Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca za granica...
Autor Wiadomość
Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-05-2007, 21:06   Praca za granica...

Dzisiaj naszedl mnie taki pomysl wyjazdu ...gdzies-poza Polske (za granice)=> na wakacje, zeby sobie troszke dorobic oraz poznac(pozwiedzac) inny kraj/e :D
Jak myslicie gdzie najlepiej jechac zeby w miare latwo znalezc prace, mieszkanie oraz troszke zarobic ...i takie tam :P
w sumie jestem zielony ...oraz raczej nie wyjezdzam na cos zorganizowanego, tylko ze znajomymi (-taki spontan) na 2/3 miesiace :)
Z gorasa dzieki za odp
Pozdroo

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2007, 21:15   

Jedz tam jakiego kraju znasz język :!: :!: :!:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 30-05-2007, 21:22   

heh...angielki only :P , no i niemiecki ale....baaaaardzo podstawowo-dlatego nawet sie nie chwale :D
myslalem o Anglii, ale ostatnio wiele slysze chocby o ...Holandii :)
na razie nic nie wiem...
Pozdroo

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2007, 22:01   

Wakacje to okres gdzie wyjezdza całą masa ludzi do parcy - studenci, uczniowie szkół itd.
Jadąc do Holandi wypada znać język bo można zostać wykrorzystanym ( jak wszedzie zresztą ). Holendrzy często wyzyskują pracowników przyjeżdzających do pracy. Pozatym życie jest drogie i mieszkanie- jak wszędzie chyba zresztą.
Decyzję sam musisz podjąć, bo jak sie przejedziesz to Ty poniesiesz konsekwencje które mogą być różne :!:

Pozdrawiam i powodzenia życze

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 30-05-2007, 23:23   

jedz nawet do Niemiec - tez jest fajnie, na sam Berlin trzeba kilka dni przeznaczy, ponadto Wyspa tropikalna (na srodku pola), Drezno, Lipsk, piekne sciezki na wyspach na polnocy, Alpy na poludniu, zamek Neuschwanstein, delfiny w Norymberdze (i gepardy). No dlugo by opowiadac. I jest po czym pojezdzic.
Jak lubisz ladne miejsca i np. opalanie, to Chorwacja.
Praktycznie kazdy kraj ma cos ciekawego - nawet na Litwe warto jechac.
Jedynie moze Rumunia troche rozczarowac (srajacy ludzie na ulicy itp...)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 30-05-2007, 23:31   

Ja zdecydowanie polecam najpiękniejsze plaże jakie są w Grecji: Półwysep Pelion gdzie żyli Cyklopi (na południowy wschód od miasta Volos) i tuż obok zbiór wysepek: Sporady
Wiele już plaż widziałem w całej europie i naprawdę nie łatwo mnie czymś w tym względzie zachwycić ale takich plaż jak Melani czy Potistika lub Tsagrada na Pelion'ie to nigdzie nie ma :) i to jest moje ,,numero uno'' - trochę fotek jest u mnie w galeriach no i oczywiście jeszcze w tej najpiękniejszej: http://www.pelion.org/gallery/default.asp

Dodam jeszcze że w szczycie sezonu (przełom lipca i sierpnia) na 2 kilometrowej Melani i Potistice naliczyłem (sic!!!!!) 18 osób !!!!!!!!!!! Totalne wyluzowanie - zero ludzi zero turystów - pełny kontakt z naturą - dowody na moich fotach.

[ Dodano: 30-05-2007, 23:35 ]
Aha, jeszcze zapomniałem o plaży Milopotamos - piekne ogromne okrąglaki - krystaliczna woda i plaża wycięta w klifie skalnym - tam już ze 200 osób było. :)

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 00:09   

dm17 napisał/a:
Jedz tam jakiego kraju znasz język

jedź do anglii, jak w miarę znasz język polski to sobie dasz radę :lol:
nawet jak na czysto zarobisz 200 funciaków, to kup za nie carismę, zatankuj i przyprowadź do kraju, jak złapiesz zachodni wiatr to nawet na jednym baku obrócisz, a w kraju opchnij ją na części na allegro i jesteś min. 4 do przodu :lol:

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 11:28   

Krzyżak, Saphire pomineliście wątek o zarobieniu pieniędzy :wink:

Koton 
Forumowicz

Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
Wysłany: 31-05-2007, 13:32   

Robson86 pojedź tam gdzie masz jakiś punkt zaczepienia(znajomi, rodzina) albo tam gdzie znalezienie pracy jest niemalże pewne.

Uważam że ciężko połączyć prace z wypoczynkiem. Dlatego lepie jest pojechać stricte do pracy a z wydaniem pieniedzy, czy na miejscu czy gdzieś indziej nigdy nie ma problemu. 8)

Zaliczyłem wyjazd na Cypr w formie rekreacyjno-zarobkowej i szczerze powiedziawszy wyszedłem na tym średnio. Mało(relatywnie jak na tamte warunki) zarobiłem, sporo wydałem i koniec końców miałem na zwrot podróży i wydatków z przed wyjazdu +300 PLN :D

Słyszałem że dobrze płacą w .................... przetwórniach rybnych w Norwegii :mrgreen: (POWAŻNIE) ok 10000PLN/miesiąć tyle że życie jest nieco droższe niż np w Anglii

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 31-05-2007, 19:25   

oj nie bylo mnie troszke-stad nie odpisywalem :?
Dzieki chlopaki za odp....choc osobiscie jak powiedzialdm17, generalnie chodzi mi o zarobienie sobie jakis paru zlotych :D
pozniej na kupieniu sobie czegos tam hehe i w miedzy czasie (w godzinkach woolnych od pracy-na pozwiedzaniu)
Jakos tak myslalem o Anglii-mam tam paru znajomych...no i chyba tylko tam :oops: , wiec raczej wybiore sie chyba do tego kraju :P Angielski znam, Polski tez komunikacyjnie opanowalem :D wiec moze dam rade :)
Koton napisał/a:
Słyszałem że dobrze płacą w .................... przetwórniach rybnych w Norwegii (POWAŻNIE) ok 10000PLN/miesiąć tyle że życie jest nieco droższe niż np w Anglii

hmm o tym nie slyszalem :) ...zeby sobie chociaz z 1/3 tego zarobic to by bylo dobrze :twisted:
ale pomysle tez o Norwegii...i ewentualnie Irlandii :)
Jeszcze raz dzieki za odp.
Pozdrawiam Everybody :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 31-05-2007, 20:52   

Robson86 napisał/a:
Słyszałem że dobrze płacą w .................... przetwórniach rybnych w Norwegii :mrgreen: (POWAŻNIE) ok 10000PLN/miesiąć tyle że życie jest nieco droższe niż np w Anglii
Nie wiem czy w przetwórniach ale w Norge jak znajdziesz legalną pracę to dostajesz pozwolenie na 3 miesiące. Obowiązuje urzędowa stawka za godz. pracy. Ona się zmienia co roku + dochodzą tam jeszcze jakieś dodatki za urlop czy cuś ale sądzę że wynosi ok. 80 Kr/godz. Nielegalnie umawiało się na 60 Kr.
Tak więc zarabia się nieźle ale życie jest drogie (najdroższy mój fryzjer w życiu - 200 Kr :evil: ). Chyba, że się przygotujesz i zabierzesz żarcie z kraju. Podróż też jest droga bo to i prom i 1.5 tys km jazdy ..... samolot wychodzi taniej ale nie zabierzesz żarcia i wielu rzeczy.

Ech.... pieprznąłbym chętnie wszystkim w tym kraju i pojechał jutro najlepiej.... :?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu