Praca za granica... |
Autor |
Wiadomość |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-05-2007, 21:06 Praca za granica...
|
|
|
Dzisiaj naszedl mnie taki pomysl wyjazdu ...gdzies-poza Polske (za granice)=> na wakacje, zeby sobie troszke dorobic oraz poznac(pozwiedzac) inny kraj/e
Jak myslicie gdzie najlepiej jechac zeby w miare latwo znalezc prace, mieszkanie oraz troszke zarobic ...i takie tam
w sumie jestem zielony ...oraz raczej nie wyjezdzam na cos zorganizowanego, tylko ze znajomymi (-taki spontan) na 2/3 miesiace
Z gorasa dzieki za odp
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 21:15
|
|
|
Jedz tam jakiego kraju znasz język |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-05-2007, 21:22
|
|
|
heh...angielki only , no i niemiecki ale....baaaaardzo podstawowo-dlatego nawet sie nie chwale
myslalem o Anglii, ale ostatnio wiele slysze chocby o ...Holandii
na razie nic nie wiem...
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 22:01
|
|
|
Wakacje to okres gdzie wyjezdza całą masa ludzi do parcy - studenci, uczniowie szkół itd.
Jadąc do Holandi wypada znać język bo można zostać wykrorzystanym ( jak wszedzie zresztą ). Holendrzy często wyzyskują pracowników przyjeżdzających do pracy. Pozatym życie jest drogie i mieszkanie- jak wszędzie chyba zresztą.
Decyzję sam musisz podjąć, bo jak sie przejedziesz to Ty poniesiesz konsekwencje które mogą być różne
Pozdrawiam i powodzenia życze |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24307 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-05-2007, 23:23
|
|
|
jedz nawet do Niemiec - tez jest fajnie, na sam Berlin trzeba kilka dni przeznaczy, ponadto Wyspa tropikalna (na srodku pola), Drezno, Lipsk, piekne sciezki na wyspach na polnocy, Alpy na poludniu, zamek Neuschwanstein, delfiny w Norymberdze (i gepardy). No dlugo by opowiadac. I jest po czym pojezdzic.
Jak lubisz ladne miejsca i np. opalanie, to Chorwacja.
Praktycznie kazdy kraj ma cos ciekawego - nawet na Litwe warto jechac.
Jedynie moze Rumunia troche rozczarowac (srajacy ludzie na ulicy itp...) |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 30-05-2007, 23:31
|
|
|
Ja zdecydowanie polecam najpiękniejsze plaże jakie są w Grecji: Półwysep Pelion gdzie żyli Cyklopi (na południowy wschód od miasta Volos) i tuż obok zbiór wysepek: Sporady
Wiele już plaż widziałem w całej europie i naprawdę nie łatwo mnie czymś w tym względzie zachwycić ale takich plaż jak Melani czy Potistika lub Tsagrada na Pelion'ie to nigdzie nie ma i to jest moje ,,numero uno'' - trochę fotek jest u mnie w galeriach no i oczywiście jeszcze w tej najpiękniejszej: http://www.pelion.org/gallery/default.asp
Dodam jeszcze że w szczycie sezonu (przełom lipca i sierpnia) na 2 kilometrowej Melani i Potistice naliczyłem (sic!!!!!) 18 osób !!!!!!!!!!! Totalne wyluzowanie - zero ludzi zero turystów - pełny kontakt z naturą - dowody na moich fotach.
[ Dodano: 30-05-2007, 23:35 ]
Aha, jeszcze zapomniałem o plaży Milopotamos - piekne ogromne okrąglaki - krystaliczna woda i plaża wycięta w klifie skalnym - tam już ze 200 osób było. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
CichyTom [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2007, 00:09
|
|
|
dm17 napisał/a: | Jedz tam jakiego kraju znasz język |
jedź do anglii, jak w miarę znasz język polski to sobie dasz radę
nawet jak na czysto zarobisz 200 funciaków, to kup za nie carismę, zatankuj i przyprowadź do kraju, jak złapiesz zachodni wiatr to nawet na jednym baku obrócisz, a w kraju opchnij ją na części na allegro i jesteś min. 4 do przodu |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2007, 11:28
|
|
|
Krzyżak, Saphire pomineliście wątek o zarobieniu pieniędzy |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 31-05-2007, 13:32
|
|
|
Robson86 pojedź tam gdzie masz jakiś punkt zaczepienia(znajomi, rodzina) albo tam gdzie znalezienie pracy jest niemalże pewne.
Uważam że ciężko połączyć prace z wypoczynkiem. Dlatego lepie jest pojechać stricte do pracy a z wydaniem pieniedzy, czy na miejscu czy gdzieś indziej nigdy nie ma problemu.
Zaliczyłem wyjazd na Cypr w formie rekreacyjno-zarobkowej i szczerze powiedziawszy wyszedłem na tym średnio. Mało(relatywnie jak na tamte warunki) zarobiłem, sporo wydałem i koniec końców miałem na zwrot podróży i wydatków z przed wyjazdu +300 PLN
Słyszałem że dobrze płacą w .................... przetwórniach rybnych w Norwegii (POWAŻNIE) ok 10000PLN/miesiąć tyle że życie jest nieco droższe niż np w Anglii |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 31-05-2007, 19:25
|
|
|
oj nie bylo mnie troszke-stad nie odpisywalem
Dzieki chlopaki za odp....choc osobiscie jak powiedzialdm17, generalnie chodzi mi o zarobienie sobie jakis paru zlotych
pozniej na kupieniu sobie czegos tam hehe i w miedzy czasie (w godzinkach woolnych od pracy-na pozwiedzaniu)
Jakos tak myslalem o Anglii-mam tam paru znajomych...no i chyba tylko tam , wiec raczej wybiore sie chyba do tego kraju Angielski znam, Polski tez komunikacyjnie opanowalem wiec moze dam rade
Koton napisał/a: | Słyszałem że dobrze płacą w .................... przetwórniach rybnych w Norwegii (POWAŻNIE) ok 10000PLN/miesiąć tyle że życie jest nieco droższe niż np w Anglii |
hmm o tym nie slyszalem ...zeby sobie chociaz z 1/3 tego zarobic to by bylo dobrze
ale pomysle tez o Norwegii...i ewentualnie Irlandii
Jeszcze raz dzieki za odp.
Pozdrawiam Everybody |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 31-05-2007, 20:52
|
|
|
Robson86 napisał/a: | Słyszałem że dobrze płacą w .................... przetwórniach rybnych w Norwegii (POWAŻNIE) ok 10000PLN/miesiąć tyle że życie jest nieco droższe niż np w Anglii | Nie wiem czy w przetwórniach ale w Norge jak znajdziesz legalną pracę to dostajesz pozwolenie na 3 miesiące. Obowiązuje urzędowa stawka za godz. pracy. Ona się zmienia co roku + dochodzą tam jeszcze jakieś dodatki za urlop czy cuś ale sądzę że wynosi ok. 80 Kr/godz. Nielegalnie umawiało się na 60 Kr.
Tak więc zarabia się nieźle ale życie jest drogie (najdroższy mój fryzjer w życiu - 200 Kr ). Chyba, że się przygotujesz i zabierzesz żarcie z kraju. Podróż też jest droga bo to i prom i 1.5 tys km jazdy ..... samolot wychodzi taniej ale nie zabierzesz żarcia i wielu rzeczy.
Ech.... pieprznąłbym chętnie wszystkim w tym kraju i pojechał jutro najlepiej....
 |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
|