się z turbo diesla do wolnossaka to poczujesz różnicę od 2 biegu :D

ps. dieslem jeździło mi się zdecydowanie dynamiczniej ale przesiadka na zwykłego 1.6 była świadoma i póki co nie żałuję - tyle od siebie :)

andrew95k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2020, 10:49   

Dzięki koledzy za pomoc. Ja dziennie robię około 50 km, większość ekspresówka, więc fajnie by było móc sobie pykać te 120 w miarę komfortowo, i moc coś tam wyprzedzic :) Tak bez szaleństw :)

@pitt63, odezwę się priv.

Panowie, poniższe oferty, co sądzicie? Wyglądają okej?

https://www.otomoto.pl/of...o-ID6DdfLO.html
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6DhFP8.html

adek 
Forumowicz
adek

Wysłany: 31-08-2020, 12:53   

Przed zakupem przejedź się ASX 1.6 i sam oceń czy na trasy coś takiego chcesz :)

Jakbym miał iść na jakieś rozmowy do sprzedawców to wpierw poczytałbym:
https://www.uokik.gov.pl/...&tag=Mitsubishi
o akcjach serwisowych i czy ewentualnie były w danym egzemplarzu (o ile musiały być) wykonywane.

Tutaj: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69434&postdays=0&postorder=asc&start=15
masz małe info odnośnie drogiej przyczyny z niepoprawnym odpalaniem - tak na wszelki wypadek gdyby na oględzinach tak się zachowywał.

Tak to ciężko ocenić ale w tym 1 ogłoszeniu zaciekawił mnie przewód do tylnego spryskiwacza - to ten z lewej strony przy kielichu z taką mała niebieską owijką (zdjęcie nr.13). U mnie on nie ma takiego luzu i leci tak jak ten peszel co jest ponad nim a potem wchodzi do kabiny natomiast tu spada w dół.

ps. pod maską masz tyle miejsca, że zimą bankowo koty będą wchodzić bo u dołu jest wielki otwór niestety niezakryty plastikiem dlatego przed uruchomieniem lepiej zapukać w karoserie hehehe. Podobnie jest w Vitarze więc to może bolączka takiego typu aut. Stary VW pasek był ładnie obudowany od spodu :)

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 31-08-2020, 14:54   

andrew95k napisał/a:
Dzięki koledzy za pomoc. Ja dziennie robię około 50 km, większość ekspresówka, więc fajnie by było móc sobie pykać te 120 w miarę komfortowo, i moc coś tam wyprzedzic :) Tak bez szaleństw :)

@pitt63, odezwę się priv.

Panowie, poniższe oferty, co sądzicie? Wyglądają okej?

https://www.otomoto.pl/of...o-ID6DdfLO.html
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6DhFP8.html

Ten z pierwszego ogłoszenia ma fajny przebieg. Nic nie jest natomiast napisane na temat serwisowania. Mam tę samą wersję wyposażenia i u mnie nie ma np. podgrzewanych lusterek, których tutaj też nie widzę. Nie mam systemu wspomagania nagłego hamowania jak i ruszania pod górę. Jeśli nie był serwisowany w ASO to jeszcze nie problem bo na akcje serwisowe i tak się załapuje. Nie mam także TPMS, systemu BOS i TCL. Opis jest raczej nie precyzyjny ale to oczywiście jeszcze auta nie dyskwalifikuje. Cena jest w granicach za ten rocznik. Aha, no i nie widzę elektrycznie składanych lusterek ani systemu start-stop, ale za to jest autoalarm, który w opisie nie jest ujęty.
Drugie auto - temu bym się przyjrzał. Opis solidny i zgodny ze stanem faktycznym. No prawie. Ale serwisowany, po pierwszym właścicielu, wszystkie dokumenty itp. Można obejrzeć. Dodam jeszcze, że wbrew temu co pisze adekauto ma osłonę pod silnikiem.

andrew95k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2020, 18:18   

Cześć,

obejrzałem i przejechałem się tym pierwszym samochodem. https://www.otomoto.pl/of...o-ID6DdfLO.html
Jechało się całkiem przyjemnie i nie ma tak źle z przyspieszaniem. ;)

Auto jest całkiem nieźle utrzymane, parę drobnych przetarć, i delikatnie coś tam bierze na klapie bagażnika, w miejscu gdzie się go otwiera. Oprócz tego po odpaleniu auta słyszałem co jakiś czas takie cykanie (z klimy?), a do tego na postoju cuś tam z niego świszczy (nie wiem jak to opisać). Stojąc przed silnikiem, wydaje mi się, że z prawej strony (po stronie kierowcy). Co sądzicie? Planuję wybrać się w najbliższych dniach z nim do ASO.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 31-08-2020, 18:34   

Praca sprężarki klimy to normalna sprawa w Mitsubishi. Zapewne popiskuje łapa sprzęgła a to kwestia przesmarowania. Jeśli auto było serwisowane w ASO (brak wzmianki w opisie) to wymienią całą klapę w ramach akcji serwisowej. W przypadku braku serwisowania koszt czyszczenia i malowania klapy około 350 - 400 zł. Napisz coś bliżej o dokumentacji auta, serwisowaniu itp. Zwróć jeszcze uwagę na blok silnika pod kolektorem dolotowym. Przypadłością tego silnika jest z czasem pojawiający się olej na skutek wypracowania uszczelek kolektora. Koszt znikomy usunięcia tej awarii.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 31-08-2020, 18:38   

andrew95k napisał/a:
Planuję wybrać się w najbliższych dniach z nim do ASO.

To niech sprawdzą czy wszystkie akcje serwisowe ma odbyte.

andrew95k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2020, 18:43   

Jest parę faktur z serwisu Mitsubishi, ale tak de fakto są może 2-3 wpisy z ASO, i może 2 pieczątki jakiegoś innego warsztatu. Wpisy kończą się około 2015 roku. W tych fakturach też nic ciekawego.

Jaki koszt przeglądu przedzakupowego w ASO? Zamierzam podjechać do Katowic. Sprawdzają porządnie? :)

Odpowiedz do tematu